Hyppää sisältöön

Autot lentävät, hiekka pöllyää ja kännykälläkin voi tallentaa rallin tunnelman valokuviin – lue ammattilaisen vinkit, miten onnistut täydellisessä rallikuvassa

Ammattivalokuvaaja Tomi Hänninen on ollut kuvaamassa rallikisoja Jyväskylässä 30 vuoden ajan. Hännisen mukaan suunnitelmallisuus ja oman kameran hallitseminen auttavat onnistuneiden rallikuvien ottamisessa. Valokuvaaja kertoo, että hetkiä saa tallennettua laadukkaasti myös taskusta löytyvällä älypuhelimella.

Ralliautoja on kuvattava riittävän etäisyyden päästä, jotta tilanne pysyy turvallisena. Kuva: Joni Pakarinen
Kaisa Uusi-Kraapo

Suomen MM-rallien aikaan monet moottoriurheilun ystävät saapuvat Jyväskylään. Yksi heistä on ammattivalokuvaaja Tomi Hänninen, joka on kuvannut rallikisoja Jyväskylässä 30 vuotta.

Hänninen kertoo tulleensa ralleihin kuvaamaan ensimmäistä kertaa vuonna 1991 eikä sen jälkeen ole jättänyt kisoja välistä.

– Silloin oli enemmän pokkareita ja filmikameroita. Nykyään kaikilla on kamerat kännyköissä, jotka ovat parempia kuin omat kamerani 90-luvulla.

Rallissa autot kiitävät ohi ja hiekka pöllyää. Vaikka tilanteet tulevat nopeasti, Hännisen mukaan ralliautosta saa onnistuneen kuvan ennakoimalla.

– Autot tulevat tietystä suunnasta ja suurinpiirtein samalla nopeudella. Aika paljon kyse on vain suunnittelusta, sillä etukäteen on mietittävä kuvauspaikka ja mitä kuvaan haluaa sisällyttää.

Välillä ammattikuvaajan huomio karkaa ajoradalta penkan puolelle, jossa yleisö seuraa kisan tapahtumia.

– Autojen lisäksi on hienoa tallentaa kuviin sitä fiilistä, joka siellä penkalla on. Rallit on usein karnevaali, jonka aikana yleisössä on jos jonkin näköistä meininkiä meneillään.

Tomi Hänninen on alkanut poseeraamaan kuvissa ottamalla hatun päästään sen jälkeen, kun hän nosti hattuaan Jari-Matti Latvalalle Suomen MM-ralleissa vuonna 2014. Kuva: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Tiukkojen rajausten sijaan kannattaa kiinnittää huomio ympäristöön

Hänninen on ratojen sisäkaarteissa ollut lähellä ralliautoja, jotta saisi ikuistettua ohikiitävistä hetkistä mahdollisimman vaikuttavia. Hän ei kuitenkaan ole valmis ottamaan turvallisuusriskejä kuvien kustannuksella.

– Aina vitsaillaan, että kuvausliivi on sellainen panssari, jonka kanssa voi mennä minne vain, mutta kyllä näissä aina mennään turvallisuus edellä enkä mene liian vaarallisille paikoille.

Rallikuvaaja paljastaa, että onnistuneen kuvan edellytyksenä ei välttämättä ole lähietäisyys. Hännisen mukaan kännykän kameralla ei aina kannata mennä ottamaan lippusiimalle tarkkaa lähikuvaa autosta.

– Moni ottaa tänä päivänä kuvia puhelimen kameralla. Sen kanssa kannattaa ottaa laajempi kuva, jossa ralliauton lisäksi näkyy vaikka yleisöä etualalla ja ympäristöä. Siitä välittyy tilanteen tunnelma.

Hännisen mukaan epätarkkuutta voi käyttää tehokeinona kuvissa. Kuva: Tomi Hänninen

Valokuvat ovat kuvaajan näkemyksiä tilanteista

Nopeat tilannekuvat voivat epäonnistua liiallisen epätarkkuuden takia. Hännisellä on kaksi vinkkiä, joilla tuhatta ja sataa kulkevasta ralliautosta voi saada onnistuneen kuvan.

– Jos haluaa ottaa tarkan kuvan, voi harjoitella pysymään samassa tahdissa auton kanssa ja nappaamaan kuvan liikkeessä. Yksi taiteellinen ratkaisu on myös pitää kamera paikallaan hitaalla suljinajalla, jolloin auto jää nopeaksi viuhkaksi kuvaan.

Hännisen mukaan valokuvat näyttävät tallennetut hetket kuvaajan silmin. Hän pitää valokuvauksen yhtenä tärkeimpänä asiana tunteiden välittämistä.

– Rallissa ajokuvissa on vaikea saada itse urheilijan tunnetta esiin, kun kuski on auton sisällä kypärä päässä. Muissa lajeissa pyrin saamaan kuviin esille onnistumisen tai pettymyksen tunteita.

Oletko itse onnistunut vangitsemaan rallien tunnelmaa kuviin? Voit keskustella aiheesta 5.8. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle