Hyppää sisältöön

"Etsi tatti!" – näin Tyyne-corgista koulutetaan sienestyskaveri, jolta ei jää yksikään metsän herkku huomaamatta

Kiinnostavien hajujen etsiminen on hyvää virikettä koiran mielelle. Erilaiset etsintäharrasteet ovat koiranomistajien suosiossa, ja tämä näkyy koirakoulujen sienikursseilla.

Kiinnostavien hajujen etsiminen on hyvää virikettä koiran mielelle. Erilaiset etsintäharrasteet ovat koiranomistajien suosiossa, ja tämä näkyy koirakoulujen sienikursseilla. Koiran voi kouluttaa sienten etsintään myös kotikonstein.
Mika Moksu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahdeksanvuotias welsh corgi Tyyne odottaa malttamattomana emäntänsä jaloissa. Jo mummoikään ehtinyt koira on lähdössä energisenä metsään. Viimein Tuija Oksanen antaa Tyynen odottaman käskyn: etsi tatti!

Koira pinkoo etsimään niin lujaa kuin matalilla jaloillaan pääsee. Se löytää maukkaita mustikoita, joita on pakko pysähtyä maistamaan. Tämä annetaan anteeksi Tyyne-mummolle, joka vasta harjoittelee sienikoiraksi.

Tavallisesti sienten etsintä mielletään italialaisen lagotto-rodun puuhaksi. Ne tunnetaan erityisesti tryffeleiden etsijöinä. Niillä ei silti ole yksinoikeutta sienestykseen.

– Koiralta vaaditaan vain nenä. Ja se, että koira on siinä kunnossa, että se pystyy liikkumaan metsässä. Kaiken ikäiset, kokoiset ja rotuiset koirat käyvät, sanoo sienikursseja Koirakoulu Lahden Murressa vetävä Oksanen.

Koira on löytänyt kantarellin.
Koira löytää sienet tarkan hajuaistinsa avulla. Se ei välttämättä ole kiinnostunut sienistä ravintona, joten löydöstä kannattaa antaa palkkioksi esimerkiksi koiran suosikkiherkkuja. Kuva: Mika Moksu / Yle

Koirakoulujen sienikurssit ovat kysyttyjä

Sienikurssien kävijämäärät ovat olleet kasvussa, kun koirat ovat yleistyneet entisestään lemmikkinä, ja samaan aikaan sienestyksen suosio on noussut.

– Erilaiset hajuasiat ovat koiraharrastajien suosiossa. Ne ovat hyvää virikettä koirille, Oksanen sanoo.

Esimerkiksi jäljestys on suosittu harrastus koiramaailmassa.

Nenätyöskentely eli nosework puolestaan on uudehko laji. Yhdysvalloissa alkunsa saanut laji pääsi Suomessa Kenneliittoon pari vuotta sitten. "Nosetuksessa" koira etsii hajun lähdettä ja merkkaa sen omistajalleen.

Kennelliitosta arvioidaan, että nenätyöskentelyä harrastaa Suomessa jo tuhansia koirakkoja.

Sienestys on siis vain yksi tapa koiralle käyttää nenää. Nenän käyttö on koirille ominaista, ja esimerkiksi hellepäivänä sieniretki korvaa helposti juoksulenkin.

Opettaa voi myös kotikonstein

Koirakoulua ei välttämättä tarvita koirasienestyksen aloittamiseen. Opettelun voi aloittaa kotona. Tuija Oksanen neuvoo laittamaan sieniä purkkiin. Tämä on hyvä tapa opettaa koiraa etsimään sienten hajua.

Koira saattaa oppia etsimään ainoastaan ihmisen jälkiä, jos sienet viedään valmiiksi metsään koiran löydettäväksi.

Voimakas riistavietti voi tuoda mutkia matkaan. Silloin sienten etsintä saattaa äkisti muuttua pupujahdiksi, kun koira löytää metsästä mieluisemman hajun.

– Sienestä täytyy tehdä koiralle merkityksellinen. Sen pitää ymmärtää, että metsässä ollaan niiden vuoksi. Kun sieni löytyy, koira palkitaan kehuilla, herkkupalalla tai lempilelulla, muistuttaa koirakouluttaja Oksanen.

Ja kappas! Tyyne löytääkin pari kantarellia ja saa palkaksi asiaankuuluvat herkut. Sieniä se ei kuitenkaan syö.

Suosittelemme