Hyppää sisältöön

Kallista sähköä korvataan klapeilla – terveyshaitat kasvavat, jos kuumille markkinoille tuodaan heikkolaatuista puuta

Puun pienpoltto on suurin pienhiukkasten lähde Suomessa. THL on aiemmin arvioinut sen aiheuttavan noin 200 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Kasvavan puulämmityksen terveysvaikutuksia aiotaan nyt seurata.

Tuli palaa takassa.
Teollisuuden ja liikenteen pienhiukkaspäästöt ovat päästörajoitusten myötä vähentyneet paljon. Puun pienpoltto ja siihen liittyvät päästöt sen sijaan ovat lisääntyneet monissa Euroopan maissa, koska muu lämmitysenergia on kallistunut. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Energian ennätyskorkea hinta on kiihdyttänyt klapien kysyntää niin paljon, että kauppiaat arvioivat joidenkin puulämmittäjien vielä jäävän ilman halkoja. Kauppaa on tehty pitkin kesää, vaikka yleensä puuvarastoja täydennetään vasta syksyllä.

Puun poltolla säästetään lämmityskustannuksissa, mutta miinuspuolena ovat terveyshaitat etenkin tiiviisti rakennetuilla omakotialueilla. Poltossa vapautuu keuhkoihin päätyviä pienhiukkasia, joiden THL on arvioinut aiheuttavan noin 200 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Arvio on vuodelta 2015.

Puun poltto on selvä terveysriski, toteaa johtava tutkija Otto Hänninen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Kasvavan määrän lisäksi riskiä voi kasvattaa puun heikompi laatu.

– Kysynnän kasvaessa markkinoille voi tulla samanvuotista, kosteaa tai huonosti varastoitua puuta ja se tietenkin lisäisi päästöjä.

THL:ssä aiotaankin seurata kasvavan puunkäytön terveysvaikutuksia ja päivittää aiempia arvioita.

Lue lisää: Polttopuut viedään klapiyrittäjiltä käsistä, kun energian hinta nousee – Polttopuukauppias: "Talvella on huutava pula kuivasta puusta, se on varma juttu"

Kaikki haitat eivät ehdi toteutua yhden talven aikana

Lähes puolet Suomen pienhiukkaspäästöistä on viime vuosina tullut puun poltosta. Kaikkiaan pienhiukkasten määrä on vuosikymmenten saatossa vähentynyt, koska tiukentuneet rajoitukset ovat leikanneet liikenteen pakokaasuja ja teollisuuden päästöjä.

Suurin riski on sydän- ja hengityselinsairaille silloin, kun puilla lämmittäminen jatkuu vuosikausia. Jos sähkön hinta keväällä laskee ja puulämmitys jää yhden talven asiaksi, haitat Hännisen mukaan tuskin toteutuvat täysimääräisesti.

– Jos päästöt kaksinkertaistuisivat, kuolemantapausten määrä ei kuitenkaan ehkä kaksinkertaistuisi.

Savun seassa ilmaan päätyy myös myrkyllisiä PAH-yhdisteitä, joiden lähteenä puun pienpoltto on ylivoimainen. Osa PAH-yhdisteistä aiheuttaa syöpää.

Katso video. Minkä takia on tärkeä sytyttää puut päältä?

Energiatehokas ja puhdas puun polttaminen ei ole vaikeaa – näin sytytät takan oikein.

Saunan kiuas on ilmastopahis

Puunpolton terveyshaittoihin on herätty sen jälkeen, kun takassa roihuavaa halkoa pitkään pidettiin ympäristöihmisen valintana. Tänä vuonna voimaan tullut ekosuunnitteludirektiivi asettaa rajoja uusien, tehdasvalmisteisten tulisijojen päästöille.

Puunpolton päästöistä väitellyt Mikko Savolahti toteaa, että tulisijoja uusitaan niin hitaasti, että direktiivin vaikutus jää tällä vuosikymmenellä vielä melko pieneksi. Toisaalta direktiivin vaatimukset täyttäviä laitteita on ollut markkinoilla jo pidempään.

– Saunan kiukaat ovat usein kohtalaisen saastuttavia, mutta varaavat takat yleensä melko hyvin toimivia ja muihin laitteisiin verrattuna vähäpäästöisiä.

Kiukaita direktiivi ei koske, mutta kiuasmalleissakin mennään koko ajan vähäpäästöisempään suuntaan.

Halkopino aittaa vasten
Halonhakkuun terveysvaikutukset ovat yksinomaan positiivisia, sen sijaan halon poltossa syntyy tupakansavuun vertautuvia päästöjä. Puun poltossa vapautuu myös ilmastonmuutosta kiihdyttävää mustaa hiiltä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Erikoistutkijana Suomen ympäristökeskuksessa työskentelevä Savolahti mallinsi väitöstyössään ennenaikaisten kuolemien määrää, mutta toteaa arvion sisältävän paljon epävarmuuksia.

Tarkkaa arviota varten pitäisi tuntea esimerkiksi pienhiukkasten kemiallinen koostumus ja se, hengitetäänkö niitä sisällä vai ulkona.

– Ja jollainhan ihmisten on kämppänsä lämmitettävä. En minä ainakaan mitään kieltoja tai rajoituksia asettaisi. Mutta kannattaa kiinnittää huomiota, että oma polttolaite ja polttotavat ovat kunnossa, Savolahti toteaa.

Lähtökohta on, että puun pitää olla kuivaa ja vetoa riittävästi.

Lue lisää:

Tuore tutkimus: puunpoltto heikentää ilmanlaatua merkittävästi pientaloalueilla – tutkija: "Puunpolttoon verrattuna liikenne alkaa olla puhdasta"

Puun polton riskit ovat monelle vieläkin hämärän peitossa – pienhiukkaset tunkeutuvat keuhkoihin ja pääsevät jopa verenkiertoon

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 9.8. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle