Hyppää sisältöön

Merkittävä voitto aborttioikeuden puolustajille Yhdysvalloissa – republikaaniosavaltio Kansas päätti säilyttää aborttioikeuden

Kansasissa enemmistö väestöstä on perinteisesti ollut konservatiivisia republikaanipuolueen kannattajia. Nyt enemmistö äänesti aborttioikeuden säilyttämisen puolesta.

Mielenosoittajan vatsassa kirjoitus: "Not Your Body".
Yhdysvalloissa kansalaiset ovat osoittaneet mieltä laajalti maan korkeimman oikeuden kumottua yleisen aborttioikeuden kesäkuussa. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan osavaltiot saavat itse määritellä aborttilainsäädäntönsä. Kuva: Etienne Laurent / EPA
Jenni Mehtonen

Yhdysvalloissa Kansasin asukkaat ovat äänestäneet sen puolesta, että aborttioikeus säilytetään osavaltiossa. Tiistaisen äänestyksen tulosta pidetään tärkeänä voittona aborttioikeuden kannattajille.

Kansas on ensimmäinen USA:n osavaltio, jossa aborttioikeudesta on äänestetty osavaltiotasolla sen jälkeen, kun maan korkein oikeus kumosi aiemmin koko liittovaltiossa voimassa olleen yleisen aborttioikeuden. Yleinen aborttioikeus ehti olla Yhdysvalloissa voimassa vuodesta 1973 lähtien.

Kun äänistä on laskettu Kansasissa 98 prosenttia, aborttioikeuden säilyttämisen puolesta on äänestänyt lähes 60 prosenttia äänestäneistä.

Äänestystulos myös estää republikaanijohtoisen osavaltion päättäjiä asettamasta merkittäviä rajoitteita abortille Kansasissa, josta on tullut keskeinen abortin mahdollistava paikka Yhdysvaltain Keskilännessä.

Potilaita tulee muun muassa Texasista, Oklahomasta, Missourista sekä muista osavaltioista, jotka ovat kieltäneet abortin lähes täysin maan korkeimman oikeuden linjauksen myötä. Arvioiden mukaan Kansasissa aborttia hakevista yli 60 prosenttia tulee osavaltion ulkopuolelta.

Politiikan asiantuntijat olivat odottaneet abortteja rajoittavan lainsäädännön menevän läpi äänestyksessä, sillä republikaanien kannattajat ovat tyypillisesti demokraatteja aktiivisempia äänestäjiä osavaltion esivaaleissa.

Taustalla pitkä taistelu

Kansasin republikaanit ovat ajaneet osavaltion perustuslakiin muutosta – aborttioikeuden kumoamista – vuodesta 2019 lähtien. Tuolloin Kansasin korkein oikeus linjasi, että osavaltion perustuslaki takaa oikeuden aborttiin.

Linjauksen myötä Kansas on säilyttänyt laajemmat aborttioikeudet kuin sen konservatiiviset naapuriosavaltiot.

Kansasissa abortti on sallittu 22 raskausviikolle asti. Se sisältää kuitenkin useita rajoitteita, kuten 24 tunnin pakollisen odotuksen sekä alaikäisille vanhemman suostumuksen.

Äänestystulos on herättänyt maan demokraateissa toivoa, että kysymys aborttioikeudesta saa kansan liikkeelle marraskuun välivaaleissa, vaikka kasvava inflaatio herättääkin maassa huolta.

Demokraatit, mukaan luettuna presidentti Joe Biden, ylistivät tiistain äänestystulosta.

– Tämä äänestystulos tekee selväksi sen, minkä me tiedämme. Enemmistö amerikkalaisista on sitä mieltä, että naisilla tulee olla oikeus aborttiin ja oikeus päättää omasta terveydestään, Biden sanoi.

Suosittelemme sinulle