Hyppää sisältöön

Vaasan Påttin jätevedenpuhdistamon tutkimus on poikinut 46 palautetta – hajutarkkailu jatkuu vuodeen loppuun

Kaupungilta toivotaan, että hajuhavaintoja kirjaavat järjestelmään lähiasukkaiden lisäksi myös muut lähialueen toimijat. Asukkaiden havaintoja kerätään karttapalvelun avulla vielä tämän vuoden loppuun.

Ilmakuva Påttin vedenpuhdistamosta Vaasassa.
Vaasan Påttin jätevedenpuhdistamon hajuvaikutusten tutkinminen jatkuu vuoden loppuun. Kuva: Vaasan kaupunki / Christoffer Björklund
Sebastian Björklund

Vaasan kaupungin Påttin jätevedenpuhdistamon hajuvaikutuksista tekemä tutkimus on puolessavälissä. Tarkoitus on saada tietoa puhdistamon eri etäisyyksille ja ilmansuuntiin ulottuvista hajuista eri vuodenaikoina.

Tähän mennessä ilmoituksia on tullut 46, joista 43 on Palosaaren alueelta.

– Noin puolet palautteista kirjattiin järjestelmään tammikuun aikana, kertoo Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges.

Tietoa halutaan eri etäisyyksille ja ilmansuuntiin ulottuvista hajuista eri vuodenaikoina, joten kaupungilta toivotaan, että hajuhavaintoja kirjaavat järjestelmään lähiasukkaiden lisäksi myös muut lähialueen toimijat.

Useampia palautteita kirjattiin kevään aikana järjestelmään Majakkakadun ja Wolffintie risteyksessä, Kaivotien ja Valhallantien risteyksessä, Salmikadun ja Perämiehenkadun risteyksessä, Levoninkadun ja Pikitehtaankadun risteyksessä sekä Levoninkadun ja Palosaarentien risteyksissä.

Asukkaiden havaintoja kerätään karttapalvelun (siirryt toiseen palveluun) avulla tämän vuoden loppuun. Vaasan kaupunki käyttää hajutarkkailulla kerättyjä tietoja maankäytön suunnittelussa.

Kartta Vaasasta, jossa näkyy missä hajuhaitat ovat rekisteröityneet.
Vihreä ympyrä = heikko haju, keltainen laatikko = selvä haju ja punainen kolmio = voimakas haju. Kuva: Vaasan kaupunki

Käyttäjä merkitsee sähköiseen järjestelmään hajuhavainnon paikan ja ajankohdan, arvioi hajun voimakkuutta sekä halutessaan lisäksi kirjoittaa vapaamuotoisen kuvauksen hajun luonteesta. Karttapalautepalvelu on käytettävissä sekä tietokoneella, että mobiililaitteiden selaimilla.

Suosittelemme sinulle