Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Yli puolet suomalaisista lopettaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille

Kieltoa kannattavat vahvimmin miehet, 50–64-vuotiaat, suurituloiset sekä kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat.

Ylen kysely: Pitäisikö Suomen lopettaa turistiviisumien myöntäminen venäläisille matkailijoille?  Kyllä 58 % Ei 24 % En osaa sanoa 18 %
Ylen teettämän kyselyn perusteella yli puolet suomalaisista lakkauttaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yli puolet suomalaisista lopettaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille matkailijoille. Asia selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Viisumien myöntämisen lopettamista matkailijoille kannattaa 58 prosenttia ja vastustaa 24 prosenttia kyselyn vastaajista. Kantaansa ei osannut sanoa 18 prosenttia vastanneista.

Suomi käsittelee yhä venäläisten viisumihakemuksia, vaikka monet muut Venäjän rajanaapurit ovat lopettaneet sen. Venäläiset siis pääsevät Suomen kautta Eurooppaan, vaikka EU:n ilmatila on suljettu venäläisiltä lentokoneilta.

Presidentti Sauli Niinistö aikoo puhua viisumiasiasta hallituksen kanssa tänään torstaina Kultarannassa, kertoo Helsingin Sanomat.

Pohjois- ja Itä-Suomessa kiellon kannalla, lännessä sitä vastaan

Ylen teettämässä kyselyssä turistiviisumien myöntämisen lopettamista kannattavat vahvimmin miehet, 50–64-vuotiaat, suurituloiset sekä kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat. Ammattiryhmistä lopettamisen kannalla ovat useimmin toimihenkilöt ja eläkeläiset.

Turistiviisumeita myöntäisivät edelleen muita herkemmin naiset ja 25–34-vuotiaat sekä Valta kuuluu kansalle -puolueen ja RKP:n kannattajat. Ammatin perusteella etenkin johtavassa asemassa olevat ja työntekijät ovat muita halukkaampia jatkamaan turistiviisumien myöntämistä.

Viisumikiellon kannalla ovat muita useammin Pohjois- ja Itä-Suomen asukkaat. Länsisuomalaiset taas jatkaisivat useimmin viisumien myöntämistä.

Lapsettomat parit ovat muita hanakampia lopettamaan viisumien myöntämisen, lapsiperheet taas halukkaimpia jatkamaan niiden jakamista.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn noin tuhatta henkilöä elokuun alussa. Kysely tehtiin nettipaneelissa, ja otos edustaa Suomen aikuisväestöä.

Laki estää viisumien käsittelyn lopettamisen kokonaan

Monet kansanedustajat ovat kertoneet kannattavansa tiukennuksia venäläisten viisumeihin.

Suomi onkin jo rajoittanut sitä. Monikertaviisumia ei lähtökohtaisesti myönnetä ensimmäistä kertaa viisumia hakevalle, ja hakemusten määrä on rajattu tuhanteen päivässä.

Laki kuitenkin estää viisumien käsittelyn totaalisen lopettamisen. Myönnettyjen viisumien mitätöintikään tuskin olisi laillista.

Kuuntele aiheesta Ylen Uutispodcast. Keskiviikon 3.8. jaksossa käsiteltiin sitä, kuinka venäläiset matkustavat Suomen kautta muualle Eurooppaan, kun lentoja Venäjältä ei enää ole.

Venäläisissä someryhmissä käydään kuumaa kauppaa kyydeistä Suomeen
Ylen toimittaja Anu Rummukainen selvitti venäläisten matkoja Suomeen. Hän seurasi Telegram-ryhmiä, joissa venäläiset etsivät ja myyvät kyytejä Suomeen. Iso osa kuljetuksista suuntautuu suoraan lentokentille.

Lue lisää:

Suomella on kuusi tapaa, joilla venäläisten lomamatkailua voisi rajoittaa – yksi niistä on tehokas, mutta saisi aikaan poliittisen myrskyn

Lentokenttäkyydit Venäjältä Suomeen viedään Telegramissa käsistä – selvitimme, miten kyytivälitys toimii

Suosittelemme