Hyppää sisältöön

Suomalaisten antama koulutus ukrainalaisille on tiivis – Puolustusministeriö: ei täydellistä taistelijan peruskoulutusta

Suomi lähettää noin 20 kouluttajaa Isossa-Britanniassa järjestettävään koulutustukeen.

Suomen puolustusvoimien alokaskoulutus Santahaminassa
Ukrainalaisille opetetaan sotilaan perustaitoja Britanniassa. Suomi osallistuu kouluttamiseen. Kuvaa suomalaisesta varuskunnasta. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Eelis Rytkönen

Suomi lähettää kouluttajia Isossa-Britanniassa järjestettävään koulutustukeen, jonka tarkoituksena on kouluttaa Ukrainan asevoimien sotilaita, kerrotaan puolustusministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Koulutusta johtaa Iso-Britannia, joka on pyytänyt kumppanimailtaan tukea koulutuksen toteuttamiseen.

Puolustusministeriön yksikönjohtajan Juha Marteliuksen mukaan tähän mennessä Ruotsi, Kanada ja Alankomaat ovat kertoneet julkisesti osallistuvansa koulutukseen.

Ison-Britannian mukaan tämän vuoden aikana tavoitteena on kouluttaa noin 10 000 ukrainalaiselle vapaaehtoiselle sotilaan perustaidot.

Suomalaisten Britanniassa tekemä koulutus tapahtuu kuluvan syksyn aikana, ja koulutus on tiivis.

– Tässä ei ole tarkoitus antaa täydellistä taistelijan peruskoulutusta vaan osallistua siltä osin kuin Suomessa on osaavaa kouluttajajoukkoa siihen tarpeeseen mikä ukrainalaisilla on, ja toisaalta jonka Iso-Britannia kutsumaana määrittelee, Martelius sanoo.

Britannia aloitti ukrainalaisten kouluttamisen heinäkuussa.

Suomi lähettää noin 20 kouluttajaa. Marteliuksen mukaan lukema määräytyy Britannian pyynnön mukaan ja toisaalta sen mukaan, paljonko Suomi pystyy antamaan.

– Aika on loppujen lopuksi aika lyhyt ja kouluttajamäärä ei ole niin iso, että sillä olisi vaikutusta kotimaiseen varusmieskoulutukseen, Martelius sanoo.

Ruotsi on ilmoittanut lähettävänsä koulutustueksi noin 120 sotilasasiantuntijaa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 9.8. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle