Hyppää sisältöön

Tänak otti uransa kolmannen Jyväskylän voiton – Rovanperä vankisti MM-johtoaan ja voi teoriassa juhlia mestaruutta jo kahden viikon päästä

Kalle Rovanperä ei riskeerannut päätöspäivänä pistesaalistaan, mutta hurjasteli silti viisi MM-lisäpistettä.

Ott Tänak voittajana maaliin
Jyri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Viron Ott Tänak on voittanut Jyväskylän MM-rallin. Perjantaina karkumatkalle ehtinyt Hyundai-kuljettaja onnistui pitämään Toyotaa kuljettavan Kalle Rovanperän takanaan lopulta 6,8 sekunnin turvin. Esapekka Lappi oli kilpailun kolmas.

– Tämä on minulle näistä kolmesta erityisin voitto. Toyotalla jokainen odottikin voittoa täältä, mutta nyt Toyotaa vastaan voittaminen on erityistä. Täytyy itse asiassa sanoa, että tämä lukeutuu koko urani hienoimpiin voittoihin, Tänak sanoi.

Rovanperän kannalta ratkaiseviksi nousivat perjantain erikoiskokeet, jolloin MM-sarjaa johtava suomalainen kärsi ensimmäisestä lähtöpaikastaan. Tänak karkasi ensimmäisenä varsinaisena ajopäivänä vajaan 20 sekunnin päähän, kun Rovanperä joutui auraamaan irtosorat reitiltä.

Kun lähtöjärjestys kääntyi lauantaina, Rovanperä ajoi kuusi pohja-aikaa kahdeksasta ja kiristi eron 8,4 sekuntiin, mutta sunnuntain neljällä viimeisellä erikoiskokeella ei juuri ollut enää mitään tehtävissä.

Sunnuntain ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Rovanperä myönsi, että maailmanmestaruuskamppailun takia älyttömiin riskeihin ei enää kannattanut lähteä. Päivän päätteeksi rallin "markkinointipäälliköksi" leikkisästi nimetty Rovanperä ajoi vielä Power Stagen nopeimman ajan ja viisi MM-lisäpistettä.

– Ihan hyvä fiilis tästä jäi kuitenkin. Voittajan mieli kun on, niin aina on pettymys olla toinen. Hävittiin ne pakolliset sekunnit perjantaina. Pistejohto kuitenkin taas kasvoi, niin ei se huono homma ole, Rovanperä totesi.

Viisi kauden kahdeksasta osakilpailusta voittanut Rovanperä johtaa rallin MM-sarjaa Jyväskylän jälkeen 94 pisteen erolla seuraavaan. Tämä tarkoittaa sitä, että teoriassa suomalainen voi varmistaa kauden 2022 maailmanmestaruuden jo kahden viikon kuluttua Belgiassa.

Mahdollisuus on toki hyvin teoreettinen – se vaatisi Rovanperältä maksimipottia ja lähimmiltä uhkaajilta keskeytyksiä tai vähintäänkin suuria pistemenetyksiä. Kahdesti tällä kaudella keskeyttänyt Tänak on mestaruuskamppailussa lähimpänä Rovanperää noustuaan pisteissä nyt toiseksi ohi Thierry Neuvillen, joka jäi Jyväskylässä viidenneksi.

Rallin MM-sarjassa on tällä kaudella vielä viisi osakilpailua jäljellä. Kausi jatkuu Belgiassa 18. elokuuta.

Lapilla erikoinen kiviepisodi ja viime hetken rysäys

Esapekka Lappi oli tiukasti mukana voittotaistelussa, kunnes uskomaton epäonni koetteli Jyväskylän MM-rallin viimeisintä suomalaisvoittajaa. Toisella sijalla ajanut Lappi oli tulossa 15. erikoiskokeen maaliin, kun suomalaisen Toyotan renkaan tiestä irrottama kivenmurikka pomppi pusikoista ja pensaista kuin bumerangina takaisin suomalaisen tuulilasiin.

Lappi pystyi ajamaan "puolisokeana" lauantain viimeiset kolme erikoiskoetta, mutta haaveet voitosta saivat jäädä. Hän starttasi kisan päätöspäivään tukevasti kolmannelta sijalta ja lähti ajamaan palkintokorokkeelle ilman riskejä.

Tästä huolimatta viimeistä edellisellä erikoiskokeella vielä rytisi.

Lapin ajolinja kävi liiaksi ojan puolella, minkä johdosta auto lähti pyörimään ja kieri katon kautta kolme kertaa ympäri. Auto kuitenkin laskeutui pyörilleen, eikä Lappi lopulta jäänyt erikoiskokeen pohja-ajasta kuin 20 sekuntia.

Lappi ja kartturinsa Janne Ferm saivat siirtymällä paikattua vuotavan jäähdyttimen, potkivat irti särkyneen tuulilasin ja pääsivät nilkuttamaan suojalasit kasvoillaan maaliin yhä kolmantena ennen Elfyn Evansia.

– Auton kattohan jäi paikoilleen, kun otimme tuulilasin pois. Mutta kun löin vitosen silmään Ruuhimäessä, niin silloin rysähti ja koko katto lähti antennit mukanaan.

– Ilmaa alkoi tulla reippaasti sisään. Janne (Ferm) joutui huutamaan nuotteja, kun en tahtonut kuulla mitään, Lappi kertasi värikkäitä tapahtumia.

WRC2-luokassa Jyväskylän voittotaistelu käytiin suomalaiskuskien Teemu Sunisen ja Emil Lindholmin välillä. Hyundai-kuljettaja Suninen ehti juhlia jo voittoa, mutta hänet hylättiin. Auton etupuskuri oli alipainoinen. Näin Skodalla ajanut Lindholm nousi ykköseksi.

Huttusen unelmadebyytistä painajainen

Jari Huttunen kuvassa
Jari Huttusen ilme oli vakava viikonloppuna. Kuva: Hannu Rainamo

Jos oli Lapilla epäonnea Jyväskylässä, voidaan Fordilla pääluokassa debytoineen Jari Huttusen viikonloppua kuvailla täydelliseksi painajaiseksi. Huttunen oli vihdoin saanut hankittua näyttöpaikan rallin pääluokasta ja odotukset olivat korkealla.

Kuusinumeroisen summan taustajoukkojensa kera kerännyt Huttunen osallistui Jyväskylään vuokratulla Rally1-luokan Ford Pumalla, joka kuitenkin kärsi koko viikonlopun ajan suurista tekniikkamurheista.

Ongelmat alkoivat jo perjantaina, kun kahdeksannella erikoiskokeella Fordin bensapumppu hajosi ja Huttunen jäi kärjelle yli viisi minuuttia. Sen jälkeen Huttusella oli toiveissa korvata pettymys takomalla kovia erikoiskoeaikoja ja antaa sitä kautta näyttöjä, mutta kun auton ohjaustehostin hajosi sekä lauantaina että sunnuntaina, oli Huttunen mahdottoman edessä.

Huttusen taustaryhmään kuuluva Marcus Grönholm kertoi jo viikonloppuna, että autoa koskevissa vakuutuksissa ei teknisiä murheita oltu otettu huomioon. Keskustelut mahdollisista korvauksista auton vuokranneen M-Sportin kanssa ovat vielä käymättä.

Epäonnisista kuljettajista Jyväskylästä jää mieleen myös nuori ruotsalaiskuljettaja Oliver Solberg, jonka vaikea kausi sai jatkoa dramaattisella tavalla Jyväskylässä. Solberg ajoi autonsa katolleen heti perjantain ensimmäisen erikoiskokeen ensimmäisessä mutkassa.

Yleisöryntäys aiheutti lieveilmiöitä

Kalle Rovanperän rallimenestyksen ja parin vuoden koronarajoitusten poistumisen takia Jyväskylän MM-ralli oli saanut ihmiset saapumaan sankoin joukoin seuraamaan kilpailua paikan päälle. Jo torstaina Harjun erikoiskokeella tehtiin yleisöennätys, kun paikalla oli 19 500 katsojaa.

Yleisöryntäys aiheutti myös lieveilmiöitä. Rallin suureksi puheenaiheeksi nousi ensimmäisenä varsinaisena ajopäivänä yleisön tottelemattomuus. Lankamaan erikoiskoe jouduttiin iltapäivällä perumaan turvallisuussyistä.

Reitillä oli useammassa paikassa ihmisiä, joita käskettiin siirtymään turvallisemmille katsojapaikoille, mutta ohjeita ei kunnioitettu. Käskyn jälkeen ohjeita noudatettiin hetken aikaa, mutta autojen lähestyessä katsojat siirtyivät taas lähemmäs.

Erikoiskokeen peruminen on hyvin harvinaista. Viimeksi erikoiskoe on peruttu yleisön huonon käytöksen takia Suomen MM-rallissa vuonna 1986.

LOPPUTULOKSET

1. Ott Tänak (Hyundai) 2.24.04,6
2. Kalle Rovanperä (Toyota) +6,8
3. Esapekka Lappi (Toyota) +1.20,7
4. Elfyn Evans (Toyota) +1.37,6
5. Thierry Neuville (Hyundai) +2.18,0
6. Takamoto Katsuta (Toyota) +3.09,0
7. Gus Greensmith (Ford) +3.57,0
8. Emil Lindholm (Skoda) +9.39,0
9. Jari Huttunen (Ford) +10.31,6
10. Egon Kaur (Volkswagen) + 11.32,1

MM-TILANNE (8/13)

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 198
2. Ott Tänak (Hyundai) 104
3. Thierry Neuville (Hyundai) 103
4. Elfyn Evans (Toyota) 94
5. Takamoto Katsuta (Toyota) 81

Päivitetty 8.8. klo 14.05: Teemu Suninen hylättiin WRC2-luokassa.

Lue myös

Kommentti: Isommat juhlat tilauksessa! Kalle Rovanperältä mestarillisia eleitä – virolaisvoittaja toimi taas kuin Kimi Räikkönen

Hurjaa draamaa! Esapekka Lappi kaatoi autonsa rajusti, asiantuntija tarjosi avuksi kanelia – kartturi joutui potkaisemaan tuulilasin irti

Jyväskylän MM-rallissa harvinainen tilanne! Yleisön huono käytös perui erikoiskokeen Kalle Rovanperän lähdettyä liikkeelle – näin kilpailunjohtaja selittää tilannetta

Kuusinumeroinen summa hetkessä vessanpönttöön – Marcus Grönholm täräyttää tiukan vaatimuksen suojattinsa pomolle: "Juoksi minua puolittain karkuun"

Nuotteja lennokkaasti laukova Reeta Hämäläinen nousi kansansuosikiksi Jyväskylän MM-rallissa – "Tiedän itsekin, että kuulostan koomiselta aina välillä"

Kimi Räikkösen veljenpoika tekee historiaa Jyväskylän MM-rallissa – Justus Räikkönen, 17, sai sedältä ja Rami-isältä kaksi vinkkiä kisaan

Suosittelemme sinulle