Hyppää sisältöön

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin kartanoon – ex-presidentin kannattajat pitävät kohtelua törkeänä: "He pelkäävät, että hän voittaa taas"

FBI teki Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin kartanoon kotietsinnän. FBI ei ole vielä kommentoinut etsinnän tarkoitusta.

Trumpin kannattajat tuomitsivat FBI:n tekemän kotietsinnän
Jenni Joensuu,
Kai Jääskeläinen,
Ilmari Reunamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n agentit ovat tehneet kotietsinnän maan entisen presidentin Donald Trumpin kartanoon Palm Beachin kaupungissa Floridassa.

Trump kertoo asiasta Truth Social -somealustallaan julkaisemassaan lausunnossa.

– Tehtyäni yhteistyötä valtion viranomaisten kanssa, on tämä ilman ilmoitusta kotiini tehty ratsia tarpeeton ja asiaton, sanoo Trump lausunnossaan.

Trump kertoo, että etsinnän yhteydessä muun muassa avattiin hänen kassakaappinsa.

– Tämä on oikeusjärjestelmän aseellistamista ja hyökkäys radikaalien vasemman laidan demokraattien taholta, jotka yrittävät epätoivoisesti estää minua asettumasta ehdolle vuoden presidentinvaaleissa 2024, Trump sanoo.

Uutiskanava CNN kertoo, että Trump ei ollut paikalla Mar-a-Lago -kartanossaan, kun liittovaltion poliisi teki ratsian.

FBI teki kotietsinnän entisen presidentin kartanoon Palm Beachissa Floridassa.

Kannattajat säntäsivät paikalle

Useita kymmeniä Trumpin kannattajia kerääntyi lähelle Mar-a-Lagoa, kun tieto kotietsinnästä levisi julkisuuteen.

Trumpin kannattajat huudattivat autojensa äänitorvia ja soittivat musiikkia autoistaan ja jotkut heiluttivat Trumpin tai Yhdysvaltain lippuja.

– Taas yksi epäoikeudenmukainen asia, kuten keksityt virkasyytehuijaukset, sanoi paikalle saapunut Jim Whelan Reutersin mukaan.

Hän piti suurta kylttiä, jossa luki "Fake News is CNN" (suom. valeuutiset on CNN).

Donald Trump.
Kuvituskuva. CNN:n mukaan Donald Trump ei ollut paikalla Mar-a-Lago -kartanossaan, kun liittovaltion poliisi teki sinne maanantaina ratsian. Kuva: Chris Kleponis / AOP

Etsintä liittynee Valkoisen talon salaisiin asiakirjoihin

Uutistoimisto AP:n lähteen mukaan FBI selvitti etsinnällään sitä, että oliko Trump vienyt salaisena pidettäviä asiakirjoja laittomasti pois Valkoisesta talosta.

Trumpin poika Eric Trump kertoi Fox Newsille, että FBI etsi Yhdysvaltain kansallisarkiston tavoittelemia asiakirjoja.

Huhtikuussa asiaa tuntevat nimettömänä pysyttelevät lähteet kertoivat, että Yhdysvaltain oikeusministeriöllä on kansallisarkiston pyynnöstä käynnissä tutkinta asiakirjoista, jotka Trumpin kerrotaan vieneen Floridan kotiinsa.

Entisen presidentin kerrotaan vieneen Valkoisesta talosta 15 laatikollista asiakirjoja presidenttikautensa päättymisen jälkeen, jotka olisi pitänyt jättää sinne. Osa asiakirjoista oli merkitty "kansalliseksi turvallisuustiedoksi". Trump on myöhemmin palauttanut laatikot.

FBI ei ole vahvistanut tietoja eikä ole kertonut, mistä etsinnässä on tarkalleen kyse.

Myöskään oikeusministeriö ei ole kommentoinut etsintää.

Biden ei tiennyt etukäteen

FBI:n yksityisasuntoon tekemän kotietsinnän täytyy saada tuomarin hyväksyntä sen jälkeen, kun lainvalvontaviranomainen on pystynyt osoittamaan todennäköisen syyn etsinnän perustelulle.

Sen hyväksyisivät lähes varmasti myös Trumpin nimittämä FBI:n johtaja Christopher Wray ja hänen pomonsa, oikeusministeri Merrick Garland, jonka Trumpin seuraaja presidentti Joe Biden nimitti.

Bidenin kannattajat ovat kritisoineet Garlandia siitä, että hän oli liian varovainen tutkiessaan Trumpia tämän yrityksistä kumota vuoden 2020 vaalitappionsa Bidenille. Valkoisen talon virkamies sanoi, että Bidenille ei ilmoitettu etsinnästä etukäteen.

Trumpin kannattajat ovat syyttäneet demokraatteja liittovaltion byrokratian aseistamisesta Trumpin kohdistamiseksi.

En enorm lyxvilla med pool och palmer överallt. I övre kanten skymtar havet.
Mar-a-Lago -kartanorakennus sijaitsee Palm Beachissa, Floridassa. Donald Trump osti rakennuksen vuonna 1985. Kuva: MediaPunch/Shutterstock/All Over Press

Entisen presidentin Trumpin toimia tutkitaan tällä hetkellä myös toisaalla.

Useita Trumpin neuvonantajia ja avustajia haastettiin todistamaan kesäkuussa pidetyissä kuulemisissa, joissa pyrittiin selvittämään oliko Trumpilla itsellään tai hänen liittolaisillaan jonkinlainen rooli Yhdysvaltain kongressitaloon vuoden 2021 loppiaisena tehdyn hyökkäyksen suunnittelussa tai yllyttämisessä.

Lue myös:

Trump palasi Washingtoniin ja vihjaili jälleen presidenttiehdokkuudestaan

Yhdysvaltain välivaaleihin on kolme kuukautta, ja demokraateilla on uhkarohkea strategia: he rahoittavat Trumpin liittolaisten kampanjoita

Suosittelemme