Hyppää sisältöön
Katso Jyväskylän MM-rallin kohokohdat kuvaa klikkaamalla!

Kalle Rovanperä voi pian juhlia maailmanmestaruutta: "Ei ole ikinä ollut näin hyvä fiilis olla toinen" – täältä näet Jyväskylän MM-rallin kohokohdat ja käänteet

Yle Urheilu seurasi hetki hetkeltä Ott Tänakin juhliin päättynyttä Jyväskylän MM-rallia.

Tekijät

Kaiken Jyväskylän MM-rallista löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

LOPPUTULOKSET

1. Ott Tänak (Hyundai) 2.24.04,6 2. Kalle Rovanperä (Toyota) +6,8 3. Esapekka Lappi (Toyota) +1.20,7 4. Elfyn Evans (Toyota) +1.37,6 5. Thierry Neuville (Hyundai) +2.18,0 6. Takamoto Katsuta (Toyota) +3.09,0 7. Gus Greensmith (Ford) +3.57,0 8. Emil Lindholm (Skoda) +9.39,0 9. Jari Huttunen (Ford) +10.31,6 10. Egon Kaur (Volkswagen) + 11.32,1 EK-voittajat löytyvät täältä.

Rallin tärkeimmät tapahtumat

  • Ott Tänak on voittanut Jyväskylän MM-rallin. Kalle Rovanperä ajoi toiseksi ja Esapekka Lappi kolmanneksi.
  • Lappi kaatoi autonsa Oittila kakkosella (EK 21). Lappi pääsi pätkän maaliin.
  • Video: Näin Lappi kaatoi autonsa.
  • Pierre-Louis Loubet keskeytti ennen Power Stagea. Loubet kärsi autonsa teknisistä ongelmista.

SUNNUNTAI 7.8.

EK 19 Oittila 1 (10,84 km) voittaja Tänak EK 20 Ruuhimäki 1 (11,12 km) voittajat Tänak ja Rovanperä EK 21 Oittila 2 (10,84 km) voittaja Rovanperä EK 22 Ruuhimäki 2, Power Stage (11,12 km) voittaja Rovanperä

Simo Arkko

Teemu Sunisen suoritus MM-rallissa hylätty

WRC2-luokassa voittoon ajaneen Teemu Sunisen suoritus Jyväskylän MM-rallissa on hylätty. Sunisen auto ei läpäissyt tuomariston jälkitarkastusta.

Tuomariston mukaan Hyundain kuljettajan auton etupuskuri oli yli puoli kiloa alipainoinen.

Talli kertoi kuulemisessa, että etupuskuri ei ollut Hyundain valmistama osa, vaan kopio. Alkuperäinen puskuri korvattiin kopiolla testien aikana.

Osan asensi autoon Red Greyn tiimi, joka tunnetaan Ott Tänakin ja Marko Märtinin tiiminä. Raportissa kerrotaan, että tiimi valmisteli auton kuntoon Hyundain puolesta.

Talli pitikin virhettä inhimillisenä. Tuomaristo kuitenkin totesi päätöksessään, että kilpailijan vastuulla on varmistaa, että kaikki auton osat ovat sääntöjen mukaisia.

Näin ollen WRC2-luokan voiton ottaa Skodalla ajanut Emil Lindholm, joka jäi alun perin vajaan kahdeksan sekunnin päähän Sunisesta. Egon Kaur on puolestaan luokan toinen ja Hayden Paddon kolmas.

Roope Visuri

Tässä ovat MM-pisteet

Matti Lehtisaari

Lappi järjesti eeppisiä kuvia rallihistoriaan – "Kun löin vitosen silmään, katto lähti antennit mukanaan"

Esapekka Lapin seikkailuja Jyväskylän MM-rallissa muistellaan vielä pitkään. Lappi ajoi uskomattomien vaiheiden jälkeen kolmannelle sijalle.

Homma oli päättyä sunnuntaina puolenpäivän aikoihin, kun Lappi pyöritti autonsa kolmeen kertaan katon kautta ympäri Oittilan erikoiskokeella.

Lappi ei ymmärrä vieläkään, mitä tilanteessa oikein tapahtui.

– Minulla oli ihan selvät sävelet siihen mutkaan, jossa auto meni nurin. Näin ensimmäisellä kerralla, että oli tilaa mennä siihen. Mutta sinne oli piru vie kaivautunut ura, johon auto tökkäsi ja kaatui kyllä todella helposti, Lappi hämmästeli.

– Ei ole ennen käynyt noin. Hirveä säkä, että pyöri pellossa eivätkä turvakaaret vääntyneet. Muutenkin hajosi vain konehuoneesta syyläriä ja muuta, jotka saimme fiksattua.

Hetken oli epäselvää, onko rallin jatkaminen mahdollista.

– Emme tienneet heti, että mitä kaikkea oli rikki. Ohjaustehostimen öljyt olivat tuulilasilla, vedenpainehälytyksiä ja autossa savua. Siinä vaiheessa oltiin aika lähellä, että oliko tämä nyt tässä.

Rallihistoriaan jäi eeppistä materiaalia, kun Lappi ja kartanlukijansa Janne Ferm ajoivat Ruuhimäen päätöspätkän syöksylasit silmillään. Auton rikkoutunut tuulilasi oli pakko repiä pois heti Oittilan jälkeen.

Lopulta Lappi ja Ferm ajoivat avomallin Yariksella, kun kattokin lähti paikoiltaan.

– Auton kattohan jäi paikoilleen, kun otimme tuulilasin pois. Mutta kun löin vitosen silmään Ruuhimäessä, niin silloin rysähti ja koko katto lähti antennit mukanaan.

– Ilmaa alkoi tulla reippaasti sisään. Janne (Ferm) joutui huutamaan nuotteja, kun en tahtonut kuulla mitään, Lappi kertasi.

Jyri Kivimäki

Huttunen kiitti yleisöä ja harmitteli hukattua tilaisuutta

Jari Huttusen kauan odotettu näyttöpaikka pääluokan ralliautolla päättyi pettymykseen. Huttusen kuusinumeroisella summalla vuokrattu Ford Puma kärsi koko viikonlopun teknisistä murheista, jotka jättivät suomalaisen kauas kärjestä ja vesittivät todellisten näyttöjen antamisen.

– Ei ehkä ole ihan niin iloinen ja hyvä fiilis kuin etukäteen odotti. Muutama hyvä pätkä oli, mutta liikaa ongelmia ja kaikennäköistä pientä, mitkä eivät välttämättä edes ulospäin näy. Se harmittaa, Huttunen sanoi kilpailun päätyttyä.

Huttunen yritti hakea reissusta myös positiivisia puolia. Se, että ylipäätään pääsi Rally1-auton rattiin, oli tietysti iso juttu, mutta sen päälle saatu kotiyleisön tuki jätti kuljettajaan ison muistijäljen.

– Se oli uskomatonta, miten paljon oli faneja reitillä ja huollossa. Ihan ennenkokematonta minulle. Se antoi lisäsysäyksen itsellenikin, mutta harmi, ettei saatu sitä, mitä haettiin tuloksen ja vauhdin osalta, Huttunen tuumi.

Seuraavaksi Huttunen palaa Rally2-auton rattiin Belgian ja Espanjan MM-osakilpailuissa. Suurta lepohetkeä ei Jyväskylän jälkeen kuljettajalle ole tiedossa.

– Huomenna aamukuudeksi töihin, siitä kohti Ypresiä.

Jyri Kivimäki

Tänak piti voittoa yhtenä uransa hienoimmista: "Tämä on näistä erityisin"

Hyundai-kuljettaja Ott Tänak nousi sunnuntaina Jyväskylän MM-rallissa kolmen voiton kerhoon muun muassa Juha Kankkusen, Sebastien Loebin ja Jari-Matti Latvalan seuraksi.

Tänak totesi kisan jälkeen Ylen Henri Pitkäsen haastattelussa, että Toyotan kotikisan voittaminen vastustajan leirissä oli erityisen merkityksellinen juttu.

– Kolmen voiton kerho kuulostaa hyvältä. Tämä on minulle näistä kolmesta erityisin voitto. Toyotalla jokainen odottikin voittoa täältä, mutta nyt Toyotaa vastaan voittaminen on erityistä. Täytyy itse asiassa sanoa, että tämä lukeutuu koko urani hienoimpiin voittoihin, Tänak sanoi.

Virolainen manasi etenkin rallin alussa autoaan ja totesi muun muassa sen olevan "painajainen ajaa". Tänakin mukaan Toyota ei ollut hereillä kisan alusta, mikä lopulta oli voiton avain.

– Sain mielestäni Toyotalta apua rallin alussa. Pystyin siinä tekemään hyviä aikoja ja johdossa pystyin sitten pitämään kaverit takana. Vaikka olo ei ollut aina mukava ratin takana, niin käytin mahdollisuuden eikä kukaan tullut ohi, Tänak summasi.

Matti Lehtisaari

Latvala ei usko, että Rovanperä juhlii mestaruutta vielä Belgiassa – "Neuville ajaa kovaa kotikilpailussaan"

Kalle Rovanperä jyrää kohti rallin maailmanmestaruutta. Mestaruus on ensimmäisen kerran katkolla jo kahden viikon kuluttua Belgiassa, mutta Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala ei usko, että Rovanperä juhlii vielä siellä.

– Luulen, että ratkaisuja ei tule vielä Belgiassa. Oletan, että Thierry Neuville ajaa tosi kovaa kotikilpailussaan. Myös Craig Breen on ollut siellä vahva. Mutta lähdemme tietysti ajamaan voitosta, Latvala ennakoi.

Jyväskylässä Hyundain Ott Tänak oli niin kova luu, että Rovanperä taipui kakkoseksi.

– Kaikki kunnia Tänakille, hän ajoi loistavan viikonlopun. Tänak onnistui riskinotossaan, vaikka tuolla tavalla ei ehkä pysty ajamaan koko MM-sarjaa, Latvala mietti.

– Rovanperä mietti enemmän koko sarjaa ja ajoi tosi fiksusti sekä kypsästi. Kalle otti toisen sijan, hyvät pisteet eikä lähtenyt tekemään mitään hullutteluja.

Keski-Suomessa on todistettu Rovanperä-hurmosta, kun rajoitukset ovat ohi ja kansa kannustanut villisti suosikkejaan.

– On ollut mahtavaa seurata Kalle-ilmiötä ja miten ihmiset ovat kannustaneet suomalaiskuljettajia. Kovasti näkyy 69-paitoja ja lippiksiä, tyytyväinen Latvala sanoi.

Jyri Kivimäki

Rovanperä kiitti yleisöä: "Ei ole ikinä ollut näin hyvä fiilis olla toinen"

Kalle Rovanperä ei pystynyt vielä voittamaan kotiralliaan Jyväskylässä, mutta mestarin elkein napattu kakkossija kelpasi myös MM-sarjan johtajalle.

– Ihan hyvä fiilis tästä jäi kuitenkin. Voittajan mieli kun on, niin aina on pettymys olla toinen. Mutta lähtötilanteeseen ja perjantain auraukseen nähden pitää olla tyytyväinen. Hävittiin ne pakolliset sekunnit perjantaina. Pistejohto kuitenkin taas kasvoi, niin ei se huono homma ole.

Rovanperä johtaa MM-sarjaa 94 pisteen erolla Jyväskylässä voiton vieneeseen Ott Tänakiin. Ero on niin iso, että teoriassa suomalainen voisi juhlia maailmanmestaruutta jo seuraavassa kilpailussa Belgiassa.

– Veikkaan, että Belgiassa tsäänssit ovat aika pienet. Viime vuonna tykkäsin kisasta. Se on vaikea kisa. Thierry (Neuville) ajaa siellä aika kovaa. Lähdetään sinne ajamaan samanlaista kisaa kuin täälläkin, kovaa ja fiksusti. Nyt sarja näyttää aika hyvältä, kun on yli 90 pistettä eroa, Rovanperä myönsi.

Haastattelun päätteeksi Rovanperä kehui Jyväskylän tunnelmaa. Koronavuosien jälkeen ja "Kalle-manian" johdosta rallireitit pullistelivat ihmisistä.

– Olihan se ihan mahtava fiilis. Siitä sai paljon ekstrafiilistä lisää. Kaikkien fanien takia sitä haluaa yrittää ja taistella parhaasta mahdollisesta sijoituksesta. Ei varmaan ikinä ole ollut näin hyvä filis olla toinen. Kiitos siitä faneille ja katsojille, Rovanperä päätti.

Matti Lehtisaari

Loubet keskeytti ennen Power Stagea

Ford-kuljettaja Pierre-Louis Loubet joutui keskeyttämään ennen Power Stagea. Loubet oli kahdeksannella sijalla, kunnes tekniset murheet päättivät hänen kilpailunsa.

Matti Lehtisaari

Maailmanmestaruus katkolla jo Belgiassa!

Kalle Rovanperä jatkaa ylivoimaisessa MM-johdossa ja on hyvin lähellä ensimmäistä maailmanmestaruuttaan.

Rovanperä johtaa MM-sarjaa 94 pisteen erolla Ott Tänakiin ja 95 pisteen erolla Thierry Neuvilleen.

Tämä tarkoittaa sitä, että Rovanperä voi teoriassa varmistaa maailmanmestaruuden jo kahden viikon kuluttua Belgiassa.

Mahdollisuus on toki teoreettinen – vaatisi Rovanperältä maksimipottia ja lähimmiltä uhkaajilta keskeytyksiä tai vähintäänkin suuria pistemenetyksiä.

MM-sarjan kärki (8/13)

1. Rovanperä 198 2. Tänak 104 3. Neuville 103

Suosittelemme