Hyppää sisältöön

Legendaarinen kauppa Helsingissä oli vaarassa hävitä kokonaan, kunnes kolme naista päätti pelastaa sen: nyt Selma Palmun tarina jatkuu

Nostalgiaa huokuva Selma Palmu elää ja voi hyvin Helsingin Kalliossa. Liikkeen pitkäaikainen kauppias Raili Häkkinen menehtyi loppuvuodesta 2021, jonka jälkeen tuumasta toimeen tarttui liikkeen uusi yrittäjäkolmikko.

Tekstiililiike Selma Palmu OY. Heini Liimatainen ja Mari Liimatainen.
Selma Palmu perusti omaa nimeään kantavan liikkeen Kallioon 1950-luvulla. Hänen tyttärensä jatkoi kaupan toimintaa, kunnes kuoli syksyllä 2021. Nyt kauppaa pyörittää kolmen naisen porukka.
Rosa Lehtokari,
Tiina Karppi

Helsingin Kalliossa, Suonionkadun ja Neljännen linjan kulmassa on historian havinaa huokuva kivijalkaliike. Ikkunoissa lukee punaisella Selma Palmu ja sisällä näkyy kirjavia värejä – erilaisia kankaita, lankarullia ja asusteita.

Kallion maamerkkinäkin tunnettu Selma Palmu on vanhan ajan lyhyttavaraliike. Ennen vanhaan sellaista nimitystä käytettiin kaupasta, jonka tuotevalikoima ulottuu laidasta laitaan. Selma Palmun seiniä koristavat lattiasta kattoon ylettävät hyllyt kirjavaa käyttötavaraa.

Legendaarinen liike oli vaarassa lopettaa toimintansa kokonaan viime vuoden lopulla. Sen pitkäaikainen kauppias, Selma Palmun tytär Raili Häkkinen menehtyi sairaskohtaukseen 12. lokakuuta 2021. Hän työskenteli liikkeessä 87-vuotiaaksi asti.

Loppuvuodesta ikkunassa oli ilmoitus, että 68-vuotiaalle liikkeelle etsitään jatkajaa. Se herätti naisporukan huomion. Mari Liimatainen, Heini Liimatainen ja Tarja Kanervisto eivät jääneet pitkään pohtimaan liikkeen pelastamista.

– Ajattelimme, että tämä on sen verran legendaarinen kivijalkakauppa, että tämä täytyy pelastaa. Silloin juttelin Heinin kanssa, ja hän lähti innoissaan mukaan. Päätöksemme oli hyvin nopea, kertoo Selma Palmun yrittäjä Mari Liimatainen.

– Joo, päätös tehtiin ihan yhden puhelinsoiton aikana. Soitin saman tien, että haluan messiin. Kuulosti niin hullulta, että tässä haluan olla mukana tavalla tai toisella, Heini Liimatainenkertoo.

Tekstiililiike Selma Palmu.
Mari Liimatainen (vasemmalla) ja Heini Liimatainen lähtivät innolla jatkamaan Selma Palmun toimintaa. Kuva: Matti Myller / Yle
Tekstiililiike Selma Palmu. Mekkoja rekissä.
Selma Palmun valikoimiin kuuluu muun muassa käsityö- ja askartelutavaraa sekä asusteita ja alusvaatteita. Kuva: Matti Myller / Yle

Selma Palmun jalanjäljissä jatkavalla naisporukalla ei ollut aikaisempaa kokemusta käsityöliikkeen pyörittämisestä. Mari Liimataisella on yrittäjäkokemusta parturi-kampaamosta ja käsityöt ovat jatkajille harrastuksena tuttuja, mutta muuten tuoreet kauppiaat ovat olleet uuden äärellä.

Ensimmäinen puolivuotinen Selma Palmussa on lähtenyt käyntiin hienosti. Vanhat asiakkaat ovat iloinneet legendaarisen liikkeen pelastamisesta.

Heini Liimatainen kertoo, että paikalle on löytänyt myös heitä, jotka ovat aina tienneet liikkeen olemassaolosta, mutta eivät koskaan ole rohkaistuneet astumaan sisään.

– Asiakkaat tulevat moikkailemaan ja kertomaan muistojaan ja tarinoitaan. Täällä on kyllä upeita kohtaamisia ja ihana asiakaskunta, Heini Liimatainen sanoo.

Mari Liimatainen kertoo, että ihmiset ovat tulleet juttelemaan liikkeeseen muutakin, kuin varsinaiseen ostokseen liittyvää asiaa.

– Selvästi pienen kivijalkamyymälän palvelukin on sellaista, mitä ihmiset haluavat tänä päivänä, kun kaikki on siirtynyt ostoskeskuksiin ja siellä ei meinaa saada myyjää edes kiinni. Se on selvästikin asia, mitä pitää vaalia, hän sanoo.

Tekstiililiike Selma Palmu.
Selma Palmu sijaitsee Helsingin Kalliossa Suonionkadun ja Neljännen linjan kulmassa. Samassa paikassa liike on ollut vuodesta 1953 saakka, eli koko historiansa ajan. Kuva: Matti Myller / Yle

"Tuntuu, että on iso vastuu viedä liikkeen historiaa eteenpäin"

Vaikka kaikki on mennyt muutoin nappiin, Selma Palmun kauppiaat kertovat, että liikettä ei ole mahdollista pitää auki niin paljon, kuin toiveissa olisi.

Yrittäjät ovat Selma Palmun lisäksi myös omissa päivätöissään. He etsivät parhaillaan mukaan apukäsiä miettimään myymälän kehittämistä ja toimintaa.

– Meitä on tässä kolme osakasta nyt ja ajatuksena on että jos löytyisi yksi tai kaksi sellaista, joilla olisi aikaa olla myymälässä ja ehkä tehdä korjausompelua, Heini Liimatainen kertoo.

Kivijalkamyymälän yrittäjyys ei ole naisia jännittänyt, mutta suurten saappaiden mukanaan tuoma vastuu tuntuu heistä tärkeältä. Selma Palmun lähes 70-vuotiasta historiaa halutaan vaalia ja viedä pitkäjänteisesti eteenpäin.

– Kyllä tässä pitää katsoa pitkälle eteenpäin, että ollaan kestävällä pohjalla ja homma toimii. Tuntuu, että tässä on iso vastuu, Heini Liimatainen sanoo.

Tekstiililiike Selma Palmu. Kangasmerkkejä esillä.
Selma Palmun uudet yrittäjät ovat pitäneet liikkeessään pääosin vanhan tutun valikoiman. Kuva: Matti Myller / Yle
Tekstiililiike Selma Palmu. Vanhoja valokuvia.
Kallion maamerkkinäkin tunnettu Selma Palmu huokuu historiaa. Liikkeessä on esillä Selma Palmun ja Raili Häkkisen valokuvia vuosien varrelta. Kuva: Matti Myller / Yle

Selma Palmun historiaan mahtuukin jos jonkinmoisia käänteitä. Kivijalan edellinen kauppias Raili Häkkinen seisoi tiskin takana vuosikymmenten ajan. Hän sai korttelin miehiltä lempinimen "Linjojen Sophia Loren", sillä yrittäjälegendan ulkonäkö oli aina huoliteltu.

Selma Palmusta on koko olemassaolonsa ajan saanut kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Jos haluaa ostaa metrikaupalla kuminauhaa tai verkkopaitoja miehille, kannattaa suunnata Neljännelle linjalle.

Häkkinen kertoi Ylelle vuonna 2016, että Selma Palmusta löytyy juuri se asia, jota asiakkaat ovat turhaan hakeneet isoista tavarataloista tai "kaiken maailman interneteistä". Uudet yrittäjät ovat suurimmaksi osaksi pitäneet liikkeessä vanhan tutun valikoiman.

Heini Liimataisesta tuntuu, kuin Häkkinen olisi ollut tavalla tai toisella mukana liikkeen arjessa ensimmäisen puolivuotisen aikana.

– Tuntuu, että Raili meille vähän jotakin viestittelee. Täällä valot rupesivat vilkkumaan, kellosta loppui patterit ja joku tavara rysähti alas. Alkuun tuntui siltä, että meitä täällä tarkkaillaan, mutta nyt meidät on selvästi hyväksytty, Heini Liimatainen toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 5. elokuuta kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Saman tiskin takana jo 63 vuotta eikä ajatustakaan eläkkeestä: "Mieluummin töissä kuin melonina sängynpohjalla"

Radio Suomi Helsinki: Selma Palmu -liikkeen rakastettu kauppias Raili Häkkinen työskenteli 87-vuotiaaksi asti

Suosittelemme sinulle