Hyppää sisältöön

"Lähdemme hakemaan mitalia" – Lassi Etelätalon ja Toni Kuuselan hieno tuloskunto nostattaa menestysodotuksia Müncheniin

Toni Kuusela lähtee kolmantena keihäsmiehenä Münchenin EM-kisoihin. Oliver Helanderin terveystilanne herättää taas kysymysmerkkejä.

Toni Kuuselalta loistoveto, päälle 84 metriä!
Toni Kuuselalta loistoveto, päälle 84 metriä!
Joel Sippola,
Petra Manner,
Laura Arffman

Yleisurheilun EM-kisat Ylen kanavilla 15.–21. elokuuta. Katso kisojen suomalaiset, aikataulut ja lähetystiedot tästä linkistä.

Miesten keihäänheiton tämänhetkiseen tilanteeseen saatiin Joensuun Kalevan kisoissa kunnolla vipinää. Toni Kuusela ja Toni Keränen kävivät kovan mittelön viimeisestä Münchenin EM-kisapaikasta.

Suomen Urheiluliitto (SUL) oli asettanut Joensuun Kalevan kisoille ison painoarvon kolmannen keihäsvalinnan suhteen. Vaatimuksena oli 82 metrin ylitys.

Sekä Kuusela että Keränen vastasivat huutoon. Keränen kiskaisi heti avauskierroksella uransa toiseksi parhaimman kaaren, 82,52. Kuusela pisti kuitenkin vielä tätäkin paremmaksi kauden parhaallaan 84,01.

SUL julkistaa viimeiset kisavalinnat tänään. Kuuselan kisapaikka on kuitenkin käytännössä varma. Miesten keskinäiset kohtaamiset ovat tasan 2–2.

Kalevan kisojen loppukilpailussa syntyneellä 84,01-heitolla on silti isoin painoarvo. Keräsen kauden paras on juhannuksena Oulussa heitetty 82,89.

– Käsitykseni mukaan Toni Kuusela on kiinni kolmannessa kisapaikassa. Hän voitti keskinäisen taistelun puolentoista metrin erolla, keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen arveli Yle Urheilulle pian keihäskisan jälkeen.

Juttu jatkuu videon ja kuvan jälkeen.

Lassi Etelätalo kiskaisi Kalevan kisojen keihäänheiton mestariksi päätöskierroksen huippuheitollaan. Etelätalo heitti kauden parhaansa 84,62.
Oliver Helander.
Oliver Helanderin keihäskisa päättyi Kalevan kisojen loppukilpailussa lyhyeen. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Helanderin tilanne huolettaa jälleen

Suomen ehkä suurimman keihästoivon, Oliver Helanderin, kisa päättyi ensimmäisen kierroksen jälkeen.

– Lämmittely meni hyvin, mutta ensimmäisen heiton jälkeen selkä kramppasi enkä pystynyt liikkumaan kunnolla. Kun käveleminenkin on vaikeaa, myös keihäänheitto on vaikeaa, Helander valotti Yle Urheilulle.

Helander ei ollut kuitenkaan huolissaan EM-kisojen suhteen.

– Käyn magneettikuvauksissa huomenna. Varmistetaan, ettei ole mitään vakavampaa. Uskon, että pystyn heittämään siellä.

Helanderin vaikeuksista huolimatta Suomen keihästilanne vaikuttaa lupaavalta EM-kisoja ajatellen. Erityisesti Lassi Etelätalon nousukuntoinen vire ilahduttaa.

Oregonin MM-kisoissa Etelätalo oli kolmanneksi paras eurooppalainen kiskaistuaan silloisen kauden parhaansa 82,70. Sunnuntaina Etelätalo rykäisi kuudennella kierroksella mestariksi kauden parhaallaan 84,62.

Kyseessä on Etelätalon uran toiseksi paras keihäskaari. Hänen ennätyksensä 84,98 on vuodelta 2014. Etelätalo heitti sunnuntaina myös toisellaan 82,13.

– Kyllä tuommoisilla tuloksilla kelpaa lähteä hakemaan menestystä. Lähdemme hakemaan mitalia, Piironen ilmoittaa.

Lue myös:

Suomella on EM-kisoissa ennätyssuuri joukkue, mutta varsinaista mitalitavoitetta ei ole ainakaan vielä – "Kuuluisat pistesijat ovat yksi mittari"

Analyysi: Tällaista ei ole nähty vuosikausiin – Suomella on yleisurheilun EM-kisoihin seitsemän mitaliehdokasta

Suosittelemme sinulle