Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain laivaston valtava maihinnousutukialus saapui Helsinkiin – pituutta kaksi ja puoli jalkapallokenttää

257-metrinen maihinnousutukialus viipyy Helsingin Hernesaaren satamassa maanantaihin asti. Sen kyydissä on noin 2 000 Yhdysvaltain merijalkaväen ja laivaston sotilasta.

Jättimäinen sota-alus saapui Helsinkiin
Pilvi Pitkäranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge on saapunut satamavierailulleen Helsingin Hernesaareen.

Alukselle ei järjetetä yleisöesittelyjä, Merivoimat kertoo tiedotteessaan. Lisäksi laiturialueelle perustetaan sota-aluksen vierailun ajaksi tilapäinen lentokieltoalue. Yhdysvaltalaisaluksen voi nähdä Helsingin sataman verkkokameran lähetyksessä.

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge on saapunut satamavierailulleen Helsingin Hernesaareen.
Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge Helsingin Hernesaaressa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

USS Kearsarge on tyyliltään Wasp-luokkaan kuuluva 257-metrinen maihinnousutukialus. Se on siis kooltaan jopa tavallisia risteilyaluksia suurempi. Esimerkiksi Helsinki–Tukholma-väliä risteilevä Silja Symphony on 203 metriä pitkä. Tänä vuonna liikennöinnin aloittanut Viking Glory -risteilyalus jää sekin maihinnousutukialukselle kakkoseksi: uusi risteilyalus on noin 223 metriä pitkä.

Kuinka suuri Helsingissä vieraileva USS Kearsarge on?
Kuva: Juha Rissanen / Yle

USS Kearsargen kyydissä on sen miehistön lisäksi noin 2 000 Yhdysvaltain merijalkaväen ja laivaston sotilasta. Lisäksi aluksella on muun muassa helikoptereita ja pienempiä maihinnousualuksia.

USS Kearsarge on tyyliltään Wasp-luokkaan kuuluva 257-metrinen maihinnousutukialus. Aluksella on muun muassa helikoptereita ja pienempiä maihinnousualuksia. Arkistovideo.

Valtava 257-metrinen sota-alus viipyy satamassa maanantaihin asti. Sen jälkeen se siirtyy harjoittelemaan pohjoiselle Itämerelle ja Hangon seudulle Merivoimien kanssa. Yhdysvaltain laivastosta harjoituksiin osallistuvat myös alukset USS Arlington ja USS Gunston Hall. Lisäksi harjoituksiin osallistuu Yhdysvaltain merijalkaväen osia.

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge on saapunut satamavierailulleen Helsingin Hernesaareen.
Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge Helsingin Hernesaaressa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Merivoimien tiedotteen mukaan harjoitusten tavoitteena on kehittää Suomen ja Yhdysvaltojen merivoimien ja merijalkaväen yhteistoimintakykyä ja yhteensopivuutta. Lisäksi tavoitteena on kehittää Suomen kykyä isäntämaatuen tarjoamiseen.

Yhteisharjoitukset päättyvät 19. elokuuta.

Laivaston miehistöä katslelee laivan parvekkeelta satamaan.
USS Kearsargen kyydissä on sen miehistön lisäksi noin 2 000 Yhdysvaltain merijalkaväen ja laivaston sotilasta. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Suuri sota-alus kiinnosti kaupunkilaisia

Perjantai-aamuna Hernesaareen rantautunut Yhdysvaltain laivaston alus keräsi satamaan aluksesta kiinnostuneita kaupunkilaisia.

Arto ja Sini Vornila tulivat autolla Kalliosta ihmettelemään paikalle saapunutta alusta.

Arto Vornila ja Sini Vornila ottavat selfietä taustalla Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge.
Sini ja Arto Vornila ottivat yhteiskuvan USS Kearsargen kanssa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Pauliina ja Sara tulivat lapsiensa kanssa aamukävelylle katsomaan historiallista näkyä satamassa.

Elias 2 ja Pauliina sekä Alvar 2 ja Sara katselemassa historiallista tapahtumaa..
Pauliina ja 2-vuotias Elias sekä Sara ja 2-vuotias Alvar pistäytyivät aamukävelyllään katsomaan näkyä satamassa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle
Ihmiset ihmettelevät USS Kearsarge sota-alusta Hernesaaren satamassa. Osan on kiivennyt kivikasan päälle ottamaan kuvia.
Ihmiset ottivat kuvia rantaan saapuneesta sota-aluksesta. USS Kearsarge viipyy Hernesaaressa maanantaihin asti. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Myös pelastuslaitoksen väki kävi satamassa katsomassa, miten alueella pystyy liikkumaan mahdollisen sairaskohtauksen tai onnettomuuden varalta. Yleensä USS Kearsargen kokoisen aluksen väki pärjää itsekseen, he kertovat.

Juha westerholm, Jari Herranen, Janne lehtonen, Sampsa Hongisto,  Jere Jokinen, Stefan Dik.
Pelastuslaitoskin piipahti Hernesaaaressa. Kuvassa Juha Westerholm, Jari Herranen, Janne Lehtonen, Sampsa Hongisto, Jere Jokinen ja Stefan Dik. Kuva: Susanna Pesonen / Yle
Satama aitaan on vedetty sini valkoista nauhaa, jossa lukee puolustusvoimat, koska satamaan on saapunut Yhdysvaltalainen sota-alus.
Helsingin satama alue, johon alus rantautui oli rajattu puolustusvoimien nauhalla. Kuva: Susanna Pesonen / Yle
Aidassa on kyltti, jossa lukee "SOTILASALUE Pääsy ilman lupaa kielletty rangaistuksen uhalla".
Puolustusvoimat ovat rajanneet aluksen ympäristön varmistaakseen sen rantautumisen turvallisuuden. Kyseinen satama-alue on aluksen vierailun ajan puolustusvoimien hallinnassa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 6.8. kello 23:een saakka.

Suosittelemme