Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä on ollut kesällä ruuhkaa – odotusaika vaihtelee paljon

Ylen kyselyn mukaan kaikkien sairaanhoitopiirien päivystyksissä on ollut kesällä ruuhkia.

Opasteet Etelä-Karjalan keskussairaalan seinällä.
Moni sairaanhoitopiiri kertoi Ylen kyselyssä myös, että jatkohoitopaikkojen puute kuormittaa päivystyksiä. Kuvituskuva. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Riitta Väisänen,
Ilona Pesu

Etelä-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys on ruuhkautunut ajoittain kesällä.

Syynä ovat lomasesonki, suuri potilaiden määrä sekä henkilöstön äkilliset poissaolot. Pulaa on ollut sekä lääkäreistä että hoitajista.

– Henkilökunnan suunnitelmallisiin poissaoloihin on toki varauduttu ja pienellä puskurilla sairaslomiinkin, mutta juuri näihin akuutteihin yllättäviin poissaoloihin ei ole pystytty varautumaan riittävästi, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten akuutin tulosyksikön päällikkö Jan-Erik Palviainen.

Ruuhkaisutta on osaltaan aiheuttanut myös se, että ihmiset tulevat päivystykseen ennen kuin ottavat puhelimitse yhteyttä hoidontarpeen arviointiin ja sitä kautta ajanvaraukseen.

Odotusajat ovat vaihdelleet runsaasti. Vähemmän kiireisissä tapauksissa potilaat ovat joutuneet odottamaan hoitoa jopa toistakymmentä tuntia.

Ruuhkia koko Suomessa

Yle kysyi kaikilta Suomen 20 sairaanhoitopiiriltä, millainen tilanne päivystyksissä on tänä kesänä ollut. Jokainen sairaanhoitopiiri Lapista Uudellemaalle vastasi, että jonoja ja ruuhkaa on nyt aiempaa enemmän ainakin osan kesää.

Sairaanhoitopiireiltä kysyttiin myös, onko potilasturvallisuus vaarantunut. Eksoten Jan-Erik Palviainen kertoo, että hänen tietoonsa ei ole tullut potilasvahinkoja.

– Toki aina voidaan nostaa esille, että potilasturvallisuus on uhattuna, mikäli kysyntä eli potilasmäärät ylittävät reilusti tarjonnan eli olemassa olevat lääkäri- ja hoitajaresurssit, Palviainen sanoo.

Lue myös: Päivystykset ovat tukossa koko Suomessa, selvisi Ylen kyselyssä – Joensuussa potilas odotti jopa 65 tuntia jatkohoitoa

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki lappeenranta@yle.fi.

Suosittelemme sinulle