Hyppää sisältöön

Lapissa hyvä ja aikainen sienikesä – sieniasiantuntija: "Nyt kannattaa lähteä keräämään"

Innokas sienestäjä Petteri Nissinen poimi metsästä yhteensä 120 kiloa herkkutatteja.

Sieniä sienikorissa.
Sienet ovat kypsyneet tänä vuonna hyvissä ajoin ja eri lajeja löytyy metsästä runsaasti. Kuvituskuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Eeva Kuivas
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapissa saadaan nauttia tänä kesänä hyvästä sienisadosta.

Sieniasiantuntija Risto Jalkasen mukaan alkukesän lämpö ja heinäkuun sateet tekivät puille ja sienille hyvää. Myös talvi oli sienten kannalta otollinen, sillä se ei kuluttanut paljon puiden energiaa.

Sienet ovatkin kypsyneet tänä vuonna hyvissä ajoin ja eri lajeja löytyy metsästä runsaasti.

– Tällä hetkellä on jo sieniä ympäri Lappia, varsinkin Keski- ja Ylä-Lapissa. Niin paljon niitä on jo ollut ja on nousemassa, että nyt jo kannattaa lähteä keräämään, Jalkanen kehottaa.

Tällä hetkellä poimittavissa on muun muassa tatteja ja kanttarelleja. Tulossa on vielä ainakin rouskuja ja haperoita, Jalkanen ennustaa.

Herkkutatteja laatikoissa pihalla.
Innokas sienestäjä Petteri Nissinen poimi herkkutattikauden aikana yhteensä 120 kiloa sieniä. Kuvassa osa saaliista. Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Rovaniemeläinen Petteri Nissinen poimi tänä kesänä yhteensä 120 kiloa herkkutatteja. Yhden illan aikana metsästä lähti mukaan 43 kiloa tatteja, mikä oli hänen henkilökohtainen ennätyksensä.

– Eihän se ihan jokapäiväinen määrä tietenkään ole, mutta Lapissa on ollut sen verran otolliset olosuhteet herkkutatin kasvulle, että hyvästä paikasta tuommoiset määrät pystyy kyllä keräämään, hän paljastaa.

Herkkutattikauden loputtua Nissinen valmistautuu keräämään muun muassa tuoksuvalmuskaa, kehnäsieniä, haperoita ja suppilovahveroita.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme