Hyppää sisältöön

Suomi tarjoili Latvialle vanhaa kunnon pesukonetta – asiantuntija 11 pisteen tehoketjusta: "Ei tarvitse pelätä sirkustemppuja"

Nuoret Leijonat sai etenkin toisessa erässä pelin täysin Latvian päätyyn. Asiantuntija Topi Nättinen piti tärkeänä, että Joakim Kemell onnistui heti viimeistelyssä.

Aatu Räty Nuorten Leijonien paidassa.
Sentteri Aatu Räty tehtaili neljä tehopistettä avausottelussa. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi kukisti avausottelussaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Edmontonissa Latvian maalein 6–1. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen avaa tässä jutussa kolme poimintaa Leijonien pelaamisesta.

1. Ykkösketju näytti korkean tasonsa

Suomen joukkueen nimekäs ykkösketju vastasi huutoon jo avausottelussa, kun se tehtaili kaikkiaan 11 pistettä Latvian verkkoon. Joakim Kemell heilutti heti verkkoja ja iski pisteet 2+2. Sentteri Aatu Räty (1+3) ja Roni Hirvonen (1+2) pääsivät niin ikään myös maalin makuun.

– Heidän pelinsä oli oikeastaan koko ajan hyökkäyspäässä. Ketju oli varmasti kasattu sillä ajatuksella, että heiltä odotetaan tehoja ja siinä he onnistuivat täydellisesti. Se oli tärkeää, että juuri Kemell sai maaleja, Nättinen sanoo.

Nättinen korostaa, että tehojen lisäksi ketjulla oli koko ajan peli hallinnassa ja myös oikeassa päädyssä.

– Monesti jos laitetaan munat samaan koriin, niin siinä on negatiivinen kaiku, että nyt lyötiiin kaikki ja toivotaan parasta. Tämä on kuitenkin low risk, high reward -tyyppinen ratkaisu.

– Vaikka kaikki ovat hyökkäysorientoituneita, niin he vastaavat puolustuspelistä todella hyvin. Katsojan ei tarvitse jännittää tai pelätä, tuleeko sirkustemppuja jossain vaiheessa. Se näkyy, että ei lipsuta perusasioissa.

Nuoret Leijonat.
Aatu Räty, Roni Hirvonen ja Joakim Kemell löysivät toisensa Latviaa vastaan. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

2. Suomelta raikasta hyökkäyspeliä

Suomi oli jo avauserässä vahva, mutta etenkin toisessa erässä Nuoret Leijonat sai pelin painopisteen täysin Latvian päätyyn. Moni ketju sai pidempiä hyökkäyksiä ja pystyi siten väsyttämään latvialaispuolustusta.

– Vastustaja pitää tietysti aina ottaa huomioon, mutta kokonaisuudessaan toisesta erästä eteenpäin nähtiin aika railakasta hyökkäyspeliä.

Nättisen mukaan ykkösketjun lisäksi myös muilla ketjuilla oli hyviä aihioita, vaikka tehot viidellä viittä vastaan jäivätkin uupumaan.

– Usein Suomi puuduttaa vastustajia tasaisella koko kentän pelillä, mutta nyt puudutettiin pitkillä hyökkäyspään pyörityksillä. Varsinkin toinen erä oli vanhaa kunnon pesukonetta. Latvia ei päässyt mihinkään, Nättinen sanoo.

Joakim Kemell tehtaili neljä pistettä.
Nashville Predators varasi Joakim Kemellin NHL:n kesän varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella. Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

3. Passiivinen alivoima

Suomi otti kamppailussa kolme kahden minuutin jäähyä. Latvia rokotti kertaalleen, kun Klavs Veinbergs laukoi maalivahdista katsottuna vasemmalta puolelta kiekon Kasper Puution kautta verkkoon.

Nättisen mukaan alivoima näytti varsinkin avauserässä hyvin passiiviselta.

– Suomi antoi laukoi siiveltä ja toisella alivoimalla siitä tulikin maali. Olkoonkin, että se meni kimmokkeen kautta.

– Alivoima voi olla isoja maita vastaan vielä isommassa roolissa. Nyt selvittiin, vaikka tuli yksi alivoimamaali. Se oli toki aika marginaalinen heikkous.

Kokonaisuutena Nättinen näkee, että Nuoret Leijonat suoriutui jopa odotettua paremmin.

– Yleensä ensimmäisissä peleissä ei ole noin paljon tehty maaleja, vaan haettu ne voitot sieltä. Uskoisin, että tämä "ketsuppipulloilmiö" saattoi olla hyvä ja vapauttava tekijä. Tämä lupaa erittäin hyvää jatkoon, Nättinen sanoo.

Lue myös:

Nuorten Leijonien ykkösketju välittömästi huippuiskussa – Antti Pennanen jakoi tunnustusta myös unohdetulle kolmikolle: "Ihailin sitä tapaa"

Nuoret Leijonat välttyi kieltäytymisiltä – asiantuntija kertoo, miksi Suomi on Kanadan ykköshaastaja

Antti Pennanen on innoissaan Nuorten Leijonien tähtihyökkääjän puolesta: "Hän on selvästi menossa makeaan suuntaan"

Suosittelemme