Hyppää sisältöön

Tilanne Gazan kaistalla kärjistyy – Israel iski uusiin kohteisiin lauantaina

Perjantain aikana kumpikin osapuoli ampui raketteja. Israelin iskussa kuoli ainakin 10 ihmistä.

Israel iski Gazan palestiinalaisalueelle, ainakin 10 kuoli
STT,
Tanja Paananen,
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Israelin armeija kertoi lauantaina virallisella Telegram-kanavallaan maan ilmavoimien iskeneen uusiin kohteisiin Gazassa.

Armeijan mukaan ilmavoimien suihkuhävittäjät iskivät kohteisiin, joissa armeijan mukaan valmistettiin raketteja ja kranaatinheittimen kranaatteja.

Israelin armeijan mukaan kyse oli Islamistinen Jihad -järjestön raketinvalmistuskohteesta.

Viestin yhteydessä oli videoita kahdesta ilmaiskusta. Uuden iskun kuolinuhreista ei ole toistaiseksi tietoa.

Iskut ovat jatkoa perjantain hyökkäykselle, jossa Israel iski Gazan palestiinalaisalueelle. Vastauksena palestiinalaisalueilta ammuttiin raketteja perjantai-iltana paikallista aikaa Israelin suuntaan.

Silminnäkijöiden mukaan palestiinalaisalueelta nähtiin ainakin kahden raketin lentävän kohti Israelia. Alueella on kuulunut räjähdysääniä ja ilmahälytyssireenit soivat Israelin puolella.

Palestiinan Islamilainen jihad kertoi ampuneensa 100 rakettia kostoksi Israelin ilmaiskusta, jossa tapettiin jihadistikomentaja.

Egyptiläinen turvallisuusviranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Egypti on pyrkinyt rauhoittamaan tilannetta heti Israelin perjantaisen hyökkäyksen jälkeen.

Israel surmasi jihadistikomentajan

Päivällä Israel vahvisti iskeneensä alueelle. Iskujen kohteena oli Israelin asevoimien mukaan useiden maiden terroristijärjestöksi luokittelema Islamilainen jihad.

Äärijärjestön mukaan sen komentaja kuoli iskussa.

Palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan iskussa kuoli ainakin kymmenen ihmistä ja yli 50 sotilasta ja siviiliä haavoittui.

Israelin asevoimien mukaan kuolleita "vihollistaistelijoita" olisi 15.

Tilanne tulenarka

Tilanne israelilaisten ja palestiinalaisten välillä on viime päivinä jälleen kiristynyt.

Perjantaisen ammuskelun jälkeen Israelin väliaikainen pääministeri Yair Lapid sanoi, että Israelilla on "nollatoleranssi" palestiinalaisalueilta ammuttuihin ohjuksiin.

Israelilla ei myöskään ole Lapidin sanojen mukaan kiinnostusta taistelusta. Perjantain tehty isku Gazan kaistaan oli Lapdin mukaan harkittu operaatio välittömän uhkan torjumiseksi.

Aiemmin tällä viikolla Israel sulki kaksi rajanylityspaikkaa Gazan rajalla ja asetti lähialueelle liikkumisrajoituksia. Lisäksi Gazan vastaiselle rajalle tuotiin vahvistuksia.

Israel myös otti otti kiinni Islamilaisen jihadin merkittävän jäsenen.

Israel ja Palestiina ovat ampuneet raketteja säännöllisesti puolin ja toisin jo 15 vuoden ajan.

Suhteiden kärjistyminen viime vuonna näkyy palestiinalaisalueella yhä. Yli kahden miljoonan asukkaan alue on käytännössä eristetty. Rannikkoalue kärsii köyhyydestä ja alueen työttömyys on 50 prosentin tuntumassa.

Suosittelemme