Lappeenrannan keskustan kupeessa on Bia Immosen 1 200 neliön puutarha, jossa kukat ja hyötykasvit elävät sulassa sovussa. Kukkapenkeissä kasvaa kaikenlaista syötävää; pensaspapua, tomaattia, kurkkua, kurpitsaa, perunaa sekä yrttejä. Eri lajeja Immonen laskee olevan yli 30.
– Hyötykasvitkin ovat kauniita. Esimerkiksi oregano sopii oikein hyvin reunakasviksi, vihjaa Immonen.
Vanhojen omenapuiden lisäksi on istutettu luumua, päärynää ja kirsikkaa. Marjoista karviainen ja herukka tuottavat satoa pakastimeen asti.
Puutarhanhoito on kuulunut Bia Immosen puuhiin lapsesta saakka. Hän sanoo touhunneensa puutarhahommissa lapsesta saakka. Aluksi puutarhaharrastus on ollut yhteinen äidin kanssa ja nykyään Immonen puuhaa omassa pihassa, joka on hänelle henkireikä ja elämäntapa.
Lappeenrannan Parkkarilassa sijaitseva puutarha on ensimmäistä kertaa mukana Puutarhaliiton ja Svenska Trädgårdsförbundetin järjestämässä Avoimet puutarhat -teemapäivässä.
– Piha on nyt siinä vaiheessa, että kehtaa näyttää mitä on saatu neljässä vuodessa aikaiseksi. Ja näin elokuussa kukinta on runsaimmillaan, perustelee Bia Immonen.
Ennätysmäärä pihoja mukana tapahtumassa
Osallistujamäärä on tänä vuonna ennätyksellisen suuri - yli 850 kohdetta. Mukana on siirtolapuutarhoja, yksityisiä pihoja, kerrostalojen pihapiirejä sekä puutarhanähtävyyksiä. Uusia kohteita viime vuoteen verrattuna on parisataa.
– Yhtenä syynä voi olla se, että moni jätti tapahtuman viime vuonna väliin koronan pelossa. Tänä vuonna rokotukset ovat kunnossa, eikä enää tarvitse jännittää samalla tavalla, arvelee tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.
Tapahtuma järjestetään pitkästä aikaa elokuussa, joka on hyötykasviviljelijöille otollista aikaa näyttää aikaansaannoksiaan. Satoaika on alkamassa ja puutarhassa on paljon nähtävää.
Korona-aika ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut ihmiset innostumaan kotitarveviljelystä ja omavaraisuutta on alettu arvostaa. Tämä hyötykasvi-innostus näkyy luonnollisesti myös osallistujamäärässä.
– Puutarhaharrastuksen pariin on tullut paljon nuoria, jotka istuttavat ainoastaan hyötykasveja. Suosittuja ovat esimerkiksi chili, tomaatti ja helppohoitoinen peruna, luettelee Timo TaulavuoriPuutarhaliitosta.
Omavaraisuuden arvostuksen lisäksi hyötykasvien viljelyssä on Timo Taulavuoren mukaan myös se puoli, että arvostus kaupassa myytäviä tuotteita kohtaan nousee, kun huomaa miten iso työmäärä niihin on käytettävä.
Rikkaruohotkin saavat olla rauhassa
Tapahtuman yhteinen eurooppalainen teema on Puutarhat ilmastonmuutoksessa. Puutarhaliitto haluaa korostaa teeman mukaisesti erityisesti puutarhojen hyötyviljelmiä ja luonnon monimuotoisuutta.
– Puutarhojen ei tarvitse olla säntillisiä. Jokaista rikkaruohoa ei ole tarve kitkeä pois. Puutarhat saisivat kukkia pitkin kasvukautta, selventää tapahtumavastaava Timo TaulavuoriPuutarhaliitosta.
Puutarhaharrastaja Bia Immonen ei ole tarkka rikkakasvien suhteen.
– Kun kasveja on paljon, niin muutama rikkaruoho siellä täällä ei haittaa. Niitä pahimpia nypin pois.
Avoimet puutarhat -teemapäivää on järjestetty vuodesta 2012 lähtien. Tapahtuman järjestetään nyt 11. kerran. Koska mukana on ennätysmäärä puutarhoja myös kävijämäärän odotetaan kipuavan ennätyksiin. Aiempina vuosina käyntejä on laskettu noin 70 000.
Mukana oleviin puutarhoihin voi tutustua täältä (siirryt toiseen palveluun).