Hyppää sisältöön

Uniapneahoitoon tulevien määrä lisääntyy yhä, vaikka vuoden 2019 jälkeen kasvu on tasoittunut

Koronakauden pahimmassa vaiheessa jonot pitenivät, mutta nyt kiireettömään hoitoon pääsee yleensä alle kolmessa kuukaudessa ja kiireelliseen nopeammin.

Mies nukkuu.
Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa hoidetaan ensisijaisesti unen aikana käytettävän hengityslaitteen avulla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Jouni Tanninen

Uniapneahoitoon tulevien määrä on Pirkanmaalla tasaantunut kolmen vuoden takaisen kasvun jälkeen.

Vuonna 2019 lähetteet TAYSin unipoliklinikalla lisääntyivät noin 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Hoitoon pääsyn aika pidentyi jonkin verran koronakauden pahimmassa vaiheessa. Kun sairaalakuormitus oli suuri, myös unipoliklinikan henkilöstöä jouduttiin siirtämään osastotyöhön.

Poliklinikan mukaan nyt pääsee kiireettömään laitehoitoon kolmessa kuukaudessa ja kiireelliseen parista viikosta pariin kuukauteen, tapauksesta riippuen.

Ryhmäohjaus ja video lyhentävät hoitojonoa

Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Hannele Hasala TAYSista kertoo, että laite- eli CPAP-hoitoon annetaan usein opastusta ryhmäohjauksina. Useimmat ovat olleet siihen tyytyväisiä. Samalla tulee vertaistukea. Hasalan mukaan kaikille ei kuitenkaan ryhmäohjaus sovi. Heille on pyritty tarjoamaan yksilöohjausta, mutta siihen on enemmän jonoa.

Kesällä 2020 poliklinikka aloitti niin ikään koronapandemian oloissa CPAP-videoaloitukset, joissa potilas katsoo nettisivuilta ohjausvideot etukäteen. Sen jälkeen hän vain poikkeaa poliklinikalla hakemassa CPAP-laitteen ja hänelle sovitetaan sopiva maski. Tämä on toinen tapa nopeuttaa hoitoon pääsyä. Siitäkin on saatu lähes poikkeuksetta positiivista palautetta, Hasala arvioi.

Monet uniapneasta kärsivät ovat ylipainoisia, mutta eivät kaikki

Uniapnean oireita ovat mm. kuorsaus, hengityskatkokset ja päiväajan väsymys.

Tärkein herkistävä tekijä on ylipaino. Myös rakenteelliset tekijät, kuten ahdas nenä tai nielu sekä lyhyt ja paksu kaula tai kookkaat nielurisat, voivat lisätä kuorsausta ja hengityskatkoksia.

Uniapneasta kärsivien verisuonisairausriski on huomattavasti kohonnut. Uniapnea lisää myös auto-onnettomuuksien ja työtapaturmien uhkaa.

Pirkanmaalla valmistui uniapnean alueellinen hoitoketju vuonna 2019. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle