Itä-Suomen ja Turun yliopistojen tuoreen tutkimuksen mukaan psyykkiset kuormitustekijät voivat aiheuttaa uniongelmia ikääntyneillä työntekijöillä.
Unen ongelmia ei ole juurikaan aiemmin tutkittu vanhemmilla työntekijöillä.
Yliopistojen tutkimusaineiston keruussa oli mukana lähes 2 800 kuntatyöntekijää eläkeiän kynnyksellä. Merkittävä osa heistä raportoi unettomuusoireista viimeisen kuukauden aikana.
Väestötutkimuksessa yli puolet 60–69-vuotiaista suomalaisista miehistä ja lähes 70 prosenttia naisista raportoi unettomuusoireita viimeisen kuukauden aikana.
Tutkimushankkeessa selvitettiin, miten psyykkiset ja fyysiset työolosuhteet, kuormittavat elämäntilanteet sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen olivat yhteydessä uniongelmiin ikääntyneillä työntekijöillä.
Erilainen stressi vaikuttaa eri tavoin uneen
Erilaiset stressitekijät olivat tutkimuksen mukaan yhteydessä uniongelmiin eri tavoin: työstressi oli yhteydessä ajankohtaisiin uniongelmiin, kun taas yksinäisyys ja elinympäristön stressi ennustivat lisääntyviä uniongelmia seurannan aikana. Myös psykososiaaliset työolot olivat yhteydessä unen laatuun.
Mitä enemmän työntekijällä oli työhön ja työn ulkopuoliseen elämään liittyviä kuormitustekijöitä, sitä enemmän hän poti myös uneen liittyviä ongelmia.
Työaikojen joustot ovat tärkeä kehityskohde silloin, kun työntekijöiden yksityiselämässä on merkittäviä kuormitustekijöitä, tutkimuksen tekijät toteavat.
Lue myös:
Itä-Suomen yliopisto haluaisi myydä enemmän tutkimustuloksia yrityksille
Kesälomalla moni saavuttaa metsästäjä-keräilijä-tilan ja nukkuu hyvin, sanoo tutkija