Hyppää sisältöön

Ikävä näky kaupan pihalla saa sapen kiehumaan – poliisi saa yhä ilmoituksia koirista, jotka on jätetty yksin kuumaan autoon

Poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen sanoo, että ihmiset ovat nyt valveutuneempia. Hänen arvionsa mukaan helteistä kärsivistä koirista tehdään nyt aiempaa enemmän ilmoituksia poliisille.

Koiria jää yhä autoon helteiden armoille – näin koiranomistajat kommentoivat
Antti-Jussi Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisille on tullut tänäkin kesänä ilmoituksia autoon jätetyistä koirista, vaikka ongelmasta puhutaan joka vuosi. Tyypillisesti lemmikin laiminlyönti tapahtuu kaupan pihalla.

– Suurin syy on varmasti ihmisten ajattelemattomuus. Ei ymmärretä ja tiedosteta sitä, että aurinkoisessa paikassa auton sisätila kuumenee nopeasti. Varmasti on myös välinpitämättömyyttä. Käydään kaupassa, eikä otetaan siksi ajaksi koiraa ulos varjoon, sanoo poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen.

Suomen kennelliitosta todetaan, että ongelma on yleinen erityisesti Suomen isoissa kaupungeissa.

Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY pitää ongelmaa jokakesäisenä ilmiönä. Yhdistyksestä muistutetaan, että varttikin on kuumassa autossa koiralle pitkä aika.

– Yleinen harhaluulo on, että koira pärjää, jos auton jättää varjoon ja ikkunat raolleen. Kumpikaan toimenpide ei riitä viilentämään autoa kuumalla säällä, sanoo SEY:n viestintäasiantuntija Annukka Seppävuori.

Poliisin arvio: ihmisten valveutuneisuus kasvanut

Koiran jättäminen kuumaaan autoon voi tuoda karvaturrin omistajalle syytteen eläinsuojelurikkomuksesta ja sakkorangaistuksen. Paikalle hälytetty poliisi kuitenkin tavallisimmin tyytyy vain nuhtelemaan koiranomistajaa.

Viranomaiset eivät tilastoi tehtyjä ilmoituksia yksin kuumassa autossa olevista koirista. Viime vuonna kesä–elokuun välisenä aikana poliisi kirjasi kaikkiaan 170 eläinsuojelurikosta.

– Näppituntuma on, että trendi on ollut viimeisten vuosien aikana sellainen, että eläinten kaltoinkohtelusta ilmoitetaan herkemmin. Ihmiset ovat ehkä valveutuneempia, sanoo Vepsäläinen.

Koira ei osaa valittaa

Kouvolalainen Jukka Ritari on koirapuistossa viettämässä kesäpäivää Jimi-koiransa kanssa. Hän pohtii, että ihmiset unohtavat koiransa autoon kesällä ajattelemattomuuttaan.

– Koira ei valita. Lämpö on sellainen lisäoptio, jota omistaja ei osaa huomioida. Hätä on suuri, jos näen koiran autossa yksin. Kyllä siinä autonomistajaa alkaa etsiä katseella, Ritari sanoo.

Mopsi nimeltä Jimi on kouvolalaisen Jukka Ritarin sylissä.
Jukka Ritari oli mopsinsa Jimin kanssa koirapuistossa Kouvolan Marjoniemessä. Nimensä Jimi on saanut kitaristi Jimi Hendrixin mukaan. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Parkkipaikoilla tapahtuva ihmisten välinpitämättömyys oman lemmikin kanssa saa kouvolalaisen Mervi Peltolan turhautumaan.

– Sappi alkaa kiehua. Menen ilmoittamaan yksin autossa olevasta koirasta kauppakeskuksen neuvontaan. Saatan ottaa yhteyttä myös ihan viranomaisiin, Peltola sanoo.

Jukka Ritari ajattelee, että tilannetta voisi korjata avaamalla ostoskeskuksien yhteyteen koirapuistoja. Hän on törmännyt jo nyt kauppakeskuksen pihassa oleviin koirahäkkeihin, joista hänellä on hyviä kokemuksia.

– Auringossakaan oleva häkki ei ole huono, koska siellä kiertää kuitenkin ilma.

Kuusankoskelainen Mervi Peltola kutsuu koiraansa koirapuistossa Kouvolan Marjoniemessä.
18 vuotta koiranomistajana ollut Mervi Peltola viilentää koiraansa helteellä muun muassa kylmillä pyyhkeillä. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kulunutta kesää Mervi Peltola luonnehtii koirallensa tukalaksi.

– Koiran oloa olen helpottanut kylmillä pyyhkeillä ja vesisuihkuilla. Uimisesta tämä rotu ei niin tykkää, Peltola sanoo ja taputtelee omaa terrieriään.

– Näin elokuussakin on hyvä olla vielä valppaana koiran ja lämpimän ilman suhteen. Voi tulla intiaanikesä, Peltola lisää.

Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.

Suosittelemme sinulle