Hyppää sisältöön

Kuusimetsien kuoriaistuhot levittäytyvät yhä pohjoisemmaksi

Valtaosa hyönteistuhohakkuista tehdään kirjanpainajakuoriaisen takia. Se pystyy tappamaan järeitäkin kuusia. Suomen Metsäkeskuksen mukaan kuoriaistuhoja on poikkeuksellisen paljon jo Pohjois-Savossa.

Kirjanpainajatoukkia ja jälkiä kuusen rungossa
Kirjanpainajan tuhot ilmenevät konkreettisesti, kun kuuset pudottavat kaarnan ja kuolevat. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Risto Ukkonen

Kuusimetsien kirjanpainajatuhot levittäytyvät yhä pohjoisemmaksi.

Suomen metsäkeskukseen on ilmoitettu tänä kesänä koko maassa kymmenkertainen määrä hyönteistuhohakkuita edellisvuosiin verrattuna. Niiden ala on lähes 550 hehtaaria.

Eniten tuhohakkuita tarvitaan Etelä-Karjalassa, yli 80 hehtaarin alalta. Metsäkeskuksen mukaan on poikkeuksellista, että lähes yhtä paljon niitä on ilmoitettu Pohjois-Savosta, eli kirjanpainajatuhot leviävät nyt aiempaa pohjoisempana.

Lajia on jo tavattu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaankin metsissä. Esimerkiksi viime kesäisen Paula-myrskyn jälkeen alueella havaittiin melko suuriakin kirjanpainajamääriä.

Valtaosa Suomen hyönteistuhohakkuista tehdään kirjanpainajakuoriaisen takia. Se pystyy tappamaan järeitäkin kuusia.

Kirjanpainajan lisäksi eri puolilla Suomea metsätuhoja ovat aiheuttaneet kaarnakuoriaisiin kuuluvat kuusentähtikirjaaja ja aitomonikirjaaja.

Metsäkeskus muistuttaa, että ajoissa tehdyillä hakkuilla voi usein jarruttaa tuhojen laajenemista ja vähentää taloudellisia menetyksiä.

Pystyynkuolleissa puissa kirjanpainajat eivät enää viihdy eivätkä lisäänny tulevina vuosinakaan. Puita ei välttämättä ole tarvetta korjata pois metsistä, vaan pieniä määriä voi vaikka jättää lahopuuksi lisäämään monimuotoisuutta.

Voit keskustella aiheesta 11. elokuuta kello 23:een asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle