Hyppää sisältöön

Venäjää tutkinut perussuomalaisten Luukkanen ennustaa sisällissotaa, kun Putinin valtakausi päättyy: "Todellinen valta tulee pyssynpiipusta"

Ukrainan sota on presidentti Putinille kohtalonkysymys, jossa vain voitto kelpaa, arvioi Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen.

Venäjä-tutkija Arto Luukkanen pitää sisällissotaa Venäjällä todennäköisenä, kun presidentti Putinin valtakausi päättyy.
Laura Kosonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjällä on suuri riski ajautua sisällissotaan sen jälkeen, kun presidentti Putinin valtakausi päättyy, arvioi Venäjä-tutkija, Arto Luukkanen.

– Pidän todennäköisenä, että edessä on sisällissota, jossa eri turvallisuuspalvelut, kansalliskaarti ja sotilasjoukot selvittelevät, kuka on tuleva johtaja, Arto Luukkanen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Luukkanen toimii tällä hetkellä perussuomalaisten puoluesihteerinä, mutta on taustaltaan Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja Venäjästä.

"Todellinen valta tulee pyssynpiipusta"

Luukkasen mukaan valtapeli Putinin seuraajasta on jo käynnissä. Hän muistuttaa, että demokraattinen vallanvaihtojärjestelmä on Venäjällä kulissi.

– Todellinen valta tulee pyssynpiipusta. Kaikkein vahvin tekijä on armeija, joka on todella tärkeä sitten, kun Putinista aika jättää, Luukkanen sanoo.

Hän pitää Ukrainan sotaa presidentti Putinin kohtalonkysymyksenä: vain voitto kelpaa, eikä kompromisseille ole sijaa.

– Jos Ukraina pääsee niskan päälle, silloin valta vapisee Moskovassa.

Kansa vaikenee

Venäjän historiassa valta on usein vaihtunut kaaoksen kautta. Arto Luukkasen mukaan vallanvaihto Venäjällä ei vaadi kansan tukea. Hän ei myöskään usko, että rivikansalaiset nousisivat kapinaan vallanpitäjiä vastaan.

– Venäjän historiassa on toistunut monta kertaa sama teema: kansa vaikenee.

Vallanvaihto Venäjällä vaikuttaisi myös Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Luukkanen arvoi, että edessä voi olla hajaannuksen aika.

– Naapuriin saattaa syntyä sotilaallisia tai poliittisia ryhmittymiä, joiden kanssa on jollain lailla pakko päästä minimisuhteisiin.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Mitä Venäjällä tapahtuu Putinin valtakauden jälkeen?

Kuva: Yle

Suosittelemme