Hyppää sisältöön

Pörssisähkön hinnassa nähtiin maanantaina kuluvan vuoden ennätys

Sähkön hinta kävi korkeimmillaan 86 sentissä kilowattitunnilta. Keskimäärin pörssisähkö maksaa maanantaina 48,1 senttiä kilowattitunnilta.

Grafiikka näyttää pörssisähkön verottoman hinnan maanantaina 8. elokuuta. Pörssisähkön hinta kävi kello 9-10 ja 19-20 hieman yli 86 sentissä kilowattitunnilta.
Kuva: Jarkko Riikonen / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sähkön hinta kävi maanantaina ennätyskorkealla.

Yhdeksän ja kymmenen välillä aamulla sähkön tuntihinta nousi Nord Pool -sähköpörssissä 86,1 senttiin kilowattitunnilta. Toinen samanlainen hintapiikki osuu iltaseitsemän ja kahdeksan välille.

Kyseessä on tähän mennessä korkein tuntihinta koko kuluvana vuonna. Keskimäärin pörssisähkö maksaa maanantaina 48,1 senttiä kilowattitunnilta.

Tiistaina ennätyslukemista tullaan hiukan alaspäin. Pörssisähkön keskihinta on silloin 29,8 senttiä kilowattitunnilta, ja korkeimmillaan tuntihinta käy 42,6 sentissä.

Sähkön hintapiikit iskevät heti niihin kuluttajiin, joilla on pörssisähkösopimus. Silloin sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin spot-hintojen mukaan.

Kuluttaja maksaa tuntihinnan päälle vielä arvonlisäveron sekä sähkönmyyjän marginaalin. Esimerkiksi Vattenfallin tuntisähkösopimuksella asiakkaan maksama tuntihinta on maanantain hintapiikkien aikaan 107 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön tukkuhintojen kallistuminen ja hurjat heilahtelut näkyvät kuitenkin viiveellä jokaiselle sähkönkäyttäjälle.

Sähköyhtiöt käyvät kauppaa sähköpörssissä, ja kalliimmat tukkuhinnat nostavat myös kuluttajille tarjottavien määräaikaisten sopimusten hintoja.

Sähkön hinta on ennätyskorkealla. Tulevana talvena hinta tulee nousemaan entisestään. Pitäisikö sähköä säännöstellä kuten 1970-luvulla, jolloin katuvalot sammutettiin ja autotallien lämmittäminen kiellettiin?

Hintakäyrä näyttää ylöspäin

Sähkön hintaheilahtelut ovat nyt ennennäkemättömän rajuja.

Vaikka maanantaina kolkutellaan hintaennätyksiä, viime viikolla pörssisähkö oli monena päivänä lähes ilmaista. Isossa kuvassa pörssisähkön hinta on kuitenkin yli kaksinkertaistunut viime kesästä.

Maanantain ennätystä korkeampiakin tuntihintoja on nähty – ja nähdään hyvin todennäköisesti jatkossakin. Esimerkiksi viime joulukuussa sähkö maksoi hetkittäin yli euron kilowattitunnilta.

Pörssisähkön käyttäjälle yötunnit ovat tyypillisesti edullisia ja tasoittavat yksittäisiä hintapiikkejä. Heinäkuussa pörssisähkön keskihinta on ollut 18,4 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkömarkkinoiden hintakehitystä ennakoivat futuurihinnat kuitenkin kertovat, että jopa 50 senttiä kilowattitunnilta voi tulevana talvena olla tavanomainen keskihinta.

Se tarkoittaisi yli kaksinkertaista hintaa nykyiseen nähden, sillä esimerkiksi viime joulukuussa pörssisähkön kuukauden keskihinta oli 19,3 senttiä kilowattitunnilta.

Voit keskustella aiheesta 9.8. klo 23 saakka.

Lue myös:

Sähkömarkkinoilla eletään nyt täysin poikkeuksellista aikaa: kolme yhtiötä on kaatunut ja lisää voi olla tulossa, arvioivat asiantuntijat

Sinunkin sähkösi saattavat katketa ensi talvena energiapulan takia – näin varaudut kiertäviin sähkökatkoihin

Suosittelemme