Tiistaina jälleen kaksi viljalaivaa lähti matkaan Ukrainan Tšornomorskin satamasta.
Ukraina on ollut tunnettu viljan sekä raudan ja teräksen viejämaana, maatalousviennin dataa kokoava Export Genius kertoo. Sodassa terästehtaita on pommitettu raunioiksi ja viljan viljely ja sadonkorjuu on ollut paikoin mahdotonta.
.
Niin myös viljankuljetus, kunnes Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK sopivat viljakuljetusten aloittamisesta kolmesta ukrainalaissatamasta, Odessasta, Tšornomorskista ja Pivdennyista.
Sopimuksen solmimisen jälkeen kaikkiaan noin 370 000 tonnia maataloustuotteita on lähtenyt matkaan Ukrainan satamista arvioi uutistoimisto Reuters.
Ensimmäisessä viljakuljetuksessa Ukrainasta maailmalle oli rahtina noin 26 500 tonnia maissia.
Maanantaina 8. elokuuta maissin hinta oli 286,5 euroa tonnilta (IGC). Yhden laivan lastin arvo olisi näin laskettuna noin 7,5 miljoonaa euroa.
Reutersin mukaan kaikkien tähän asti matkaan lähteneiden laivojen lastina on ollut juuri maissia eli esimerkiksi vehnää ei ole saatu liikkeelle lainkaan, vaikka sen satokausi alkoi jo heinäkuussa.
Maissia kutsutaan bulkkituotteeksi, koska sitä käytetään pääasiassa eläinten rehuna ja osana biopolttoainetta.
Ukrainalla oli onnea, että se sai viime vuoden vehnäsadon pääosin toimitettua helmikuuhun mennessä eli niin varastot kuin kuljetuksetkin säästyivät Venäjän hyökkäykseltä.
Kuudenneksi suurin maissintuottaja maailmassa
Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan Ukraina tuottaa ja myös vie eniten maissia. Se on kuudenneksi suurin maissintuottaja maailmassa. Ukrainan osuus maailman maissinviennistä on ministeriön mukaan 12 prosenttia.
Maissia viljellään maan keski- ja pohjoisosissa.
Maailmantalouden kannalta Ukrainan merkittävimmät vientituotteet liittyvät kuitenkin auringonkukkaan. Esimerkiksi maailman auringonkukkaöljystä melkein puolet on peräisin Ukrainasta. Auringonkukan viljely on keskittynyt itäiseen ja koilliseen osaan Ukrainaa. Isoimmat markkinat ovat Intiassa ja EU-alueella.
Vientituloja auringonkukan viljelemisestä Ukraina sai viime vuonna runsaat kuusi miljardia euroa.
Lisäksi Ukraina on merkittävä ohran ja vehnän tuottaja- ja viejämaa.
Maan pinta-alasta ennen sotaa yli puolet oli viljelykelpoista. Ukrainan väestöstä enemmän kuin joka kymmenes onkin saanut elantonsa maanviljelyksestä.
Vientituloja maataloustuotteista Ukraina sai vuonna 2021 yhteensä 27 miljardin euron arvosta. Se tarkoittaa melkein puolta kaikista maan vientituloista. Viljakuljetusten eteenpäin saaminen on siis Ukrainalle elintärkeää, varsinkin nyt, kun sota on vahingoittanut maan taloutta pahasti.
Parhaillaan Ukrainassa on sadonkorjuuaika hirssillä, ohralla, soijapavuilla, rapsilla sekä vehnällä.
Vaikka sodan yhteydessä on puhuttu ruokakriisistä erityisesti Afrikassa ja kehittyvissä maissa, suurin osa Ukrainan maataloustuotteista vietiin vuonna 2021 Euroopan unionin aluelle.
Toiseksi suurimmat vientimarkkinat ukrainalaisille maataloustuotteille on Kiinassa ja Intiassa. Esimerkiksi auringonkukkaöljyn kysyntä on ollut yhtä suurta EU:ssa kuin Kiinassakin.
Satamien varastot pitää purkaa ensin
Ennen kuin Ukraina pääsee toimittamaan maailmalle esimerkiksi vehnää, on Ukrainan satamista tyhjennettävä noin kolme miljoonaa tonnia maissia. Siihen menee arviolta runsas kuukausi.
Ukrainalla on viljavarastoissaan jäljellä noin 20 miljoonaa tonnia viljaa viime vuoden sadosta. Sen lisäksi maassa on pystytty tuottamaan saman verran viljaa tänä vuonna.
Ukrainalla on käytössään vain kolme satamaa, joiden kapasiteetti riittää kolmeen miljoonaan tonniin kuukaudessa, jos toimitukset pääsevät täyteen vauhtiin. Arvioiden mukaan tähän voitaisiin päästä lokakuussa.
Ongelmana on, uskaltavatko laivanvarustajat hakea lasteja ukrainalaissatamista, vaikka ns. turvakäytävät on nyt luotu.
Ukrainan vesialueilla operoiminen vaatii kalliita vakuutuksia, mikä nostaa kuljetusten ja myös rahdin hintoja.
Ukrainan viljaviennistä ennen sotaa noin puolet vietiin maan- ja rautateitse ja noin puolet meriteitse.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin, 13.8. klo 23 saakka.
Lue myös:
Kukaan ei ole ilmoittautunut Krimin niemimaan tiistaisen iskun tekijäksi