Hyppää sisältöön

Talouselämä: Fennovoima voi saada jättilaskun Rosatomilta

Pyhäjoen Hanhikiven kaatuneen ydinvoimalahankkeen jälkipyykki saattaa johtaa jopa 800 miljoonan loppulaskuun Fennovoimalle, kertoo Talouselämä -lehti.

Rakennuksia ja rakennustöitä Pyhäjoen ydinvoimala-alueella joulukuussa 2020
Fennovoima on jo aiemmin kertonut varautuneensa oikeusjuttuihin Rosatomin kanssa purettuaan sopimuksensa laitostoimittajan kanssa. Kuva: Fennovoima
Risto Degerman

Talouselämä -lehden tilinpäätösanalyysin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Fennovoima on jättänyt maksamatta Hanhikiven ydinvoimalahankkeessa 799,8 miljoonan euron ennakkomaksut venäläisyhtiö Rosatomille. Fennovoima arvioi tilinpäätöksessä, että Rosatom saattaa ryhtyä perimään ennakkomaksua.

Ydinvoimalahankkeen laitostoimittajana oli Venäjän valtion Rosatom-konserniin kuuluva Raos Project.

Fennovoima ilmoitti jo aiemmin lopettaessaan Pyhäjoen voimalahankkeen, että se on varautunut mahdollisiin oikeusjuttuihin Rosatomin kanssa. Kun yhtiö sanoi sopimuksensa venäläistoimittajan kanssa irti, Fennovoima perusteli sitä sillä, ettei toimituksia ole pystytty toteuttamaan.

– Perustamme päätöksemme faktoihin ja fakta on se, että tämä sopimus on keskeytetty tapahtuneen myöhästymisen ja toimituskyvyttömyyden takia. Olemme nähneet, että sota on lisännyt näitä riskejä, kertoi yhtiön hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä toukokuussa.

Fennovoiman hallitus on päättänyt kirjata alas muun muassa ydinvoimalatyömaan maa- ja vesialueet, koneet, laitteet ja keskeneräiset työt. Tämä tarkoittaa puolestaan 719,1 miljoonan euron alaskirjausta. Yhtiö ennakoi tekevänsä tänä vuonna 814,1 miljoonan euron tappion.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle