Hyppää sisältöön

Hämeenlinnalaislapset söivät puistoissa litroittain soppaa, joka oli kustannettu testamenttivaroin

Hämeenlinnan kesän puistoruokailuissa syötiin yli 1700 keittolounasta. Lapsiperheille tarkoitetusta puistoruokailusta toivotaan pysyvää toimintaa.

Lapsiperheitä jonottamassa keittolounasta Hämeenlinnan Linnanpuistossa järjestetyssä puistoruokailussa heinäkuussa 2022.
Hämeenlinnassa Linnanpuiston puistoruokailuissa kävi kesän aikana keskimäärin 53 ruokailijaa joka arkipäivä. Parhaimpina päivinä 70. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Harri Oksanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolmannen kerran Hämeenlinnassa järjestetyn lapsiperheiden puistoruokailun suosio ja kokemukset ovat hyviä. Konseptia pidettiin kävijöiden mielestä mahtavana ja jatkoa toivotaan.

– Pidettiin hyvänä, että tämä konkreettisesti helpotti lapsiperheiden arkea kesäaikana, kun tarjolla oli ravitseva ateria, sanoo Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Jari Pekuri.

Jukolan kaupunginosassa ruoan jakelusta vastasi Hämeen Setlementti. Ruokailijoita oli keskimäärin 25 per päivä ja aterioita meni 467. Hauholla jakelusta vastasi Hämeen Mokia. Ruokailijoita oli n. 21 per päivä ja aterioita meni 187.

Suosituin puistoruokailupaikka oli Linnanpuisto, jossa jakelun hoiti Hämeenlinnan Seudun 4H. Ruokailijoita kävi keskimäärin 53 joka arkipäivä heinäkuussa. Parhaimmillaan kävijöitä oli n. 70.

Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Jari Pekuri keskustan kävelykatu Reskalla.
Kaikkia puistoruokailun laskuja ei vielä ole käyty läpi, mutta budjetissa pysytään, vakuuttaa Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Jari Pekuri. Kuva: Harri Oksanen / Yle

– Suurin oppi tästä on, että tämäntyyppiselle kokonaisuudelle on tarvetta. Konkreettista tukea, mikä näkyy lapsiperheiden arjessa, kaivataan, Pekuri toteaa.

Positiivista palautetta puistoruokailusta on tullut joka kesä. Tänä kesänä ruoan hinta kaupoissa on noussut, mutta suoraan sen vaikutusta kävijöiden määrään tai palautteeseen ei voi vetää.

– Palautteissa tuotiin kyllä esille se, että puistoruokailu on helpotus lapsiperheiden arjessa. Ehkä siitä voi tulkita myös, että ruoan hinta on noussut tässä viimeisten kuukausien aikana aika paljon, Pekuri pohtii.

Äiti vastaanottaa keittokulhon Hämeenlinnan puistoruokailussa Linnanpuistossa kesällä 2022.
Puistoruokailuissa tarjottiin keittolounaita. Kesän aikana niitä meni yhteensä yli 1700. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Puistoruokailuihin oli varattu tänä kesänä 25 000 euroa. Budjetissa on pysytty, vaikka kaikkia laskuja ei vielä ole käyty läpi. Osa puistoruokailun rahoituksesta tuli sivistyksen ja hyvinvoinnin puolelta testamenttivaroista ja osa katettiin työllistämisrahoilla. Kesätöitä puistoruokailu tarjosi yhdelletoista nuorelle.

Toiveissa pysyvä toimintamalli

Puistoruokailu lähti alunperin käyntiin ympäristöministeriön tuella, mutta nyt rahoitus on tullut aina kertaluonteisena kaupungin budjetista. Mukana olevat toimijat pitävät puistoruokailua mielekkäänä kokonaisuutena ja haluavat siitä pysyvän toimintamallin Hämeenlinnaan.

Kuvassa puistoruokailun keittolounaslista Hämeenlinnan Linnanpuistossa.
Puistoruokailun viimeisen viikon keittolounaslista. Kuva: Harri Oksanen / Yle

– Elokuun lopussa pidetään loppupalaveri, jossa käydään läpi kaikki palaute ja pohditaan jatkoa. Mietinnässä on myös se, miten tätä konseptia voitaisiin kehittää, kertoo Pekuri.

Voitaisiinko puistoruokailua viedä muihinkin Hämeenlinnan pitäjiin?

– Ei sille mitään estettä ole, kyllä sitäkin pitää tutkia, mutta toki ne eurotkin pitää sitten löytää siihen kokonaisuuteen, toteaa Pekuri.

Harri Oksanen jutteli puistoruokailuasioita strategiapäällikkö Jari Pekurin kanssa.

Voit myös keskustella aiheesta 11.8 klo 22:een saakka.

Suosittelemme sinulle