Hyppää sisältöön

Myrsky kuritti Mikkelissä: vaihtoautoja rusentui lunastuskuntoon, torilla teltat ja kalusteet sinkoilivat tuulessa

Suomen yli viikonloppuna liikkunut myräkkä piti pelastuslaitoksen ja paikalliset yrittäjät kiireisenä Mikkelissä. Kaatuneet puut ja tuuli aiheuttivat vaaratilanteita, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Kolmasosa Saimaan Autopisteen autoista vahingoittui, kun ukkosmyrsky kaatoi puita niiden päälle. Videon kuvaus Taina Valjakka, edtointi Petri Aaltonen / Yle
Maria Bonnor
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauantaina Mikkelin yli pyyhkinyt ukkosmyrsky piti Etelä-Savon pelastuslaitosta kiireisenä iltapäivän ajan. Henkilövahinkoja tai mittavia omaisuusvahinkoja ei kuitenkaan tapahtunut. Viimeiset teille kaatuneet puut raivattiin sunnuntaiaamuna.

Ukkosmyrsky kulki kapeana rintamana Mikkelin keskustan yli puolen päivän jälkeen. Mikkelin torilla koettiin kauhun hetkiä, kun puuska iski yllättäen.

Vaikka pahin vaihe kesti vain muutaman minuutin, se ehti kaataa ja hajottaa toritelttoja sekä siirtää Marskin torikahvilan sohvakalusteita metrikaupalla.

Minnan torikahvilassa myyntivaunun viereinen telttakatos meinasi lähteä ilmaan. Kahvilassa oli kymmenkunta asiakasta.

– Teltta meinasi lähteä lentoon. Onneksi meillä oli riskiä miehiä teltta täynnä, niin he pitelivät siitä kiinni, eikä se liikkunut kuin pari metriä. Mortti jäi teltan raudan alle ja yksi asiakas pelasti hänet sieltä, sanoo yrittäjä Minna Mieskolainen.

Mortti Vuorinen on Mieskolaisen puoliso ja yrityskumppani. Mieskolaisen mukaan tilanne oli pelottava.

Minna Mieskolainen seisoo torikahvilan teltan ovensuussa.
Kahvilayrittäjä Minna Mieskolaisen mukaan lauantain myrsky oli pelottava kokemus. Nyt häntä jo naurattaa sadeveden mukana seilannut vaniljamunkki. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Sunnuntaiaamuna Mieskolaisen veli kävi korjaamassa paikat kuntoon. Nyt aurinko paistaa jälleen ja yrittäjää naurattaa sadeveden kuljettama vaniljamunkki.

– Lähdin telttaan katsomaan, että mikä siellä on tilanne. Teltasta valui valtavasti vettä torille ja vaniljamunkki seilasi veden pinnalla, kun kaikki pöydät olivat kaatuneet ja tavarat niiden mukana. Se oli niin hauska se munkki, kun se ui minua vastaan.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Mikkelin lentoasemalla mitattiin myrskypuuskien nopeudeksi 19 metriä sekunnissa. Sadetta tuli 15 millimetriä tunnissa. Parin kilometrin päässä Mikkelin torilla tuulennopeus on voinut olla kovempikin ja sademäärä suurempi.

Kaatuneet puut tekivät tuhoja autokaupan pihalla

Myrsky kuritti myös Viitostien varressa sijaitsevaa Mikkelin Pitkäjärven aluetta.

Kun Saimaan Autopisteen yrittäjät Jonne Lång ja Jani Kellman saapuivat paikalle naapurin hälyttäminä, tuhot paljastuivat jo ensikatsomalta.

Pihassa seisovien autojen päälle oli kaatunut kaksi isoa haapaa ja keskeltä katkennut kuusi.

– Kun meille murtauduttiin kuukausi–kaksi takaperin, niin ensimmäiseksi tuli mieleen, että taasko tässä mennään. Mutta nämä ovat sellaisia asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Luonnonvoimat ovat suuria, sanoo Lång.

Harmaa auto, jonka konepelti on naarmuuntunut ja tuulilasi rikki.
Osa kaatuneiden puiden vaurioittamista autoista menee suoraan lunastukseen. Vakuutusyhtiö arvioi, mitkä kannattaa vielä korjata. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Maanantaina kaikki vahingoittuneet autot ajettiin riviin ja tarkastettiin niin isommat vahingot kuin pienemmät lommot. Kolmasosa liikkeen autoista on kärsinyt vahinkoja.

– Kuusi autoa on mahdollisesti korjauskelvottomia ja kolmessa-neljässä autossa on korjattavia kohtia. Että ihan mittavista vahingoista puhutaan, sanoo Kellman.

Hän arvioi, että vahingot ovat 100 000–200 000 euroa. Seuraavaksi vakuutusyhtiö tarkastaa vahingot ja arvioi, mitkä autoista on taloudellisesti kannattavaa korjata.

Saimaan Autopisteen pihaan kaatuneet puut ovat kaupungin omistamaa metsää. Yrittäjät aikovat olla asiasta yhteydessä kaupunkiin – taas.

– Pyysimme jo pari vuotta sitten kaupungilta, että autokaupan vieressä olevat puut kaadettaisiin, kun ne olivat sen verran uhkaavan näköisiä. Niitä ei silloin haluttu kaataa ja nyt ne ovat tulleet alas, Lång sanoo.

Voit keskustella aiheesta 9.8.2022 klo 23 saakka.

Suosittelemme