Hyppää sisältöön

Tšadissa osa kapinallisryhmistä allekirjoitti sopimuksen rauhanneuvotteluista – edellisen presidentin murhasta epäilty ryhmä ei suostunut

Rauhanneuvottelut on tarkoitus järjestää Tšadin pääkaupungissa N'Djamenassa 20. elokuuta.

Kolme vuosikymmentä Tšadin presidenttinä toimineen Idriss Débyn poika Mahamat Kaka
Nykyinen presidentti Mahamat Kaka nimettiin Tšadin presidentiksi ja asevoimien komentajaksi erityislailla isänsä, edellisen presidentin Idriss Deby Itnon kuoleman jälkeen. Kuva: AOP
Jenni Joensuu

Tšadin sotilashallitus ja osa maassa taistelevista kapinallisryhmistä on allekirjoittanut Qatarissa sopimuksen rauhanneuvottelujen järjestämisestä.

Merkittävin kapinallisryhmä Front for Change and Concord in Chad eli ranskalaislyhenteellä FACT tunnettu ryhmä ei kuitenkaan hyväksynyt ehtoja eikä allekirjoittanut lupausta.

Sopimuksen ehtojen mukaisesti allekirjoittaneet ovat sopineet tulitauosta ennen Tšadin pääkaupungissa N'Djamenassa 20. elokuuta pidettäviä neuvotteluja. Tšadin juntta suostui myös olemaan ryhtymättä minkäänlaisiin sotilas- tai poliisioperaatioihin allekirjoittaneita ryhmiä vastaan naapurimaissa.

Sopimusneuvottelut käytiin Dohassa ja niihin osallistui yli 30 kapinallisryhmää. Neuvotteluja käytiin kuukausia.

Väliaikaisen sotilashallituksen ulkoministeri Mahamat Zene Cherif sanoi toimittajille uskovansa sopimuksen johtavan kestävään rauhaan Tšadissa ja lisäsi, että elokuun lopussa järjestettäviin neuvotteluihin osallistuu yli 1 500 edustajaa.

– Useimmat aseellisista ryhmistä allekirjoittivat tämän sopimuksen ja he osallistuvat kansalliseen vuoropuheluun. Ja tämä kansallinen, osallistava vuoropuhelu on foorumi kaikille tšadilaisille.

Presidentti kuoli rintamalla

Entinen presidentti Déby kuoli rintamalla saamiinsa vammoihin taistelussa kapinallisia vastaan vain viikko sen jälkeen, kun hänet oli valittu kuudennelle kaudelleen keväällä 2021.

Entisen presidentin murhasta syytetään juuri FACT-ryhmää, joka jättäytyi rauhanneuvottelusopimuksen ulkopuolelle.

Taistelut hallituksen joukkojen ja kapinallisten aseryhmien välillä ovat Tšadissa melko yleisiä.

Suomella oli Tšadissa noin 80 rauhanturvaajaa vuosina 2007–2010 YK:n johtamassa operaatiossa. Kyseessä oli Suomen kolmanneksi suurin rauhanturvajoukko maailmalla Afganistanin ja Kosovon operaatioiden jälkeen. Suomen vajaat 80 rauhanturvaajaa toimivat Tšadin itäosassa yhdessä irlantilaisten joukkojen kanssa.

Lue lisää:

Presidentin kuolema ajoi Tšadin sekasorron valtaan – kapinalliset uhkaavat marssia pääkaupunkiin, valta siirtyi presidentin pojalle

Armeija: Tšadin presidentti on kuollut rintamalla saamiinsa vammoihin

Suosittelemme sinulle