Hyppää sisältöön

"Kiina on aivan raivoissaan" – Ylen kirjeenvaihtaja: Nancy Pelosin vierailu oli suuri herja Kiinaa kohtaan

Taiwanista on tullut suurvaltojen valtataistelun näyttämö, mutta se on tärkeä paikka myös koko maailmalle. Taiwanissa tuotetaan valtaosa kaikista maailman puolijohteista, joita tarvitaan niin autoissa kuin tietokoneissakin.

Suurvaltapolitiikkaa ja uhittelua Taiwanin ympärillä
Suurvaltapolitiikkaa ja uhittelua Taiwanin ympärillä
Greta Virranniemi

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa on nostanut Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet korkealle. Pelosi on 25 vuoteen korkea-arvoisin yhdysvaltalaispoliitikko, joka vierailee Taiwanissa. Hän on myös tunnettu Kiina-kriitikko.

Kiina vastusti Pelosin vierailua ja varoitti jo etukäteen sen seurauksista.

– Kiina on aivan raivoissaan. Taiwan on Kiinan kansalliselle ylpeydelle ydinkysymys. Se, että Yhdysvaltain näin korkea-arvoinen edustaja uhmaa Kiinan uhkauksia, on hyvin suuri herja Kiinalle, kommentoi Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley Ylen televisiouutisissa.

Kiinan raivo näkyy sotaharjoituksissa, jotka ovat suurimmat pitkiin aikoihin ja joita se aikoo käydä ainakin kuluvan viikon loppuun asti. Kiina järjestää niitä merialueilla ja ilmassa lähellä Taiwania.

– Jo tällä hetkellä jännitys on varmasti noussut korkeammalle kuin aikoihin, Crowley sanoo.

Teollisuusmaiden G7-ryhmä on pyytänyt Kiinalta malttia sotaharjoituksiin, ja Taiwan on ilmoittanut lisänneensä puolustusvalmiuttaan.

– Tuntuu vaikealta uskoa, että Kiina lähtisi valtaamaan Taiwania tämän takia poliittisesti näin herkkänä vuonna, kun presidentti Xi Jinpingille povataan jatkoaikaa. Mutta kun kovilla ammutaan, myös vahingon vaara on ilmeinen, Crowley toteaa.

"Taiwan on Kiinan kruununkalleus"

Taiwanista on Crowleyn mukaan tullut Kiinan ja Yhdysvaltojen valtakamppailun näyttämö, jossa mitataan suurvaltojen vaikutusvaltaa.

Kiinan kommunistinen puolue pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan. Käytännössä Taiwan on kuitenkin itsenäinen saarivaltio ilman laajaa kansainvälistä tunnustusta. Yhdysvallat on tukenut Taiwania pitkään muun muassa aseavulla, mutta ei ole virallisesti tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi.

Suurvaltojen kannat eivät ole muuttuneet.

Taiwan on myös koko maailmalle tärkeä paikka, koska siellä tuotetaan valtaosa kaikista maailman puolijohteista. Niitä käytetään kaikessa autoista pesukoneisiin ja tietokoneisiin.

Jos Kiina estää puolijohteiden rahdin tai lopettaa niiden tuonnin, se vaikuttaa koko maailmaan.

– Taiwan on Kiinan kruununkalleus, jonka se on väittänyt ottavansa haltuun jonain päivänä, Kirsi Crowley sanoo.

Lue lisää:

Pelosin vierailu Taiwanissa sai Kiinan pullistelemaan: kalat ja keksit kiellettiin, tankkikolonnia vyörytettiin kohti rannikkoa

Pelosin Taiwan-vierailu antoi Kiinalle mahdollisuuden pullistella uudella arsenaalillaan – "Tämä on sisäpoliittinen hengennostatus"

Tämä juttu kertoo, miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja miksi Nancy Pelosin vierailu oli niin merkittävä

Suosittelemme sinulle