Hyppää sisältöön

Jyväskylän MM-rallin kärkinimeltä tyly piikki Keski-Suomen ralliylpeydelle – Jari-Matti Latvala näki merkittävän muutoksen Ott Tänakissa

Ott Tänakin mukaan Toyota-kuljettajat nukkuivat Jyväskylän MM-rallin alussa, mutta Kalle Rovanperälle virolainen antoi puhtaat paperit. Toyotan tiimipäällikön Jari-Matti Latvalan mukaan virolaisen kärkivauhdin taustalta löytyy muuttunut ajotyyli.

Ott Tänak ajaa Vekkulan erikoiskokeella.
Ott Tänak ajamassa Vekkulan erikoiskokeella. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

JYVÄSKYLÄ.

Viron Ott Tänak on pilaamassa suomalaisten rallijuhlia Jyväskylän MM-rallissa ennen päätöspäivää. Hyundailla ajava Tänak johtaa kilpailua 8,4 sekunnin erolla Kalle Rovanperään.

Tänak yrittää siis tehdä saman, mitä Kalle Rovanperä teki edellisessä MM-rallissa Virossa, eli juhlia kovan kilpailijan kotimaisemissa.

Tänakilla on myös mahdollisuus pilata Keski-Suomessa majaa pitävän Toyotan tiimin komea putki. Kun Toyota tuli MM-sarjaan vuonna 2017, tiimin kuljettaja on voittanut sen jälkeen joka kerta Jyväskylässä.

Vielä torstaina tilanne ei ollut nähtävissä. Tänak antoi allapäin kommentteja autostaan ja oli luovuttamassa Toyotalle voittoa.

Mitä oikein tapahtui?

– En tiedä. Toyotan pojat ovat varmaan nukkuneet, Tänak sanoi ja heitti piikin Keski-Suomen ralliylpeydelle.

Toyotan kuljettajat ovat sijoilla 2, 3 ja 4, sillä Esapekka Lappi ja Elfyn Evans ovat heti Rovanperän perässä tuloslistalla.

– Nyt Toyotat ovat heränneet ja tulevat todella kovaa. Aikaisessa vaiheessa rallia menin täysillä. He menivät ehkä vähän turvallisemmalla vauhdilla. He hävisivät alussa. Suomessa on aina vaikea kiriä.

Kalle Rovanperälle Tänak antoi kuitenkin puhtaat paperit, koska Rovanperä ajoi ensimmäisenä perjantaina ja kärsi irtosorasta reitillä.

– Totta kai Kalle oli aikaisin tiellä perjantaina. Hänellä oli vaikeaa auramiehenä. Mielestäni Kalle teki upeaa työtä siinä, Tänak sanoi.

Kalle Rovanperä hyppäämässä autoon.
Kalle Rovanperä takoi lauantaina pohja-aikoja, mutta ei ehtinyt kirimään kiinni Ott Tänakia ennen päätöspäivää. Kuva: Tomi Hänninen

Tänak ei pystynyt kuitenkaan sanomaan olemansa vielä varma voitostaan. Toisaalta hän ei suostunut olemaan myöskään huolissaan Rovanperän asettamasta haasteesta.

– Ei ole mitään, mistä olla varma. Pitää vetää äärirajoille. Kalle ja Toyota ovat todellakin vahvoja, Tänak totesi.

Tänakin dominoidessa on puhuttu paljon myös mediapelin mahdollisuudesta virolaisen kommenteissa. Virolainen on kuitenkin voittanut kaksi kertaa Jyväskylän MM-rallin Toyotan ratissa, 2018 ja 2019.

– Minusta tuntui, että he pelleilivät shakedownilla, kun väittivät luovuttaneensa koko homman. Oli näköjään pelkkää show'ta, Lappi kommentoi perjantai-iltana Yle Urheilulle.

Lauantai-illan huollossa Tänak veti myös homman läskiksi, kun suomalaismedia yritti kysellä vastakommenttia suomalaiskuljettajien väitteisiin mediapelistä. Tänak irvaili lopulta, että pelasi mediapeliä myös Virossa, kun hävisi Kalle Rovanperälle kaksi minuuttia.

Toyotan tiimipäällikkö Jari-Matti Latvalan mukaan Hyundain auto on varmasti parempi kuin Virossa, mutta hän näki myös Tänakin ajamisessa merkittävän muutoksen Keski-Suomessa.

– Kyllä sen näkee, että Ott ajaa todella aggressiivisesti ja poikittain. Normaalisti hän ei aja tuolla tyylillä. Kyllä sen näkee, että autolla on vaikeuksia ajaa. Suomessa Ott onnistuu tuolla tyylillä paremmin kuin Virossa, Latvala totesi.

Hyundai-tallin pomo Julien Moncet myönsi puolestaan, että Tänakin avautumiset eivät ole parasta mainosta tiimille.

– Emme todellakaan ole iloisia, kun kuljettaja valittaa autostaan. Sitä emme halua. Yritämme antaa parhaan mahdollisen auton. Joka huollossa yritämme parantaa autoa sen pohjalta, mitä olemme nähneet edellisillä kilometreillä, Moncet sanoi.

– Uskon, että Ott on ehkä eri mielentilassa. Kaikesta huolimatta hän pystyi olemaan ykkönen. Ehkä hän on nyt paremmalla mielellä.

Hyundai-pomo Julien Moncet kommentoi Ott Tänakin valittamista

Entä onko Rovanperällä mahdollisuuksia sunnuntaina Tänakia vastaan? Kumpikin tietää sunnuntain päätöspätkät Oittilan ja Ruuhimäen todella hyvin.

– Pitää ensin nähdä, miten aamulla menee. Ruuhimäellä on vaikea tehdä eroja, mutta Oittilassa voi. Ott tietää kuitenkin pätkät, Rovanperä muotoili.

Yle näyttää Jyväskylän MM-rallin kaikki erikoiskokeet suorana Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Myös Ralliradio pauhaa tuttuun tapaan. Kaiken rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue lisää:

Kalle Rovanperä voi pian juhlia maailmanmestaruutta: "Ei ole ikinä ollut näin hyvä fiilis olla toinen" – täältä näet Jyväskylän MM-rallin kohokohdat ja käänteet

Miten ihmeessä tämä oli mahdollista? Paljon nähnyt asiantuntijakin hämmästeli Esapekka Lapin käsittämättömän huonoa tuuria Jyväskylän MM-rallin voittotaistossa

Suomalaisdebytantin karmea epäonni jatkuu, pomot väistelevät yhä Marcus Grönholmia – tiimiltä tiukka muistutus tuloslistasta Ylelle

Kuusinumeroinen summa hetkessä vessanpönttöön – Marcus Grönholm täräyttää tiukan vaatimuksen suojattinsa pomolle: "Juoksi minua puolittain karkuun"

Jyväskylässä sattui välikohtaus Elokapinan ja vastamielenosoittajien kesken – vesipyssyillä ammuttiin ilmeisesti lietelantaa

Jyväskylän MM-rallissa harvinainen tilanne! Yleisön huono käytös perui erikoiskokeen Kalle Rovanperän lähdettyä liikkeelle – näin kilpailunjohtaja selittää tilannetta

Suosittelemme sinulle