Hyppää sisältöön

Saako EM-toivo Topi Raitanen juoksunsa kulkemaan? Näille urheilijoille Kalevan kisoilla on erityisen suuri painoarvo, sanoo asiantuntija

Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi uskoo, että Eveliina Määttänen antaa Sara Kuivistolle mainion kiriavun 800 metrillä viikonloppuna Joensuun Kalevan kisoissa.

Topi Raitanen kuvassa
Topi Raitanen sijoittui vuosi sitten Tokion olympialaisissa 8. sijalle. Kuva: Tomi Natri / All Over Press
Joel Holma

Yle näyttää Kalevan kisat TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa. Kisat järjestetään Joensuussa 4.–7.8.

JOENSUU. Yleisurheilun Kalevan kisat ovat tänä kesänä erityisen tärkeät sellaisille urheilijoille, joille MM-kisat olivat pettymys tai joiden alkukausi on ollut haastava.

Kovin tähtäin suomalaishuipuilla on elokuun 15. päivä alkavissa Münchenin EM-kisoissa, ja Kalevan kisat antavat selvän osviitan urheilijan kunnosta.

Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi nostaa esiin kolme suomalaista EM-finaalitoivoa, joille Kalevan kisoilla on tänä vuonna erityisen iso painoarvo.

Sara Kuivisto saa unelmavastustajan

Sara Kuivisto Porvoonjoen rannalla. Porvoonrannan  aittoja taustalla.
Kuivisto kärsi kevään mittaan sitkeästä suolistoloisesta. Sen jälkeen juoksijan vaivoina olivat jalkojen iho-ongelmat ja kipeytynyt akillesjänne. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Viime kaudella Suomen ennätykset sekä 800 metrillä että tonnivitosella tehneellä Sara Kuivistolla alkuvuosi 2022 meni terveysongelmien kanssa, mutta kelkka näyttää kääntyneen viimein oikeaan suuntaan.

Kuivisto avasi kesäkautensa reilu viikko sitten Jyväskylässä 1 500 metrillä melko hyvällä ajalla 4.12,47. Se jää kymmenen sekuntia SE-ajasta. Viikonloppuna Ruotsissa Kuivisto juoksi 800 metriä aikaan 2.02,00.

Ojaniemi uskoo, että Kuivistolla on edelleen hyvät saumat päästä EM-kisoissa kovaan iskuun.

Tätä auttaa se, että Kalevan kisoissa Kuivisto saa loistavan kirittäjän – toisin kuin viime vuosina, jolloin Kuivisto on mennyt täysin omia menojaan SM-kisoissa.

Sara Kuivisto palasi kilparadoille, kun hän voitti 1 500 metrin kilpailun Jyväskylän GP:ssä.

800 metrillä Eveliina Määttänen on kesän juoksusensaatio ajalla 2.01,14.

– Tulee todella mielenkiintoinen kisa. Kuivisto ei voi juosta varmistellen, koska Määttänen on ollut niin vahva. Se on todella hyvä asia Saralle EM-kisoja ajatellen, että Joensuussa on vastusta.

– Tämä on varmasti Kuivistolle viimeinen kova treeni ennen EM-kisoja. Hänellä on edelleen hyvät mahdollisuudet päästä hyvään kuntoon. EM-finaaliin on hyvät saumat, Ojaniemi alleviivaa.

Raitanen hakee onnistumista ennen EM-kisoja

Estejuoksija Topi Raitasella on sellainen kirikyky, että hyvällä juoksulla hän on EM-finaalissa jopa mitalikandidaatti.

MM-kisojen romahdus loi kuitenkin ison kasan kysymysmerkkejä. Raitanen juoksi selvästi kauden huonoimman aikansa ja kertoi kärsineensä koko kesän ajan oudoista vatsavaivoista.

Raitaselle Kalevan kisojen startti on huipputärkeä. Ojaniemen mukaan Raitasen täytyy juosta yksin hyvä juoksu. Kirittäjiä Raitanen tuskin saa 3 000 metrin esteissä. Eemil Helander ei ole ilmoittautunut kisaan.

– Luultavasti Raitaselle ei ole vastusta. Raitanen varmasti hakee helpoutta ja suunnittelee itselleen sopivan matkavauhdin. Tämä on kuin "tsekkauskisa", että miltä juoksu tuntuu.

– Jos Raitanen juoksee 8.30-paikkeille helpon juoksun, se antaisi lupauksia EM-kisoja ajatellen, Ojaniemi pohtii.

Juoksija Topi Raitanen kuvassa.
Topi Raitasen kauden paras aika 3 000 metrin esteissä on 8.19,34. Miehen ennätys on kolme sekuntia parempi.

Hurske tarvitsee ehjän juoksun

Pika-aituri Reetta Hurske ei saanut Oregonin MM-näyttämöllä haluamaansa tulosta. 100 metrin aitojen MM-välierässä hän kolhi aitoja jääden aikaan 13,15.

– Oletusarvo oli, että Hurske oli hyvä kunnossa MM-kisoissa, Ojaniemi sanoo.

Hurskeen kauden paras on 12,88. Kun Nooralotta Neziri ja Annimari Korte ovat kisoista poissa, Hurske on selvä ennakkosuosikki.

– Hurskeen olisi tärkeä saada SM-kisoissa hyvä ja ehjä juoksu. Jos olosuhteet ovat hyvät, odotan selkeää 13 sekunnin alitusta. Nyt on niin vähän aikaa EM-kisoihin, että normaali kisakunto pitäisi olla hyvä.

Hurske on ollut EM-halleissa parhaimmillaan neljäs 60 metrin aidoissa.

Reetta Hurske oli ykkönen Lahden GP:n pika-aidoissa. Hän juoksi kauden parhaansa ja rikkoi EM-kisarajan ajallaan 12,92.

"Voi tuoda haasteita"

Kalevan kisat sijoittuvat tänä vuonna MM- ja EM-kisojen väliin, mikä luo haasteen Suomen huipuille.

Ojaniemen mukaan esimerkiksi kaikilla MM-kisoissa mukana olleilla suomalaisurheilijoilla ei ole mahdollisuutta saada SM-kisoihin terävintä huippua.

– Se voi tuoda haasteita. Kalevan kisat voi olla joillekin vain välikisa, jonne ei pysty ajoittamaan parasta huippukuntoa. EM-kisat on tärkeämpi. Uskon, että SM- ja arvokisat pystyy kuitenkin hyvin yhdistämään oikealla valmistautumisella.

Ojanimen mukaan Kalevan kisoilla on isona arvokisavuonna silti kova painoarvo.

– Omalta kohdaltani voin sanoa, että Kalevan kisoihin syttyi eri tavalla mitä GP-kisoihin. Vaikka olisi arvokisamitaleja, niihin syttyy, entinen huippu 10-ottelija painottaa.

Päivitetty juttua 5.8.2022 klo 12.52: Nathalie Blomqvist jäi pois 1 500 metrin juoksusta eikä näin ole kirittäjänä Kuivistolle.

Lue myös:

Katso ainakin nämä Kalevan kisojen huippusuoritukset

Suomella on EM-kisoissa ennätyssuuri joukkue, mutta varsinaista mitalitavoitetta ei ole ainakaan vielä – "Kuuluisat pistesijat ovat yksi mittari"

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Suomen EM-joukkue täydentyi reilusti – Müncheniin valittu nyt 20 suomalaisurheilijaa

Nooralotta Neziriä ei nähdä yleisurheilun EM-kisoissa

Huippulahjakkuus Saga Vanninen, 19, voi tehdä nuorten MM-kisoissa suomalaista yleisurheiluhistoriaa – nuorella 7-ottelijalla on myös toinen rohkea tavoite

Suosittelemme sinulle