Hyppää sisältöön

Tutkimus: D-vitamiinilisä näyttää lievittävän aikuisten masennusoireita

Kansainvälisen tutkijaryhmän tekemä laaja meta-analyysi sisältää tuloksia 41 eri tutkimuksesta ympäri maailmaa. Suomalaistutkijan mukaan tulokset kannustavat tutkimaan aihetta lisää.

D-vitamiinipillereitä pöydällä.
D-vitamiinin vaikutusta masennusoireisiin on tutkittu lukuisissa eri maissa. Arkistokuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

D-vitamiinilisä saattaa lievittää masennuksesta kärsivien aikuisten masennusoireita. Asia käy ilmi kansainvälisen tutkijaryhmän tekemästä laajasta meta-analyysista, joka piti sisällään kymmeniä tutkimuksia eri puolilta maailmaa.

Nyt julkaistu tutkimus on tähän mennessä laajin D-vitamiinin yhteyttä masennukseen selvittänyt meta-analyysi. Se sisältää tuloksia 41 eri tutkimuksesta eri ympäri maailmaa.

Niissä tutkittiin D-vitamiinin tehokkuutta aikuisten masennusoireiden lievittämisessä satunnaistetulla lumekontrolloidulla koeasetelmalla erilaisissa väestöissä. Tutkimuksia on tehty masennuspotilailla, yleisväestöllä sekä eri tavoin ruumiillisesti sairailla.

Meta-analyysin tulosten mukaan D-vitamiinilisä on lumelääkettä tehokkaampi masennusoireiden lievittämisessä oireita kärsivillä. Annoksissa oli isoja eroja. Tyypillisesti D-vitamiinilisä oli 50–100 mikrogrammaa päivää kohden.

Väitöskirjatutkija Tuomas Mikola Itä-Suomen yliopiston kliinisen lääketieteen yksiköstä muistuttaa kuitenkin yliopiston tiedotteessa, että laajasta tutkimuksesta huolimatta tutkimusnäyttö on vielä epävarmaa.

– Tutkittujen väestöotosten monimuotoisuuteen ja usean tutkimuksen tulokseen liittyy harhan riski, Mikola toteaa.

Mikolan mukaan tulokset kannustavat tutkimaan aihetta lisää.

– Näin käsitys D-vitamiinilisän mahdollisesta hyödystä masennuksen hoidossa tarkentuisi.

D-vitamiinilla uskotaan olevan säätelytehtäviä keskushermoston toiminnoissa, joiden häiriöitä on yhdistetty masennukseen.

Meta-analyysi on osa Mikolan Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkimusta. Meta-analyyseissä yhdistetään matemaattisesti useiden eri tutkimusten tuloksia.

Meta-analyysi toteutettiin kansainvälisessä yhteistyössä ja siinä oli mukana tutkijoita Suomesta, Australiasta ja Yhdysvalloista.

Aiheesta voi keskustella 12.8. kello 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

Tutkimus: suuret D-vitamiiniannokset eivät näytä ehkäisevän syöpää tai valtimotauteja

Suomalaiset saavat aiempaa paremmin D-vitamiinia – ja se johtuu pitkälti siitä, että poimimme vitaminoituja tuotteita kauppojen hyllyiltä

Suosittelemme sinulle