Hyppää sisältöön

Hirvieläinten pyyntiluvat vähenivät hiukan Etelä-Hämeessä

Riistakeskuksen mukaan kaikki haetut valkohäntäpeuran pyyntiluvat ja lähes kaikki haetut hirven pyyntiluvat myönnettiin.

Etelä-Hämeessä on edelleen varsin paljon valkohäntäpeuroja ja tulevien kuukausien aikana peurakolaririski on myös suuri. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Petri Lassheikki

Tulevalle jahtikaudelle myönnettyjen hirven ja valkohäntäpeuran pyyntilupien määrä väheni Etelä-Hämeen Riistakeskuksen alueella. Hirvilupien määrä väheni noin kymmenen prosenttia ja valkohäntäpeuran noin yhdeksän prosenttia verrattuna viime kauden lupamäärään.

Alueelle myönnettiin 1 257 hirvilupaa ja 12 362 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Riistakeskuksen mukaan kaikki haetut valkohäntäpeuran pyyntiluvat ja lähes kaikki haetut hirven pyyntiluvat myönnettiin. Kuusipeuran pyyntilupia myönnettiin 53.

Riistakeskus Etelä-Häme kertoo tiedotteessaan, että alueen hirvikanta on pääsääntöisesti tavoitteiden mukainen. Helsinki-Tampere -moottoritien länsipuolisella alueella kannan tiheys ylitti kuitenkin vielä jonkin verran asetetun tavoitteen edellisen metsästyskauden jälkeen.

Etelä-Hämeen alueellisen riistaneuvoston asettaman tavoitteen mukaan Etelä-Hämeen keskeisillä hirvitalousalueilla pyritään pitämään hirvien talvikanta 2,5–3,0 yksilössä tuhatta maahehtaaria kohti.

Peurakolarien riski on suuri syksyllä

Etelä-Hämeessä on edelleen varsin paljon valkohäntäpeuroja ja tulevien kuukausien aikana peurakolaririski on myös suuri. Loppuvuoden aikana liikenteessä onkin syytä erityiseen varovaisuuteen varsinkin hämärän ja pimeän aikoina. Pahin aika on lokakuulta vuoden loppuun.

Myös hirvikolarin mahdollisuus lisääntyy jo loppukesästä valoisan ajan vähetessä.

Tiheän peurakannan alueella ja kolariherkkien tieosuuksien vaikutuspiirissä suositellaan valkohäntäpeuran metsästyksen tehokasta aloittamista heti syyskuun alusta.

Hirven, valkohäntäpeuran ja kuusipeuran metsästyskausi alkaa 1. syyskuuta. Pyyntiaika ulottuu kaikkien kolmen osalta vuoden vaihteen yli.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle