Hyppää sisältöön

Pelko talvirengaspulasta sai autoilijat ostoksille ennätysaikaisin – hinnat voivat nousta, mutta muuten tilanne näyttää nyt pelättyä paremmalta

Koronan, Venäjän pakotteiden ja raaka-aineiden saatavuusongelmien takia keväällä arvioitiin, että renkaista voi tulla tulevana talvena pulaa. Tällä hetkellä renkaita löytyy, vaikka merkki- ja mallitarjonta voikin olla aiempaa vähäisempää.

Seinäjoen Rengaskeskuksen yrittäjä Vili Lintala laskee renkaiden määrää.
Venäjän tuonti tyrehtyi huhtikuussa. Itärajan takaa tuotiin aiemmin jopa yli puolet Suomessa myytävistä henkilöauton renkaista. Saatavuusongelmia on ollut myös jo pandemia-aikana. Yrittäjä Vili Lintalan mukaan renkaita kuitenkin riittää.
Mirva Ekman

Kevään uutisointi talvirenkaiden tulevan talven saatavuusongelmista sai monet autonrengaskaupoille poikkeuksellisen aikaisin.

Venäjän tuonti tyrehtyi EU-pakotteiden astuttua voimaan huhtikuussa. Itärajan takaa tuotiin aiemmin jopa yli puolet Suomessa myytävistä henkilöauton renkaista.

Saatavuusongelmia on ollut myös jo pandemia-aikana muun muassa rahtikonttien puutteen ja raaka-aineiden heikentyneen saatavuuden takia.

Seinäjoen Rengaskeskuksen yrittäjä Vili Lintala testaa talvirenkaan urasyvyyttä.
Seinäjoen Rengaskeskuksen yrittäjä Vili Lintala muistuttaa renkaiden urasyvyyksien tarkistamisesta talvikelien alkaessa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Tämän kevään ja kesän aikana talvirenkaita on myyty ennätyksellisen paljon, kertoo yrittäjä Vili Lintala Seinäjoen Rengaskeskuksesta.

– Kevään uutisointi näkyi selvästi meidän myynnissä. Tälläkin hetkellä tarjouksia renkaista kysellään, mutta ei niitä enää hamstrata siten kuin kolme, neljä kuukautta sitten, Lintala sanoo.

Soittokierros alan yrittäjille kertoo samaa viestiä – rengaskauppa on käynyt poikkeuksellisenkin vilkkaana erityisesti talvirenkaiden osalta viime kuukausina.

Tällä hetkellä varastojen kerrotaan olevan kuitenkin täynnä ja varsinkin yleisempiä rengasmalleja on hyvin saatavilla.

Tulevaa on kuitenkin hankala ennustaa, vaikka nyt tilanne näyttää hyvältä, yrittäjät arvioivat.

Lue lisää: Autonrenkaista reilusti yli puolet on tuotu Venäjältä – ei tuoda enää: Varastot tyhjentyvät kesällä, hinnat nousevat jo nyt

Renkaita saatavissa kohtuullisesti

Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora lyö myyntilukuja tiskiin: talvirenkaita on ostettu kevään ja kesän aikana 10–20 prosenttia enemmän kuin aikaisempina vuosina.

– Tosin täytyy muistaa, että "normaaliin" aikaan talvirenkaiden myynti kesäkaudella on ollut erittäin pientä.

Osa asiakkaista on ollut huolissaan siitä, miten renkaita ja eri rengasmalleja riittää jatkossa. Tätä pelkoa tyynnyttelee yrittäjä Vili Lintalan lisäksi myös Jarmo Nuora.

– Kyllä talvirenkaita todennäköisesti riittää talvellekin kohtuullisesti. Tosin merkki- ja mallitarjonta saattaa olla rajoittuneempaa kuin tällä hetkellä, Nuora kuvailee.

Talvirenkaita rengasliikkeessä.
Normaalisti talvirenkaita myydään kesällä varsin vähän. Nyt kysyntää on ollut. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Nuoran mukaan joissakin merkeissä ja kokovalikoimassa on jonkin verran saatavuusongelmia edelleen tällä hetkellä, ja toimitusajat ovat hieman venyneet.

Hän uskoo, että tilanne voi hieman syksyllä huonontua, vaikka kukaan ei olekaan hänen mukaansa jäämässä ilman renkaita.

Saatavuusongelmat ja inflaatio tuovat kuitenkin jälleen painetta hintojen korotuksiin. Villeimmän arvion mukaan rengassetti voi maksaa sadasta kahteen sataan euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Jarmo Nuora ei anna kuitenkaan tarkkoja arvioita hintojen noususta. Vili Lintala kertoo, että valmistajilta tulee uusia hinnastoja nyt tiheään.

– On vaikea antaa mitään tiettyjä lukuja, mutta ehkä 10–15 prosenttia hinnat ovat nousseet, hän toteaa.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 25. elokuuta kello 23 asti.

Lue lisää: Rengasliikkeissä myydään nyt paikoin ei-oota, syynä Venäjän hyökkäys Ukrainaan: "Logistinen ketju on sekoittunut pahemman kerran"

Talvirenkaista joutuu nyt pulittamaan tavallista enemmän – jos viivyttelee renkaanvaihtoa, voi joutua maksamaan vieläkin lisää

Suosittelemme sinulle