Hyppää sisältöön

"Etelä-Suomen pienessä Lapissa" pusikoituu hiihtohissi ja rapistuu ysäridesign – hiljentynyt lomakohde on Marja-Leena Raatesalmelle rauhan tyyssija

Tuntemattomuuteen painuneiden matkailukohteiden uusi nousu on piinaa, mutta Juupavaara yrittää jälleen sitä. Kätketyn keitaan löytäneille paikka kelpaisi sellaisenaan.

Karanaanari Marja-Leena Raatesalmi istuu Baby-amarikan cockerspanielin kanssa matkailuautonsa edustalla olevassa keinussa Juupavaaran camping-alueella Pirkanmaan Juupajoella
Tamperelainen karavaanari Marja-Leena Raatesalmi kertoo, mikä Juupavaaran rapistuneessa matkailukeskuksessa viehättää. Video: Outi Parikka / Yle
Outi Parikka

Juupavaaran laskettelukeskuksen loistokausi kesti avaamisen jälkeen vain muutaman vuoden 1990-luvulla. Sitten iski lama, jonka jälkeen paikka ei ole päässyt vauhtiin.

Pirkanmaalla Juupajoella sijaitseva matkailukeskus on vaihtanut usein omistajaa, mutta kukaan ei ole saanut sitä reipastumaan. Yksi omistaja puratti rinnehissin ja myi sen Lappiin. Myöhempi yrittäjä rakennutti uuden, mutta se ei ole liikkunut pitkään aikaan.

Pirkanmaa pieni Lappi

Juupavaaran karavaanialueella on tällä hetkellä vain kolme kausipaikan ostanutta karavaanarikuntaa. Marja-Leena Raatesalmi ja Tanja Mikkonen hankkivat vaunupaikan jo edellisen omistajan aikana viime vuonna. Mukana ovat myös kaksi kissaa ja koira.

– Olemme paikan alkuasukkaat, Raatesalmi naureskelee.

Tamperelainen Marja-Leena Raatesalmi kokee palaavansa täällä synnyinseudulleen pohjoiseen. Pirkanmaan korkeimman paikan, Venäläisvuoren, juurella nököttävä alue tuo mieleen Kuusamon vaarat. Tekolammen rannan kelottuneet puut ja soinen maisema hivelevät myös silmää.

– Tämä on Pirkanmaan pieni Lappi.

Tanja Mikkonen näyttää, miten hyvin pesutilan retrohenkinen hiustenkuivaajaa toimii, vaikka ikää on. Kuva: Outi Parikka / Yle

Kodikkuutta lisäävät matkailuvaunun ja -auton viereinen perunamaa. Myös kukat ja yritit sulostuttavat naiskaksikon kesäpaikkaa.

Uusi yrittäjä törmäsi kustannuskriisiin

Juupavaaran tuorein matkailuyrittäjä astui kuvaan tämän vuoden helmikuussa. Paikan ostanut Jarno Ahonen kertoi tuolloin medioille, että tulossa on "jotain ihan toista kuin vuodet ovat olleet".

Hän uumoili vetonauloiksi ruokaa, tanssia, tapahtumia ja luontoa. Laskettelu ei enää palaisi.

Juupavaaran uusi yrittäjä on rakentamassa kodan Marja-Leena Raatesalmen osoittamaan suuntaan. Hiihtohissiä ei enää oteta käyttöön. Kuva: Outi Parikka / Yle

Yrittäjä teki kaupat juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ja sen jälkeen Suomen taloudessa alkoi myllerrys.

Ahonen joutui niin kovaan kustannusten nousun puristukseen, että korjausinto hyytyi. Olisi pitänyt vaihtaa kiinteistöjen lämmitysjärjestelmät ja rakentaa laavu ja kota.

Yrittäjä jäi odottamaan parempia aikoja. Samoin hän jäi tulematta paikanpäälle Ylen sopimaan haastatteluun. Toimittajan kanssa käydyissä useissa puhelinkeskusteluissa uusi matkailuyrittäjä vaikutti nuutuneelta.

Matkailuala investoinut korona-aikanakin

Pitkän linjan matkailukonsultti Hannu Komu ymmärtää uuden yrittäjän lähtötilanteen vaikeuden, mutta ei vedä siitä suoria johtopäätöksiä koko matkailualaan.

– Paljon riippuu siitä, miten saadaan rahoitusta ja miten valtion tukitoimet, esimerkiksi ely-keskusten investointituet, käyttäytyvät, hän toteaa.

Komu toimii konsulttityönsä ohella Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen, Suoma ry:n, toiminnanjohtajana. Yhdistyksen mukaan korona-aika ei vaikuttanut juurikaan matkailualan investointeihin. Satsauksia tehtiin ja käynnistettiin korona-aikanakin.

– Päätökset kun oli tehty pitkälle tulevaisuuteen.

"Alkuasukkaat" antavat armoa yrittäjälle

Juupavaaran kanta-asiakkaat, Marja-Leena Raatesalmi ja Tanja Mikkonen, iloitsevat jo niistä ponnistuksista, joita yrittäjä ehti keväällä tehdä. Hän raivasi pihoja ja huomioi karavaanarien toivomuksia. Yksi toivomus on perustaa paikalle koirien uimaranta.

Juupavaaran huoltorakennussiipi edustaa arkkitehtuuriltaan 90-luvun modernismia. Kuva: Outi Parikka / Yle

Kaksikolle kelpaa hyvin alueen nykytila. Pääasia on rauha. Peruspalvelut tyydyttävät niin ikään. Huoltorakennuksessa on suihku ja alueella on useita erilaisia saunoja.

Raatesalmi ei oleta muutosten tapahtuvan nopeasti. Hän kummastelee, miksi niin harva on löytänyt paikan.

– Onko niin, että ihmiset vieläkin luulevat, ettei täällä ole mitään toimintaa.

Pienen näpertely on pahin virhe

Suoma ry:n toiminnanjohtaja Hannu Komu ei pidä Juupavaaran uutta nousuyritystä tuhoon tuomittuna. Hänen mielestään paikan sijainti suhteessa Etelä-Suomen suuriin kaupunkikeskuksiin on hyvä. Matkailukohde on syrjäseudulla, mutta sekään ei ole pahin kompastuskivi.

– Syrjäinen sijainti ei merkitse matkailukeskukselle kovinkaan paljon, jos se muuten toimii hyvin ja on kiinnostava.

Marja-Leena Raatesalmi ja Tanja Mikkonen ovat somistaneet pihapiiriään kukilla ja karavaanarihenkisellä kukkaruukulla. Kuva: Outi Parikka / Yle

Menneisyydestään kärsivällä matkailukeskuksella on kuitenkin iso urakka edessään. Jos ei omaa hyvää brändiä ja tunnettavuutta, on tie ylöspäin erittäin vaikea.

– Tie on pidempi ylöspäin kuin alaspäin. Sinne päästään aika nopeasti, Komu kiteyttää.

Hän arvio, että Juupavaaran tapaiselta kohteelta uuteen nousuun menee vähintään kymmenen vuotta. Alhosta ylös könyävän pahin virhe on ryhtyä näpertelemään pieniä muutoksia.

Korona-ajan kotimaabuumista osa jäi pysyvästi

Matkailuyrittäjiä Hannu Komu neuvoo miettimään kohderyhmänsä hyvin tarkkaan. Pitäisi pystyä näkemään tulevaisuuden trendit eikä pitäytyä vain nykymenossa.

Suoma ry:n tilastojen mukaan kotimaanmatkailu on pitänyt hyvin pintansa, vaikka ulkoman matkailu avautui uudelleen suomalaisille.

Tänä kesänä matkailijoiden yöpymismäärät ovat olleet koronaa edeltävää aikaa paremmat. Korona-ajan kotimaabuumista jäi siis pysyvä piristysruiske.

Juupavaaran kotimaakunnassa, Pirkanmaalla, matkailijayöpymisten kasvu on ollut touko-kesäkuussa parhaasta päästä Suomessa.

Millaisia ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta sunnuntaihin kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle