Hyppää sisältöön

Salamanisku vaurioittanut sähköautoja ja hybridejä jopa lunastuskuntoon – voi vahingoittaa myös polttomoottoriautojen elektroniikkaa

Salamaniskun ylijännite vaurioittaa erityisesti auton sähkölaitteita.

En person laddar en elbil. I förgrunden en gul laddningssladd.
Autot seisovat pihassa latauksessa usein tuntikausia kerrallaan. Kuva: EPA
Minna Pantzar,
Pekka Pantsu

Kesäiset ukonilmat salamaniskuineen voivat olla hyvinkin kohtalokkaita täyssähköautoille ja hybrideille, mutta myös polttomoottoriautojen sähkötekniikka saattaa salamaniskuista vaurioitua. Salamavahinkoja sattuu vuosittain hyvin vähän, mutta vauriot voivat olla suuria ja johtaa jopa auton lunastukseen.

Onko tämä mahdollista ja onko näitä paljonkin, ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander Pohjola Vakuutuksesta?

– On mahdollista, mutta näitä on hyvin vähän vuosittain. Salamaniskun aiheuttamia vahinkoja on korvattu myös polttomoottoriautoille, joissa niissäkin onsähkötekniikkaa. Sähköautoissa on tietysti enemmän sähkötekniikkaa ja ohjausyksiköitä, jotka saattavat ylijännitteestä vaurioitua. Olemme korvanneet niitä ja asiakkaiden autoja on korjattu, jopa lunastettu, kun salama on iskenyt ja aiheuttanut autoon ylijännitetilan, jonka johdosta auton sähkölaitteet ovat vaurioituneet, vaikka auto ulkoisesti näyttää vahingoittumattomalta.

Onko täyssähköauto erityisen herkkä salamaniskuille?

– Ehkä se riski on vähän korkeampi, mutta yhtä lailla polttomoottoriautossa on paljon tekniikkaa, joka voi salamaniskusta vaurioitua. Sähköauto ei ymmärrykseni perusteella ole mitenkään erityisen altis salamaniskuille.

Kristian Hiljander, Pohjola Vakuutus Oy, Ajoneuvovakuuttaminen
Kristian Hiljanderin mukaan salamaniskut ovat voineet aiheuttaa autoille hyvinkin mystisiä vikoja. Kuva: Joni Tammela / YLE

Minkä tyyppisiä vikoja sähköiskut ovat sähköautoille ja hybrideille erityisesti aiheuttaneet?

– En pysty vielä vastaamaan tarkasti, koska kokemuksia on vähänlaisesti. Autoista ylipäätään on salamaniskuissa mennyt rikki ohjausyksiköitä. Niitä on saatettu vaihtaa yksi, kaksi tai useampikin ja lopulta on todettu, että nyt korjaaminen alkaa olla niin kallista, että auto täytyy lunastaa.

– Usein saattaa olla, että auton sähkölaitteet eivät toimi tai auto on kokonaan pimeänä. Voi myös olla hyvin mystisiä vikoja, joita salamanisku on aiheuttanut autolle. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa auton nopeuden ylittäessä 50km/h lähti auton takalasin pyyhkijä itsestään toimimaan.

Pitääkö jatkossa rynnätä pihalle irrottamaan latauspistoke autosta, kun ukkospilvi lähestyy?

– En ainakaan vielä ohjeistaisi ryntäämään. Mutta lataamisessa kannattaa käyttää omaa harkintaa kovalla ukonilmalla, etenkin jos latauspaikka on altis salamaniskuille. Ehkä juuri sillä hetkellä ei kannata sähköautoa ladata.

Jutun otsikkoa ja alkulausetta muutettu 9.8. 2022 kello 10.53 siten, että myös polttomoottoriautojen salamavahingot ovat niissä mukana.

Lue lisää:

Sähköautojen vakuutukset ovat paljon kalliimpia kuin muiden autojen – "Maksumuutos pian edessä", toteavat asiantuntijat

Suosittelemme sinulle