Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Koronarajoitusten poistuttua venäläisten rajanylitykset Suomeen ovat kasvaneet 10–30 prosenttia verrattuna kevääseen ja alkukesään, arvioi ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner.
Osa venäläisistä rajanylittäjistä käyttää Suomea vain kauttakulkumaana esimerkiksi matkallaan Välimeren lomakohteisiin.
– Kyllä tähän kiinnitetään huomiota jo nyt.
Tanner arvioi, että kauttakulkua tapahtuu “jonkin verran”. Hänen mukaansa asiaan voidaan myös puuttua.
– Siihen me kyllä puutumme, jos Suomen Schengen-viisumeilla aletaan tosiaasiallisesti matkustaa jonnekin muualle. Tällaisesta ilmiöstä saadaan sana myös muilta Schengen-mailta aika äkkiä, hän vakuuttaa.
Suomen myöntämällä viisumilla voi matkustaa muualle Euroopan Schengen-sopimuksen solmineisiin maihin eli kaikkiin Pohjoismaihin ja valtaosaan EU-maista. Jos Suomen myöntämää viisumia käytetään selkeästi vain kauttakulkuun johonkin toiseen maahan, uusi viisumi voidaan jättää myöntämättä.
Valmis kyyti Pietarista lentokentälle Suomeen
Yle kertoi viime viikolla, että venäläisyritykset ovat alkaneet kaupata automatkoja Pietarista suoraan Helsinki-Vantaan ja Lappeenrannan lentokentille, joista on lentoyhteydet edelleen eri puolille Eurooppaa.
Suomesta venäläistenkin lentomatkustaminen onnistuu, vaikka EU kielsi Venäjältä tulevat lentomatkat maan hyökäyttyä Ukrainaan.
Tanner on tietoinen venäläisten kuljetusyritysten liikeideasta.
– On tyypillistä, että tätä tapahtuu, mutta varmaan turismin tulevaisuus Suomessa ja EU:ssa asettaa tälle yritystoiminnalle jotkut rajat jatkossa.
Venäläisille myönnettävät viisumit ovat nousemassa käsittelyyn EU-tasolla elokuun lopussa ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa.
Samasta kokouksesta Suomi toivoo EU:n yhteistä linjaa viisumien myöntämiseen.
Nyt useat EU-maat ovat lopettaneet kokonaan viisumien myöntämisen venäläisille. Esimerkiksi Latvia kertoi
tällä viikolla keskeyttäneensä toistaiseksi viisumien myöntämisen.
EU:lla ja Venäjällä on myös edelleen voimassa sopimus, jolla eri tavoin helpotetaan lyhytaikaisten viisumeiden myöntämistä. Sopimuksen soveltaminen on osittain keskeytetty, mutta sitä ei ole purettu.
– Tästä varmaan kuullaan lähiviikkoina lisää, Tanner arvelee.
Hakemusaikojen supistaminen vähentää myös viisumien määrää
Suomi on jo rajoittanut viisumien myöntämistä, sillä viisumihakemuksia voi jättää vain erikseen tehtävällä ajanvarauksella. Ajanvarauskäytäntö otettiin alunperin käyttöön korona-aikana, mutta sodan takia siitä ei ole haluttu luopua.
Tannerin mukaan hakemuksen jättämisajat on varattu useiksi viikoiksi eteenpäin.
– Vastaanottoaikojen kysyntä ylittää merkittävästi tarjonnan, aikoja menisi paljon enemmän.
Suomessa on painetta tiukemmalle linjalle jo ennen kuun lopun ulkoministerikokousta.
Ylen teettämän kyselyn mukaan selvästi yli puolet suomalaisista lopettaisi kokonaan turistiviisumien myöntämisen venäläisille saman tien.
Viisumien myöntämisen lopettaminen, saati voimassa olevien viisumien mitätöinti, törmää juridisiin haasteisiin, mutta myös omilla toimilla voidaan käytännössä puuttua viisumien myöntämisen määrään.
Viisumihakemusten vastaanottamisaikoja on tarjolla Venäjällä lähetystössä ja konsulaateissa noin tuhat päivässä, mutta aikoja voidaan vähentää haluttaessa.
Voiko olettaa, että tätä keinoa tullaan käyttämään?
– Voi, Tanner vastaa empimättä.
Muuttuvalle linjalle halutaan kuitenkin poliittinen tuki ja siksi ulkoministeriö odottaa asiasta koko hallituksen kantaa.
Ulkoministeriössä asiaa ei kuitenkaan pidetä turvallisuusriskinä tai muutenkaan niin kiireellisenä, että se vaatisi hallituksen kiirehtimistä.
Venäläisten matkailu Suomeen on lisääntynyt nopeasti koronarajoitusten päätyttyä heinäkuun puolivälissä. Rajanylitysten määrä Venäjältä on ollut Tannerin mukaan odotettua lomakaudenkin takia.
Hänen mukaansa koko alkuvuoden aikana rajanylittäjiä on ollut noin 800 000, kun huippuvuosina raja ylitettiin 13 miljoonaa kertaa.
Tannerin sitaatti korjattu 8.8. klo 12.03. Sitaatti oli virheellisesti: "On tyypillistä, että tätä tapahtuu, mutta varmaan EU asettaa tälle yritystoiminnalle jotkut rajat jatkossa." Oikea sitaatti on: "On tyypillistä, että tätä tapahtuu, mutta varmaan turismin tulevaisuus Suomessa ja EU:ssa asettaa tälle yritystoiminnalle jotkut rajat jatkossa."
Lue lisää: