Hyppää sisältöön

Sienikesä on täydessä vauhdissa – turkulaisperheen apuna metsässä on minisika Erkki, joka haistaa ainakin suppilovahverot

Kostea kesäsää on nostanut maan pintaan jo paikoin upean kantarellisadon. Sienet tarvitsevat edelleen tasaisesti vettä ja lämpöä.

Eelis, Aatos ja Virpi Lummaa sekä Tom Schmidt sienestävät Erkki-minisian kanssa.
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Virpi Lummaa tulee sienimetsästä perheensä kanssa helteisenä päivänä. Saalis Turun Ruissalon metsistä ei tällä kertaa ollut runsas, vaikka toiveet olivat korkealla.

Salaiseen sienipaikkaan otettiin mukaan myös perheen lemmikki.

– Apuna sienimetsässä on minisikamme Erkki. Se haistaa maan alta ainakin suppilovahverot. Tosin se tykkää syödä löytämänsä sienet eikä aina päästä meitä apajille. Viime viikolla saatiin iso kopallinen kantarelleja., kertoo Virpi Lummaa.

Tällä kertaa perhe löysi vain kuivuneita mustatorvisieniä.

– Ne eivät olleet Erkin makuun. Olivat liian kuivia. Eivät kelvanneet edes possulle.

Aatos Lummaa on innokas sienestäjä.

– Sienestäminen on kivaa. Lempisieniäni ovat kantarellit ja mustatorvisienet, kertoo Aatos Lummaa ja pitelee käsissään uudennäköistä sienikoria.

– Aatos on paras sienikaverini. Hän toivoi joulupukiltakin sienikoria. Oli vähän hassu vuodenaika, mutta onneksi joulupukki sellaisen toi, Virpi Lummaa sanoo.

Sienisyksystä kehittymässä mainio

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen iloitsee, että lapsiperheet ovat innostuneita sienestämisestä. Hän on huomannut seuransa toiminnassa, että monet jäsenistä ovat melko iäkkäitä.

Sienestäjä puhdistaa kantarellia sieniveitsen avulla.
Sienet kannattaa tutkia ja puhdistaa jo metsässä. Komea kantarelli löytyi Ruissalosta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Piitulainen itse on tehnyt jo mukavia löytöjä metsistä.

– Kantarelleja on mukavasti. Yllätys on ollut, että mustatorvisieniä on jo löytynyt ennen kuin herkkutatit ovat nousseet, hän sanoo.

Hänen korissaan on kantarellien ja mustatorvisienien lisäksi myös muun muassa maustesieninä käytettäviä sikurirouskuja, joiden satokausi alkoi Turun seudulla heinäkuun lopulla normaalia aikaisemmin.

Suomen Sieniseuran sivujen perusteella sienikesä on jo täydessä vauhdissa. Maantieteellisiä eroja kuitenkin on.

– Itä-Suomessa ja Lapissa pohjavesitilanne on parempi kuin meillä kuivassa etelässä. Maasto on siellä kosteampi. Sadetta tarvitaan tasaiseen tahtiin. Lämpöä tarvitaan myös, ja vettä, jotta kasvu lähtee paremmin liikkeelle.

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maart Piitulainen sienikori kädessään Ruissalossa.
Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen on kerännyt jo monenlaisia sieniä viime päivien aikana. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen kertoo sienitilanteesta sekä mustatorvisienien, sikurirouskun ja sappitatin tunnistamisesta ja käytöstä alla olevassa audiossa.

Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen iloitsee hyvästä sienisyksystä
Sienestäjä näyttää kameralle sappitattia kädessään.
Sappitatti on pahanmakuinen. Sen erottaa muista tateista muun muassa jalassa olevasta verkosta. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Sienestäjä näyttää kameralle sikurirouskuja.
Sikurirouskusta valuu yleensä maistiaisnestettä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Mustatorvisieniä sienestäjän kädessä.
Mustatorvisienistä tulee hyvä keittoa. Niitä on löytynyt tänä kesänä harvinaisen aikaisin ainakin Varsinais-Suomessa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 8. elokuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Ruoan hinnan kallistuminen ei ainakaan vielä näy sienestyksen suosiossa, vaikka tänä kesänä satoa riittäisi

Kantarellisatoa on jo noussut – sienet kaipaavat nyt lämpöä ja sadetta

Suosittelemme