Hyppää sisältöön

SM-liigassa pelasi vielä viime kaudella 14 venäläistä, nyt heitä on vain yksi – näin Lukko-pomo kommentoi maalivahtinsa sopimusta

Venäläispelaajien määrä SM-liigassa on vähentynyt rajusti viime kaudesta. SM-liigan mukaan seurat ovat saaneet päättää itse venäläispelaajiin suhtautumisesta.

Artjom Zagidulin kuvassa.
Artjom Zagidulinilla on sopimus kaudesta 2022–2023 Rauman Lukon kanssa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Simo Arkko,
Paavo Forsberg

Jääkiekon SM-liigassa kiekkoilevien venäläisten määrä on romahtanut. Vielä viime kaudella kotimaan pääsarjassa kiekkoili 14 venäläispeluria. Tällä hetkellä vain Rauman Lukon maalivahdilla Artjom Zagidulinilla on jatkosopimus tulevasta kaudesta seuransa kanssa.

Rauman Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas kommentoi aihetta Yle Urheilulle sähköpostilla. Hänen mukaansa SM-liiga ei ole sisäisesti keskustellut venäläispelaajien sopimuksien rajoittamisesta.

– Liiga ei ole käsitellyt sisäisesti vaihtoehtoja, joissa yksittäisiin työntekijöihin kohdistettaisiin erityisiä toimia tai sovellettaisiin eri sääntöjä kuin muihin. Olisi juridisestikin hankala ajatus nähdä Liiga tai liigaseurat rajoittamassa yksittäisten ihmisten mahdollisuuksia tehdä palkkatyötä, Kunnas viestitti.

Kunnaksen mukaan SM-liiga ja seurat eivät kuitenkaan suvaitse kannanottoja Venäjän puolesta.

– Poliittisesti aktiiviset tai Venäjän hallintoon linkittyvät henkilöt olisivat luonnollisesti asia aivan erikseen. Kannanottoja Venäjän puolesta Liiga ja liigaseurat eivät suvaitse keneltäkään, Kunnas muotoili.

Kunnas myös viittasi Olympiakomitean linjaukseen. Olympiakomitean mukaan kansallisesta kilpailutoiminnasta, jossa edustetaan itseään tai suomalaista seuraa eikä maata, ei ole mahdollista sulkea tiettyjen maiden kansalaisia.

Olympiakomitean nykyisen suosituksen mukaan Suomessa asuvat venäläisurheilijat ovat tervetulleita Suomessa järjestettävään urheilutoimintaan edellyttäen, että heillä on lajinsa myöntämä osallistumisoikeus kilpailuun tai otteluun lajin määrittelemällä tavalla.

Kansalliset ja kansainväliset ohjeistukset poikkeavat kuitenkin usean lajin kohdalla.

Lukko ei näe asiassa ongelmaa

Lukko tiedotti Zagidulinin jatkosta toukokuun alussa sen jälkeen, kun sopimuksessa ollut ulkomaanoptio umpeutui. Kunnaksen mukaan seura ei ole saanut suoraa palautetta sopimuksestaan Zagidulinin kanssa.

– Kannattaja- ja muun Lukko-yhteisön palaute sosiaalisessa mediassa on ollut samoilla linjoilla kuin palaute koskien kaikkia hyvän kauden pelanneita, jatkosopimuksen tehneitä Lukon pelaajia.

Näettekö hänen pelaamisessaan Lukon paidassa ongelmaa?

– Pelaajan kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen huomioiden kaikki taustatekijät sekä edellä mainitut asiat, emme näe asiassa ongelmia. Pelaaja palkattiin alun perin tavoitteena, että hän on Lukossa onnistuessaan myös vähintään kaudella 2022–23. Pelaaja on asunut Suomessa kauden päätyttyä myös kesälomajakson valmistautuen alkavaan kauteen.

SM-liiga ei ole ottanut kantaa

Zagidulinin lisäksi SM-liigassa pelaa kaksi kaksoiskansalaista. Yhdysvaltojen ja Venäjän kaksoiskansalainen, Jukureiden Nikita Krivokrasov jatkaa ensi kaudella Jukureissa. Ruotsin ja Venäjän passit omistava Maksim Matushkin pelaa ensi kaudella Tapparassa.

Mestiksessä pelasi kaudella 2021–22 vielä 15 itänaapurin kansalaista. Nyt vain Imatran Ketterällä on pelaajasopimukset kahden venäläisen kanssa. Joukkueiden rakentelu on tosin vielä kesken.

Jääkiekon SM-liiga ei ole tehnyt linjausta venäläisurheilijoiden sulkemisesta pois toiminnasta. Kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoi perjantaina, että seurat ovat saaneet tehdä päätöksensä toistaiseksi itse.

– Pelaajat ovat seurojen työntekijöitä ja heillä on sopimukset seurojen kanssa. Seurat ovat itse päättäneet omista asioistaan, kuka on sitten purkanut ja kuka ei. Liiga ei ole keskitetysti ainakaan toistaiseksi ottanut asiaan kantaa, Järvelä kertoi.

Venäläisurheilijoiden tilannetta Suomessa käsiteltiin perjantaina Urheiluruudussa. Jutun voi katsoa tätä linkkiä klikkaamalla.

Lue lisää:

Lentopalloliitto teki ykkösliberon kohdalla ryhdikkään ratkaisun, sanoo Vapaavuori – päätösvalta Venäjällä urheilevista on lajiliitoilla

Jokerien puolustajalegendalta Ossi Väänäseltä suoraa puhetta kiekkoväen luottamuksesta venäläispäättäjiin: "Hävettää itseänikin"

Suosittelemme sinulle