Hyppää sisältöön

Harrastuksiin täytyy varata aikaa koulun ulkopuolelle, muistuttaa kuopiolaisen koulun rehtori – lukujärjestys ei voi joustaa harrastustunteihin

Koulun alkamisen myötä moni oppilas joutuu jäämään pois aamuaikaan sijoittuvilta harrastustunneiltaan. Pyörön yläkoulun rehtori kertoo, että jouston varaa ei ole, kun oppilaita kohdellaan tasapuolisesti.

Koulujen lukujärjestykset eivät voi joustaa harrastuksia varten. Nuorten täytyy miettiä, milloin koulun ulkopuolella ehtii harrastamaan. Kuva: YLE

Koulujen alkaessa monen harrastavan lapsen ja nuoren täytyy miettiä harrastustensa aikatauluja uusiksi. Muun muassa urheilujoukkueilla harjoitukset voivat sijoittua aamuun, kun koululaisen olisi käytävä oppitunneilla.

Kuopiossa esimerkiksi Pyörön yläkoululaisten koteihin on lähetetty Wilma-viesti muistuttamaan sitä, että kouluaikana nuoren tehtävä on oppia.

Eri urheiluseurojen tai muiden harrastusten mukana tuomat yhteisharjoitukset ovat oppilaan vapaa-aikaa. Koulu ei voi ottaa lukujärjestyksissä huomioon oppilaiden harrastuksia.

– Ihan joka vuosi tätä joudumme muistuttelemaan, kun jotkut vanhemmista kysyvät, onko mahdollista joustaa lukujärjestyksessä, kertoo rehtori Outi Karikoski.

Rehtorin mukaan esimerkiksi urheiluseurat ymmärtävät tämän hyvin, mutta vanhempia asia mietityttää aina kouluvuoden alussa.

Kaikille ei ole mahdollista järjestää aamun tunteihin joustoa.

– Kohtelemme oppilaita tässäkin asiassa tasapuolisesti. Olisi epäreilua, jos joku oppilas sitten saisi poikkeuksia ja toinen ei, Karikoski tuumaa.

Kuopion muutamissa liikunta- ja urheilupainotteisemmissa kouluissa lukujärjestyksiä pyritään järjestämään niin, että urheiluharrastuksen aamuharjoituksiin on oppilaan mahdollista osallistua. Näissäkin kouluissa mennään kuitenkin oppivelvollisuus edellä.

– Harrastavia oppilaita on tietenkin jokaisessa koulussa, eli asia koskee kaikkia kouluja. Päivät venyisivät kuitenkin oppilailla koulussa pitkiksi, jos aamuun pitäisi järjestää harrastusaikaa, Pyörön yläkoulun rehtori Karikoski tiivistää.

Lue lisää: Perusopetus alkaa keskiviikkona monessa Pohjois-Savon kunnassa

Suosittelemme sinulle