Hyppää sisältöön

Loukkaantuminen painitreeneissä päätti Arvi Savolaisen kauden MM-kisojen kynnyksellä – edessä puolen vuoden kuntoutumisjakso

Savolaisen ranne leikataan torstaina Helsingissä. Painija on jo siirtänyt tavoitteensa ensi vuoteen.

Tokion olympialaiset olivat pettymys painija Arvi Savolaiselle.
Arvi Savolainen ei pääse tavoittelemaan menestystä MM-kisoista. Kuva Tokion olympialaisista. Kuva: Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Painija Arvi Savolaisen kauden päätavoite, syyskuun MM-kisat Serbian Belgradissa, joutui romukoppaan epäonnisen painiharjoituksen takia.

Savolainen loukkasi pahasti rannettaan kuunvaihteessa harjoitusleirillä Puolassa.

– Otteluharjoituksessa yritin vyöryttää kaveria. Tuntui, että oma ranne petti vedon voimasta, kun sillä pidin toisesta kädestä kiinni, Savolainen kertoi.

– Kun tulin Suomeen, ranne kuvattiin ja todettiin, että sieltä on yksi nivelside repeytynyt. Se täytyy kiinnittää ja korjata.

Painijan ranne operoidaan torstaina Helsingissä. Savolainen kertoo, että kuntoutumisarvion mukaan hän on täydessä iskussa kuuden kuukauden kuluttua.

Loukkaantuminen sattui harmilliseen aikaan, sillä painin MM-kisat syyskuussa jäävät vääjäämättä Suomen painitähdeltä väliin.

– Koko kesä on leireilty ja kisattu syksyn MM-kisat tähtäimessä. Sitten viime metreillä sattuu tämmöinen, että joutuu jättämään ne väliin. Onhan se ikävää.

Savolaisen seuraava tavoite on saada ranteesta mahdollisimman hyvä ja sellainen, että sillä voi painia tulevaisuudessakin mahdollisimman lujaa. Mielessä siintävät jo ensi vuoden kevään ja kesän ensimmäiset kilpailut.

– Sitten syksyllä ovat MM-kisat, joista jaetaan jo ensimmäisiä paikkoja Pariisin olympialaisiin. Niitä kohti käännetään katse, kun nyt käytävät kisat jäävät väliin.

Suomalaispainija Arvi Savolainen.
Savolainen tavoittelee menestystä ensi vuoden kisoista. Kuva: All Over Press

Menestystä ja terveysmurheita

23-vuotias Savolainen on Suomen tämän hetken kreikkalais-roomalaisen painin kirkkaimpia nimiä. Savolainen voitti tänä vuonna uransa ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin, kun hän paini huhtikuussa Budapestissa EM-hopeaa. Tokion olympialaisissa painija eteni pronssiotteluun asti. Olympiamitalia ei kuitenkaan vielä tullut.

SM-tasolla Savolaisella on mestaruudet 97-kiloisten sarjassa vuosilta 2019 ja 2021 sekä 130-kiloisten sarjassa vuodelta 2020.

Alle 23-vuotiaissa Lahden Ahkeran painija juhli niin MM- kuin EM-kultaa.

Menestyksen lisäksi myös terveysongelmat ovat tulleet Savolaiselle tutuksi.

Hänet jouduttiin viime syksynä viemään rytmihäiriöiden takia harjoituksista sairaalaan ja hänelle tehtiin ennen vuodenvaihdetta sydänoperaatio.

– On mukavaa, kun treenit eivät jää välistä enää sairaalareissun takia. Nyt on yksi stressitekijä pois mielestä. Rytmihäiriöitä ei enää ole, Savolainen sanoi huhtikuussa.

Lue lisää:

Arvi Savolaiselle uran ensimmäinen aikuisten arvokisamitali – suomalainen oli voimaton EM-finaalissa, katso miten kulta ratkesi

Suomen painihuippu Arvi Savolainen kärsii sydämen rytmihäiriöistä – joutunut useamman kerran sairaalaan: "Oireet ovat vahvistuneet"

Painitähti Arvi Savolaisella on tapa, jonka takia hän joutuu sosiaalista mediaa selatessaan jännittäviin tilanteisiin

Suosittelemme sinulle