Hyppää sisältöön

Kunta laittoi Honda Monkeyn myyntiin, ja ilmoituksen suosio räjähti – ikoninen mopomalli on nyt niin himoittu, että siitä maksetaan tuhansia euroja

Vielä kymmenisen vuotta sitten Honda Monkeyn sai satasilla, mutta nyt hyväkuntoisen käytetyn mopon hintalappu voi olla 5 000 euroa. Paltamo rahoittaa moposta saaduilla rahoilla kuntalaisten harrastuksia.

Honda Monkey mopo parkeerattuna.
Paltamossa myynnissä olevasta yli 30 vuotta vanhasta moposta on tarjottu jo lähes 3 000 euroa. Kuva: Pasi Ahoniemi
Sanna Kähkönen,
Joni Takalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Honda Monkey on tällä hetkellä himoittu kulkupeli. Vuonna 1975 Suomeen rantautuneen japanilaisen mopomallin hinnat voivat nousta nettikirpputoreilla tuhansiin euroihin, kertoo Riku Routo Suomen Moottoripyörämuseosta.

– Se on nyt kova juttu: suosio kasvaa ja hinnat nousevat.

Tämä on huomattu myös pienessä Paltamon kunnassa Kainuussa.

Kunta hankkii varoja kuntalaisille myymällä irtainta omaisuuttaan. Yksi myytävä tuote on 1980-luvulla valmistettu Honda Monkey.

Kun moposta tehtiin ilmoitus, se nousi heti nettihuutokauppasivuston suosituimmaksi. Mopon myynti-ilmoitusta on katsottu jo yli 29 000 kertaa ja hinta nousi yli 2 700 euroon. Huutokauppa päättyi eilen.

Kunnanjohtaja Pasi Ahoniemen mukaan summa on merkittävä kuntalaisten kannalta. Sillä saadaan esimerkiksi hankittua välineitä ja tuettua harrastustoimintaa.

Ahoniemi kertoo, että kyseistä mopoa on käytetty oppimisvälineenä kone- ja laiteopin tunnelilla, missä koululaiset ovat sitä rassanneet.

Buumi nostaa hintoja

Itsekin satoja Honda Monkey -mopoja myynyt Riku Routo kuvailee menopeliä kulttituotteeksi. Ne jotka ovat ostaneet mopon aikoinaan 15-vuotiaina ovat nyt noin 50-vuotiaita.

– He haluavat nuoruuden rakastettunsa takaisin.

Ikonisen mopon suosio näkyi myös muutama vuosi sitten, kun sen valmistus aloitettiin uudestaan vuonna 2018 lähes kaksi vuosikymmentä kestäneen tauon jälkeen. Päivitetty malli myytiin loppuun nopeasti (Iltasanomat).

Alta voit kuunnella, kun Routo kertoo, miksi Honda Monkey on ollut suomalaisten suosiossa.

Näin Honda Monkey poikkesi muista mopoista
Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Routon mukaan mopoja tuotiin aikoinaan Suomeen tuhansia joka vuosi ja vielä kymmenen vuotta sitten niitä oli tarjolla runsaasti. Hintakin oli kaukana nykyisistä, sillä Honda Monkeyn sai muutamilla sadoilla euroilla.

Routon arvioi, että parhaimmillaan hyvässä kunnossa olevasta käytetystä Honda Monkey -moposta voi tällä hetkellä saada 5 000 euroa.

– Kaikista arvokkain on sellainen, joka on vähän ajettu ja entisöimätön. Jos tämä buumi menee ohi, silloin hinnat jälleen laskevat.

Onko sinulla muistoja Honda Monkey -moposta? Voit keskustella niistä jutun keskusteluosiossa 12. elokuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme