Hyppää sisältöön

Koulupojan Kulosaaressa kaapannut mies tuomittiin vankeuteen – pakotti pojan aseella uhaten autoonsa ja lähetti isälle kiristysviestin

54-vuotias mies sitoi kaapatun pojan nippusiteillä puuhun metsässä Sipoossa, mutta tämä onnistui pakenemaan sieppaajaltaan.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.
Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomion lapsen kaappaamisesta Kulosaaressa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Koulupojan Helsingin Kulosaaressa siepannut mies tuomittiin tänään viideksi vuodeksi vankeuteen panttivangin ottamisesta. Lisäksi Helsingin käräjäoikeus määräsi 1967 syntyneen Juha Hurmeen maksamaan sieppauksen uhrille ja tämän omaisille yhteensä yli 20 000 euron korvaukset.

Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan 54-vuotias mies kaappasi koulumatkalla olleen pojan autoonsa aamulla 22. huhtikuuta. Hän uhkasi yhdeksänvuotiasta poikaa aseella.

Kaappaaja painoi uhrinsa auton jalkatilaan ja sitoi tämän jalat sekä kädet nippusiteillä. Mies peitti pojan kasvot kankaalla ja teipillä. Hän ajoi autolla Sipooseen, jossa hän sitoi pojan puuhun nippusiteillä. Poika oli siepattuna useiden tuntien ajan.

Mies poistui hetkeksi paikalta, jolloin poika onnistui irrottamaan itsensä nippusiteistä ja pakeni paikalta. Hän käveli läheiselle tielle, josta sivullinen henkilö löysi hänet.

Tuomion mukaan mies oli suunnitellut tekonsa ja valinnut uhrinsa etukäteen. Hän oli tarkkaillut pojan liikkeitä alueella useiden päivien ajan. Pojan isä sai kiristysviestin pojan puhelimesta pian sieppaamisen jälkeen.

"Me pitää sun poika. Ei poliisia, ei ulkopuolisia", viestissä luki tuomion mukaan. Niissä myös kehotettiin isää olemaan yhteydessä tiettyyn henkilöön 48 tunnin kuluessa.

Syytteiden mukaan miehen tarkoituksena oli saada pojan perheeltä rahaa. Pojasta ei kuitenkaan maksettu lunnaita.

Poliisi pyytää yleisöltä havaintoja farmarimallisesta Mercedes Benzistä.
Poliisi pyysi esitutkinnan aikana yleisöltä havaintoja farmarimallisesta Mercedes Benzistä, jolla kaappaaja liikkui. Kuva: Helsingin poliisilaitos.

Mies vei kaappaamisen yhteydessä pojan omaisuutta, mutta syytteet törkeästä ryöstöstä hylättiin. Tuomion mukaan miehen tarkoituksena ei ollut pojan tavaroiden anastaminen.

Hurme kiisti kaikki syytteet. Oikeudessa ei voitu todistaa, että Hurme olisi pakottanut pojan huoltajan maksamaan hänelle rahaa tai, että hän olisi uhannut vahingoittaa poikaa. Tuomion mukaan Hurme kuitenkin otti pojan panttivangiksi saadaksen pojan isän toimimaan tietyllä tavalla.

Käräjäoikeus kovensi Hurmeen tuomiota tämän aiemman rikostaustan vuoksi. Oikeuden mukaan se osoittaa hänessä ilmeistä piittamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Mies on tuomittu muun muassa teloitustyylisestä henkirikoksesta 2000-luvun alussa. Hänet on tuomittu myös useista petosrikoksista. Mies on vaihtanut nimeään useaan kertaan.

Oikeudenkäynti käytiin suljettujen ovien takana, mutta tuomio oli asianosaisten henkilötietoja lukuunottamatta julkinen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lisää aiheesta:

Mies sieppasi 9-vuotiaan pojan koulumatkalla tarkoituksena kiristää vanhemmilta rahaa – Kulosaaren lapsisieppausta puidaan tänään oikeudessa

Mies kaappasi yhdeksänvuotiaan lapsen Helsingin Kulosaaressa – syyte panttivangin ottamisesta

9-vuotiaan pojan kaappauksesta epäilty mies sai tuomion petoksista – huijasi kymmeniä tuhansia euroja ja esiintyi insinöörinä

Uutta tietoa 9-vuotiaan kaappausyrityksestä: poika jätettiin metsään sidottuna, mutta hän hankki apua – Poliisi: "Poikkeuksellista rohkeutta"

Paatunut huijari sieppasi 9-vuotiaan Helsingissä viikko sitten, mutta poika pääsi pakoon – "Äärimmäisen harvinainen tapaus", sanoo poliisi

Mies kaappasi 9-vuotiaan pojan koulumatkalla Helsingissä ja aikoi vaatia lunnaita, epäilee poliisi

Suosittelemme