Hyppää sisältöön

Tuulen kaatamien puiden ostaminen kiinnostaa Joensuussa ja Kuopiossa – polttopuuta kysytään omakotitalojen lämmitykseen

Tuuli kaatoi puita Joensuun kaupungin metsistä viikonloppuna. Kuopiossa kaupungin vahingot jäivät vähäisemmiksi.

Tuulen taivuttamia ja kaatamia puita Joensuun Marjamäessä.
Tuuli kaatoi puita Joensuussa Marjalan asuinalueen lähellä. Paikalla liikkuvia pyydetään olemaan varovaisia. Kuva: Milla Holm / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Voimakkaat tuulenpuuskat kaatoivat viikonloppuna runsaasti puita Itä-Suomessa. Joensuussa puuta on kaatunut kaupungin metsissä arviolta satoja kuutioita.

Puita kaatui etenkin Marjalan alueella. Marjala sijaitsee Joensuun keskustan luoteispuolella, Höytiäisen kanavan rannalla.

Kaupungin metsurit ovat aloittaneet raivauksen kiireellisimmistä kohteista.

– Marjalassa olemme olleet töissä. Siellä on kaatunut puita talojen päälle ja teiden tukoksi, kertoo Joensuun kaupungin metsänhoitotyöntekijä Rauno Tanskanen.

Pääosa kaatuneista puista myydään Stora Ensolle. Yksittäisiä puita saatetaan jättää lahoamaan ympäristösyistä ja osan puista ostavat yksityiset taloudet.

– Jos on vaikka tontille kaatunut, haluavat monet kerätä ne polttopuiksi. Tällä hetkellä polttopuu on kysyttyä, kertoo Tanskanen.

Isommilla paikoilla töiden avuksi aiotaan tuoda metsäkone. Sen käyttö lisää myös työntekijöiden turvallisuutta, sillä sikin sokin kaatuneiden ja taipuneiden puiden siirtely on helposti vaarallista ammattimiehillekin.

Tuulen taivuttamia ja kaatamia puita Joensuun Marjamäessä.
Kaatuneiden puiden ostaminen kiinnostaa omakotitalojen lämmittäjiä. Kuva on Joensuun Marjalasta. Kuva: Milla Holm / Yle

Kuopiossa ollaan kiinnostuneita jätepuusta

Viikonlopun puuskat aiheuttivat alustavien arvioiden mukaan Kuopion kaupungin metsille Joensuuta pienemmät vahingot.

– Todennäköisesti on kaatunut pieniä määriä, mutta tietoon ei ole tullut, että olisi laajempaa myrskytuhoa. Tilanne tiedetään tarkemmin loppuviikosta, kertoo metsätalousinsinööri Heikki Soininen.

Soinisen mukaan kaatuneita puita löytyy tyypillisesti hakkuualueiden reunoilta. Kaupunki saa niistä tiedon yleensä asukkailta. Työntekijät kiertävät tarkastamassa paikkoja myös itse.

Kuopion kaupungilla on kaatuneista puista sopimukset eri yritysten kanssa. Tukkipuut menevät sahoille, kuitupuut energiapuuksi tai teollisuuteen.

Kaupunki myy pieniä määriä puita tai metsästä kerättävää jätepuuta myös yksityisille.

– Jätepuusta tulee useita kyselyjä viikossa. Samalla kysytään kohteita, missä niitä olisi. Varsinkin, jos tehdään metsänhoitotöitä asutusalueen lähellä, kysyjiä on taajama-alueella kymmeniä, Soininen kertoo.

Tuulen taivuttamia ja kaatamia puita Joensuun Marjamäessä.
Tuuli aiheutti viikonloppuna metsätuhoja Joensuussa. Taipuneet puut pyritään korjaamaan metsäkoneen avulla. Kuva: Milla Holm / Yle

Aiheesta aiemmin:

Myrsky kaatoi puita Mikkelissä, Kalevan kisat keskeytettiin Joensuussa hetkeksi, meteorologi varoittaa kovista puuskista Länsi-Suomessa

Sähköyhtiö varautuu lauantain ukkospuuskiin

Suosittelemme