Hyppää sisältöön

Viljankuljetusten onnistuminen Ukrainasta on elintärkeää – lue, miksi

Tähän mennessä laivojen lastina on ollut maissia, jota käytetään muun muassa eläinten rehuksi. Ruokatalouden kannalta olisi tärkeää, että myös muuta viljaa Ukrainasta saataisiin maailmalle.

Ukrainan satamista lähtenyt jo 370 000 tonnia viljaa
Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiistaina jälleen kaksi viljalaivaa lähti matkaan Ukrainan Tšornomorskin satamasta.

Ukraina on ollut tunnettu viljan sekä raudan ja teräksen viejämaana, maatalousviennin dataa kokoava Export Genius kertoo. Sodassa terästehtaita on pommitettu raunioiksi ja viljan viljely ja sadonkorjuu on ollut paikoin mahdotonta.

.

raketti pellossa
Venäjän hyökkäyssota on tehnyt maanviljelyksestä Ukrainassa paikoin mahdotonta. Kuva: AOP

Niin myös viljankuljetus, kunnes Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK sopivat viljakuljetusten aloittamisesta kolmesta ukrainalaissatamasta, Odessasta, Tšornomorskista ja Pivdennyista.

Sopimuksen solmimisen jälkeen kaikkiaan noin 370 000 tonnia maataloustuotteita on lähtenyt matkaan Ukrainan satamista arvioi uutistoimisto Reuters.

Ensimmäisessä viljakuljetuksessa Ukrainasta maailmalle oli rahtina noin 26 500 tonnia maissia.

Maanantaina 8. elokuuta maissin hinta oli 286,5 euroa tonnilta (IGC). Yhden laivan lastin arvo olisi näin laskettuna noin 7,5 miljoonaa euroa.

laivalle vilkutetaan
Rannalta vilkutettiin Turkkiin matkalla olleelle Navi Star -alukselle, joka lähti Odessasta perjantaina lastinaan 57 000 tonnia maissia. Kuva: AOP

Reutersin mukaan kaikkien tähän asti matkaan lähteneiden laivojen lastina on ollut juuri maissia eli esimerkiksi vehnää ei ole saatu liikkeelle lainkaan, vaikka sen satokausi alkoi jo heinäkuussa.

Maissia kutsutaan bulkkituotteeksi, koska sitä käytetään pääasiassa eläinten rehuna ja osana biopolttoainetta.

Ukrainalla oli onnea, että se sai viime vuoden vehnäsadon pääosin toimitettua helmikuuhun mennessä eli niin varastot kuin kuljetuksetkin säästyivät Venäjän hyökkäykseltä.

Kuudenneksi suurin maissintuottaja maailmassa

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan Ukraina tuottaa ja myös vie eniten maissia. Se on kuudenneksi suurin maissintuottaja maailmassa. Ukrainan osuus maailman maissinviennistä on ministeriön mukaan 12 prosenttia.

Maissia viljellään maan keski- ja pohjoisosissa.

peltoa
Ukrainassa viljellään eniten maissia. Sitä myös viedään määrällisesti eniten muualle maailmaan. Maailman maissintuotannosta Ukrainan osuus on 12 prosenttia, kertoo Yhdysvaltain maatalousministeriö. Kuva: AOP

Maailmantalouden kannalta Ukrainan merkittävimmät vientituotteet liittyvät kuitenkin auringonkukkaan. Esimerkiksi maailman auringonkukkaöljystä melkein puolet on peräisin Ukrainasta. Auringonkukan viljely on keskittynyt itäiseen ja koilliseen osaan Ukrainaa. Isoimmat markkinat ovat Intiassa ja EU-alueella.

Vientituloja auringonkukan viljelemisestä Ukraina sai viime vuonna runsaat kuusi miljardia euroa.

Lisäksi Ukraina on merkittävä ohran ja vehnän tuottaja- ja viejämaa.

Maan pinta-alasta ennen sotaa yli puolet oli viljelykelpoista. Ukrainan väestöstä enemmän kuin joka kymmenes onkin saanut elantonsa maanviljelyksestä.

sadonkorjuuta
Harkovassa puitiin viljaa heinäkuun lopussa. Parhaillaan Ukrainassa sadonkorjuuaika on mm. vehnällä. Kuva: AOP

Vientituloja maataloustuotteista Ukraina sai vuonna 2021 yhteensä 27 miljardin euron arvosta. Se tarkoittaa melkein puolta kaikista maan vientituloista. Viljakuljetusten eteenpäin saaminen on siis Ukrainalle elintärkeää, varsinkin nyt, kun sota on vahingoittanut maan taloutta pahasti.

Parhaillaan Ukrainassa on sadonkorjuuaika hirssillä, ohralla, soijapavuilla, rapsilla sekä vehnällä.

Vaikka sodan yhteydessä on puhuttu ruokakriisistä erityisesti Afrikassa ja kehittyvissä maissa, suurin osa Ukrainan maataloustuotteista vietiin vuonna 2021 Euroopan unionin aluelle.

Toiseksi suurimmat vientimarkkinat ukrainalaisille maataloustuotteille on Kiinassa ja Intiassa. Esimerkiksi auringonkukkaöljyn kysyntä on ollut yhtä suurta EU:ssa kuin Kiinassakin.

Satamien varastot pitää purkaa ensin

Ennen kuin Ukraina pääsee toimittamaan maailmalle esimerkiksi vehnää, on Ukrainan satamista tyhjennettävä noin kolme miljoonaa tonnia maissia. Siihen menee arviolta runsas kuukausi.

viljasiilo
Tulituksessa vaurioitunut viljasiilo Zaporižžjassa. Ukrainalla on viime vuoden satokausilta noin 20 miljoonaa tonnia viljaa säilöttynä eri puolilla maata. Kuva: AOP

Ukrainalla on viljavarastoissaan jäljellä noin 20 miljoonaa tonnia viljaa viime vuoden sadosta. Sen lisäksi maassa on pystytty tuottamaan saman verran viljaa tänä vuonna.

Ukrainalla on käytössään vain kolme satamaa, joiden kapasiteetti riittää kolmeen miljoonaan tonniin kuukaudessa, jos toimitukset pääsevät täyteen vauhtiin. Arvioiden mukaan tähän voitaisiin päästä lokakuussa.

Ongelmana on, uskaltavatko laivanvarustajat hakea lasteja ukrainalaissatamista, vaikka ns. turvakäytävät on nyt luotu.

Ukrainan vesialueilla operoiminen vaatii kalliita vakuutuksia, mikä nostaa kuljetusten ja myös rahdin hintoja.

viljalasti
Ukrainasta on onnistuttu viemään meriteitse toistaiseksi vain maissia. Satamat pitäisi tyhjentää ensin maissista ennen kuin muita viljalajikkeita voidaan toimittaa maailmalle. Tämä kestää arviolta lokakuun puoliväliin, mikäli satamat ja liikenne saadaan toimimaan tehokkaasti. Kuva: AOP

Ukrainan viljaviennistä ennen sotaa noin puolet vietiin maan- ja rautateitse ja noin puolet meriteitse.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin, 13.8. klo 23 saakka.

Lue myös:

Kukaan ei ole ilmoittautunut Krimin niemimaan tiistaisen iskun tekijäksi

Venäjää tutkinut perussuomalaisten Luukkanen ennustaa sisällissotaa, kun Putinin valtakausi päättyy: "Todellinen valta tulee pyssynpiipusta"

Suosittelemme