Hyppää sisältöön

Mitä enemmän kuormitusta, sitä huonompaa unta – Turun ja Itä-Suomen yliopistot tutkivat ikääntyneiden työntekijöiden uniongelmia

Unen ongelmia on aiemmin tutkittu vanhemmilla työntekijöillä vain vähän. Yliopistojen tutkimukseen osallistui lähes 2 800 kuntatyöntekijää eläkeiän kynnyksellä.

uni terveys nukkua nukkuminen
Merkittävä osa tutkimukseen osallistuneista raportoi unettomuusoireista. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Emilia Saukkonen

Itä-Suomen ja Turun yliopistojen tuoreen tutkimuksen mukaan psyykkiset kuormitustekijät voivat aiheuttaa uniongelmia ikääntyneillä työntekijöillä.

Unen ongelmia ei ole juurikaan aiemmin tutkittu vanhemmilla työntekijöillä.

Yliopistojen tutkimusaineiston keruussa oli mukana lähes 2 800 kuntatyöntekijää eläkeiän kynnyksellä. Merkittävä osa heistä raportoi unettomuusoireista viimeisen kuukauden aikana.

Väestötutkimuksessa yli puolet 60–69-vuotiaista suomalaisista miehistä ja lähes 70 prosenttia naisista raportoi unettomuusoireita viimeisen kuukauden aikana.

Tutkimushankkeessa selvitettiin, miten psyykkiset ja fyysiset työolosuhteet, kuormittavat elämäntilanteet sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen olivat yhteydessä uniongelmiin ikääntyneillä työntekijöillä.

Erilainen stressi vaikuttaa eri tavoin uneen

Erilaiset stressitekijät olivat tutkimuksen mukaan yhteydessä uniongelmiin eri tavoin: työstressi oli yhteydessä ajankohtaisiin uniongelmiin, kun taas yksinäisyys ja elinympäristön stressi ennustivat lisääntyviä uniongelmia seurannan aikana. Myös psykososiaaliset työolot olivat yhteydessä unen laatuun.

Mitä enemmän työntekijällä oli työhön ja työn ulkopuoliseen elämään liittyviä kuormitustekijöitä, sitä enemmän hän poti myös uneen liittyviä ongelmia.

Työaikojen joustot ovat tärkeä kehityskohde silloin, kun työntekijöiden yksityiselämässä on merkittäviä kuormitustekijöitä, tutkimuksen tekijät toteavat.

Lue myös:

Itä-Suomen yliopisto haluaisi myydä enemmän tutkimustuloksia yrityksille

Nukutko huonosti? Se on myös pomosi asia – kokosimme 4 vinkkiä, miten unesta kannattaisi puhua töissä

Kesälomalla moni saavuttaa metsästäjä-keräilijä-tilan ja nukkuu hyvin, sanoo tutkija

Suosittelemme sinulle