Hyppää sisältöön

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu hyvässä vauhdissa Kaakkois-Suomessa – katso lista ehdokkaista

Perussuomalaisilla on jo täysi lista ehdokkaita. Elo-syyskuun piirikokousten jälkeen täydentyvät muidenkin puolueiden listat.

Eduskuntatalo iltapäivällä 10. joulukuuta.
Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomesta valitaan 15 kansanedustajaa, mikä on kaksi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Maria Bonnor

Tulevalla vaalikaudella Kaakkois-Suomesta valitaan 15 kansanedustajaa, mikä on kaksi vähemmän kuin viime vaaleissa. Näin ollen jokainen puolue voi asettaa 15 ehdokasta.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa SDP sai Kaakkois-Suomessa viisi paikkaa, perussuomalaiset neljä, kokoomus ja keskusta kumpikin kolme.

Pisimmällä ehdokashankinnassa ovat suuret puolueet. Kaikkien puolueiden nimeämät ehdokkaat löytyvät jutun lopussa olevasta faktalaatikosta.

Neljä suurinta puoluetta pisimmällä ehdokashankinnassa

Perussuomalaisten lista on käytännössä valmis, mutta Etelä-Savon ehdokkailta puuttuu vielä puoluehallituksen hyväksyntä.

SDP:n Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtajan Hannu Revon mukaan puolueella on tiedossa parikymmentä paikallisjärjestöjen asettamaa ehdokasta. Tämä tarkoittaa, että parhaat ehdokkaat valitaan äänestämällä. Piirikokous järjestetään 18. elokuuta ja jäsenäänestys sen jälkeen.

Keskustan Etelä-Savon ja Itä-Savon piirit äänestivät omista ehdokkaistaan keväällä, joten lähes puolet ehdokkaista on selvillä. Kymen ja Karjalan piirit päättävät omista ehdokkaistaan syyskuussa. Kumpikin nimeää neljä henkilöä.

Kokoomus ilmoitti jo keväällä kymmenen nimen listan. Loput ehdokkaat asettaa piirihallitus, joka kokoontuu seuraavan kerran syyskuussa.

Pienet puolueet julkistaneet yksittäisiä nimiä

Vihreät on julkistanut neljä nimeä. Lisää on luvassa syyskuun puolivälissä.

Kristillisdemokraatit on nimennyt kolme ehdokasta Etelä-Savon piiristä ja asettaa myöhemmin kaksi lisää. Kymen piiri nimeää viisi ehdokasta Kymenlaaksosta ja viisi Etelä-Karjalasta 18. elokuuta.

Vasemmistoliitto asettaa kymmenen ehdokasta syyskuussa ja loput myöhemmin.

Liike Nyt perusti kesällä piirijärjestön Kaakkois-Suomeen. Taustalla on puolueen ehdokkaiden menestys kunta- ja aluevaaleissa Savonlinnassa. Ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat asetetaan piirikokouksessa 18. elokuuta.

Valta kuuluu kansalle nimesi heinäkuun alussa kaksi ehdokasta Kaakkois-Suomesta.

Suosittelemme sinulle