Hyppää sisältöön

Krista Tervo painottaa kisakokemusta menestyksen avaimena, sillä tilastot ovat vain paperia: "Kisat käydään siellä, ja vain sillä on merkitystä"

Samalle kesälle sattuvat niin EM-kisat kuin MM-kisat. Moukarinheittäjä Krista Tervon mielestä isojen kisojen suma on lopulta hyvä asia, sillä EM-kisoissa voi petrata MM-kisojen suoritusta.

Moukarinheittäjä Krista Tervo tuomitsee urheilijoiden kisaturisteiksi leimaamisen, sillä kisakokemus on kaikille tärkeää.
Moukarinheittäjä Krista Tervo tuomitsee urheilijoiden kisaturisteiksi leimaamisen, sillä kisakokemus on kaikille tärkeää.
Mari Siltanen,
Maija Tuunila

Moukarinheittäjä Krista Tervo lähtee hakemaan maanantaina Saksassa alkavista EM-kisoista kultaa.

– Tietysti! Ei noissa jaksa muuta alkaa tavoittelemaan. Ensin toki pitää selvitä finaaliin.

Takana on Kalevan kisat, joissa Tervo heitti omien sanojensa mukaan hyvää perusheittoa ja taskuun jäi SM-hopea. Mikään ei mennyt Tervon mukaan ihan nappiin, mutta harjoituksissa on sujunut hyvin.

Samalle kesälle sattuvat niin tulevat EM-kisat kuin jo menneet MM-kisat. Tervon mielestä isojen kisojen suma on lopulta hyvä asia.

– MM-kisoissa jäi alakanttiin, niin pääsee yrittämään uudelleen heti perään.

Krista Tervo jäi MM-kisoissa kymmenenneksi ja sijoitukseen hän onkin tyytyväinen. Pituutta tarvitsisi Tervon mukaan vaan lisää heitolle. Hän uskoo saavansa heitot kohdalleen kisa kisalta, sillä kokemus on tärkeää.

– Tämä on niin herkkä laji. Pienikin asia tekniikassa voi syöstä heiton radalta.

Iso joukkue on urheilijoiden etu

Suomesta lähtee EM-kisoihin peräti noin 70 urheilijaa. Kyseessä on kaikkien aikojen isoin arvokisajoukkue, joka Suomella on ollut kotikisojen ulkopuolella.

Krista Tervon korviin on kuulunut kritiikkiä joukkueen kokoluokasta ja siitä, ettei kisoihin pitäisi lähettää häntäpäähän jääviä urheilijoita. Tervo tyrmää kritiikin suoraan, sillä ei kilpailemaan opi ilman kilpailukokemusta. Eikä sijoitusta voi etukäteen tietää.

– Tilastot ovat vain paperia. Kisat käydään siellä, ja vain sillä on merkitystä.

Krista Tervo Oregonin MM-kisoissa.
Krista Tervo sijoittui Oregonissa käydyissä MM-kisoissa kymmenenneksi. Hän on sijoitukseen tyytyväinen. Kuva: Robert Ghement / EPA-EFE / All Over Press

Isoissa kisoissa urheilija näkee, miten kaikki toimii käytännössä, oppii kestämään paineita ja huomaa senkin, että huippu-urheilijatkin ovat vain ihmisiä.

Tervon ensimmäinen oma kokemus isoista kisoista menee vuoden 2018 EM-kisoihin, joissa hän jäi viimeisille paikoille. Hänkin sai kuulla silloin kisaturistikommentteja, mutta pitää kokemusta hyvin tärkeänä.

– Ei minusta olisi ikinä tullut niin hyvää urheilijaa ilman kovia startteja.

Kisavalmistautuminen menee rutiinilla

Krista Tervo odottaa tulevia EM-kisoja rauhallisin mielin. Työt on jo hänen mukaansa tehty, eikä paljoa voi muuttaa.

– Koitetaan saada muutamat hyvät treenit Suomessa valmentajan kanssa ja viimeistelytreenit Saksassa, niin eiköhän sillä lähde.

Tervo viettää sanojensa mukaan päivät pitkät Kotkan Sunilan kentällä. Tiistaina vuorossa oli heittotreeni ja jäljellä on vielä punttitreeni ja toinen heittotreeni ennen perjantain lähtöä.

– Eipä hirveästi muuta, pakkaa laukun ja lähtee. Kyllä se nykyään menee aika rutiinina.

Vaihdettu juttuun audioupotus 11.8. kello 7.44. Upotuksessa oli aiemmin virheellisesti vaatesuunnittelija Anni Ruuthin haastattelu.

Lue lisää:

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Suomella on EM-kisoissa ennätyssuuri joukkue, mutta varsinaista mitalitavoitetta ei ole ainakaan vielä – "Kuuluisat pistesijat ovat yksi mittari"

Analyysi: Tällaista ei ole nähty vuosikausiin – Suomella on yleisurheilun EM-kisoihin seitsemän mitaliehdokasta

Suosittelemme sinulle