Hyppää sisältöön

Venäjän rajalla takavarikoitu kaikuluotaimia ja drooneja Tullin tehovalvonnassa: "Voivat edistää Venäjän sotilaallisia valmiuksia"

Kiellettyjä tuotteita kuljettavat henkilöt voivat syyllistyä säännöstelyrikokseen, Tullin valvontajohtaja kertoo.

Tullin takavarikoimia tuotteita.
Matkustajien hallusta on löydetty esimerkiksi navigointiin liittyviä välineitä. Kuva: Tulli
Olli-Pekka Toivanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjälle matkustavien henkilöiden hallusta on löydetty muun muassa tavaroita, jotka "voivat edistää Venäjän teollisia ja sotilaallisia valmiuksia, kuten esimerkiksi merenkulussa käytettäviä apuvälineitä", kertoo Tulli keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa.

Tulli vahvisti Venäjälle matkustavien henkilöiden valvontaa Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikoilla 22.–26.7. välisenä aikana.

Tarkastuksia tehtiin vähän yli 2 500 ja niistä noin 100 johti jatkotoimenpiteisiin pakotteiden vuoksi.

– Siellä on teknisiä laitteita, esimerkiksi karttaplottereita ja kaikuluotaimen tyyppisiä navigointiin liittyviä välineitä sekä drooneja. Sitten on myös sellaisia tuotteita, mitä emme tässä vaiheessa voi kommentoida, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg tarkentaa tehostetussa valvonnassa löytyneitä tuotteita Yle Uutisille.

Hän ei erittele kysyttäessä tarkemmin, kuinka moni kiellettyjä tuotteita kuljettaneista henkilöistä on ollut esimerkiksi Venäjän kansalaisia.

– Säännöt ovat kaikille samat. Matkustajavirrasta suurin osa on tietysti Venäjän kansalaisia nyt, kun Venäjän koronarajoitukset ovat poistuneet.

Parikymmentä tapausta on tiedotteen mukaan tällä hetkellä Tullin esiselvityksessä tai lausuntokierroksella ulkoministeriössä. Grönbergin mukaan joissain tapauksissa voi olla kyseessä säännöstelyrikos.

Rikoslain 46. luvun 1. pykälän mukaan henkilö, joka rikkoo tai yrittää rikkoa esimerkiksi EU:n tuonti- ja vientiasetuksia, voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

Itärajan matkustajamäärät ovat kasvaneet Venäjän poistettua maarajojen ylityksiä koskeneet koronarajoitukset 15.7.

Rajanylityspaikoilta kulki Venäjälle noin 30 000 matkustajaa viime viikolla Tullin mukaan. Vuonna 2018 matkustajia oli 80 000 samalla ajanjaksolla.

Venäjälle ei EU:n pakotteiden mukaisesti saa tällä hetkellä viedä esimerkiksi maaleja tai ajoneuvojen voiteluaineita, kuten synteettistä moottoriöljyä, Tullin sivuilla kerrotaan.

Myös käteinen raha ja ylellisyystuotteet, esimerkiksi älylaitteet ja korut on pääsääntöisesti kielletty, jos jälkimmäisten arvo ylittää 300 euroa.

– (Pakotteet) kattavat kaikki kuljetus -ja matkustusmuodot. Merkittävä osa liittyy kaupalliseen liikenteeseen, mutta yhtä lailla on tärkeää huolehtia muista sivuvirroista, ettei pakotteiden kiertäminen mahdollistu niitä kautta, Grönberg sanoo.

Lue lisää:

Ulkoministeriö neuvoo liikkeitä kieltäytymään näiden Venäjälle menevien tavaroiden myynnistä – katso lista

Kainuussakin suurin osa rajan ylittävistä venäläisiä, valtaosa heistä ostosmatkailijoita

Suosittelemme