Hyppää sisältöön

Järkyttävää kuvamateriaalia huonosti käyttäytyvistä katsojista Jyväskylän MM-rallissa – Ylen asiantuntijat latasivat tiukat terveiset: "Tuo on älytöntä"

Jyväskylän MM-rallissa jouduttiin perumaan harvinaisesti erikoiskoe yleisön huonon käytöksen takia. Lankamaalla oli jo ensimmäisellä ajokerralla älytöntä käytöstä, paljastaa Esapekka Lapin autosta taltioitu video.

Pelottavaa kuvamateriaalia Lapin autosta – näin lähelle yleisö tulee rallireitillä
Riku Salminen,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

JYVÄSKYLÄ. Jyväskylän MM-rallin suureksi puheenaiheeksi nousi ensimmäisenä varsinaisena ajopäivänä yleisön käytös. Lankamaan erikoiskoe jouduttiin iltapäivällä perumaan turvallisuussyistä.

FIA:n turvallisuusdelegaatin Michele Moutonin kanssa reittejä kierävän Miikka Anttilan mukaan reitillä oli useammassa paikassa ihmisiä, joita käskettiin siirtymään turvallisemmille katsojapaikoille, mutta ohjeita ei kunnioitettu. Käskyn jälkeen ohjeita noudatettiin hetken aikaa, mutta autojen lähestyessä katsojat siirtyivät taas lähemmäs.

Suomalainen ralliyleisö on normaalisti hyvin kuuliaista kansaa. Erikoiskokeen peruminen on hyvin harvinaista. Viimeksi erikoiskoe on peruttu yleisön huonon käytöksen takia Suomen MM-rallissa vuonna 1986.

Ongelmia oli Lankamaalla jo aamulla, kun erikoiskoe ajettiin ensimmäisen kerran. Esapeka Lapin auto oli taltioinut pelottavaa kuvamateriaalia, jossa näkyy, kuinka lähelle tietä yleisö Jyväskylän rallireitillä on tullut.

Ylen rallistudiossa puitiin tiukkasanaisesti päivän puheenaihetta.

– Kyllä tuo on älytöntä. Pitää kunnioittaa kuljettajia. Se on ihan järkyttävää ajaa, jos väkeä alkaa olla noin lähellä tietä. Autot tulevat niin nopeasti kohdalle, että on turha ajatella, että hyppään tien sivuun, kun auto tulee. Kun ääni kuuluu, auto on jo kohdalla, asiantuntija Henri Haapamäki painotti.

– Voi käydä niinkin, että kuljettaja säikähtää ja tekee väistöliikkeen. Se voi käydä kuljettajan kohtaloksi, toinen Ylen ralliasiantuntija Mikko Hirvonen jatkoi.

Jyväskylän MM-rallin voitosta taisteleva Esapekka Lappi itse kommentoi aihetta aiemmin perjantaina kipakasti Iltalehdelle.

– Nypyn yli vasempaan täysillä 180 kilometriä tunnissa, niin porukka seisoi tiellä ja hyppäsivät sitten ojaan.

Hänellä oli suorat sanat vaaratilanteita aiheuttaneille katsojille.

– Tällaiset idiootit maksavat turhasta. Eiväthän he edes näe meitä omien hölmöilyjensä takia, Lappi totesi.

Yle näyttää kaikki Jyväskylän MM-erikoiskokeet suorana Yle Areenassa ja Yle-soveluksessa. Kaiken Jyväskylän MM-rallista löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue lisää:

Kuusinumeroinen summa hetkessä vessanpönttöön – Marcus Grönholm täräyttää tiukan vaatimuksen suojattinsa pomolle: "Juoksi minua puolittain karkuun"

Lappi takoi pohja-aikoja toisensa perään kärkikamppailussa, Rovanperällä värikäs hetki – Yle seuraa tiiviisti Jyväskylän MM-rallia

Jyväskylän MM-rallissa harvinainen tilanne! Yleisön huono käytös perui erikoiskokeen Kalle Rovanperän lähdettyä liikkeelle – näin kilpailunjohtaja selittää tilannetta

Suosittelemme sinulle