Hyppää sisältöön

Tornion Ainolanvainion valokuituverkkoon ei ole löytynyt yhtään liittyjää – kaupunki rakennutti verkon vuonna 2015

Valokuitunen Oy aikoi ostaa Tornion kaupungin omistaman Ainolanvainion valokuituverkon, mutta se luopui kaupasta, koska alueelta ei löytynyt verkkoon liittyjiä.

Valokuitukaapelikela
Tornion tekninen johtaja Markus Kannala pitää verkon rakentamista Ainolanvainiolle kuitenkin järkevänä, koska tietoliikenteen kasvu lisää valokuidun tarvetta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Torniossa on jo pari kertaa koitettu saada liittyjiä kaupungin vuonna 2015 rakennuttamaan valokuituverkkoon Ainolanvainiolla. Viimeksi alueella kampanjoi Valokuitunen Oy.

Valokuitusen oli tarkoitus ostaa verkko 18 000 eurolla. Tornion teknisten palvelujen lautakunnan myyntipäätös oli voimassa kesäkuun loppuun asti.

Valokuitunen ei ole kuitenkaan onnistunut saamaan alueelta yhtään liittyjää, joten se on luopunut Ainolanvainion valokuituverkon ostamisesta.

– Se ei johdu meistä vaan asukkaiden valinnoista. Meillä oli todella edullisia ja kohtuullisia tarjouksia, mutta se juna on mennyt, kommentoi Valokuitusen aluejohtaja Seppo Alatörmänen.

Tornion tekninen johtaja Markus Kannala kertoo, että kaupunki ei ole markkinoinut Ainolanvainion valokuitua mitenkään aktiivisesti. Hänen mukaansa liittymishalukkuutta on aiemmin selvittänyt myös Kaakamon Tietoverkko.

– Varmaan alueen asukkaille nykyiset yhteydet ovat riittävät, Kannala arvelee.

Kannala kuitenkin uskoo, että valokuidun merkitys kasvaa tulevaisuudessa, kun tietoliikenteen määrä kasvaa. Hänen mielestään verkon rakentaminen vuonna 2015 oli järkevää, varsinkin kun se tehtiin kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä.

– Verkko saatiin noin kolmasosalla verrattuna siihen, että se rakennettaisiin erikseen, Kannala vertaa.

Ainolanvainiossa on 18 kiinteistöä, jotka voitaisiin liittää valokuituverkkoon. Verkon käyttöönotto vaatii runkoyhteyden rakentamisen.

Ainolanvainio on keskeistä kaupunkialuetta, jossa valokuituverkon on toteuduttava markkinaehtoisesti ilman tukirahoitusta.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme